Западно-нилска треска и во Македонија

Член од
22 мај 2012
Мислења
65
Поени од реакции
62
Две лица биле хоспитализирани на Клиниката за инфективни болести во Скопје од кои едното починало во текот на вчерашниот ден со дијагноза енцефалитис на возраст од 53 години.
Станува збор за ризичен пациент кој претходно боледувал од дијабетес, хиптертензија и зголемена телесна тежина.
Лицето на Клиниката било хоспитализирано од 11 септември. Второто лице е на возраст од 66 години со дијагноза менингоенцефалитис и во моментов е во добра општа состојба, во фаза на излекување.
Третото лице е дете хоспитализирано на Клиниката за инфективни болести, родено 2005 година, со дијагноза менингитис и тоа е во добра општа состојба и во фаза на излекување.
За ова Институтот за јавно здравство го информирало Министерството за здравство.
Со направените анализи се потврдува присуството на вирусот на западнонилска треска и во Македонија како и во поголемиот дел од соседните земји - Грција, Србија, Хрватска, како и во Романија, Русија, Италија, САД итн.
Минатата година беа докажани четири позитивни случаи на западнонилска треска кои беа успешно излекувани.
Западнонилската треска е заразно заболување кое се пренесува на човек при каснување од комарец и може да предизвика сериозни заболувања од кои најопасното е менингитис, енцефалитис и полиомиелитис (парализа).
Преземено од http://sitel.com.mk/dnevnik/makedon...zrtva-na-zapadnonilskata-treska-vo-makedonija

Темава ја отварам во Здравје да добиеме објаснување за симптомите на заболувањата а би било пожелно некој да каже кој вид на комарци се преносители , а најверојатно дебатава ќе замине и во теории на заговор.

П.С. Ако некој има познавање нека отвори ваква тема и нека ни даде поопширно објаснување за да ја избришам оваа.

MonteChristo , there is no such thing as " Zapadno nilska treska in Macedonia ".

So... I ova go izmislija retardiranite, za lesno da dojdat do slava i da go ottrgnat vnimanieto na coekot koj sekojdnevno pati od glavobolki, koi nastanale kako rezultat na rastot na sekojdnevnite troshoci, a platite se se pomali i pomali.
Dali znae nekoj koi se simptomite koi ke se pochuvstvuvaat posle ubodot od Komarecot koj preletal od Zapadno Nilskata okolija do Makedonija za da ja kasne zhenata koja imala 53 godini???

Koj ja izmislil storijata za da mu kazhat na N.T. da dojde blizu najsmrdlivite kontejneri pozadi medicinar na seta maka na rajata, samo.

MonteChristo , there is no such thing as " Zapadno nilska treska in Macedonia ".

So... I ova go izmislija retardiranite, za lesno da dojdat do slava i da go ottrgnat vnimanieto na coekot koj sekojdnevno pati od glavobolki, koi nastanale kako rezultat na rastot na sekojdnevnite troshoci, a platite se se pomali i pomali.
Dali znae nekoj koi se simptomite koi ke se pochuvstvuvaat posle ubodot od Komarecot koj preletal od Zapadno Nilskata okolija do Makedonija za da ja kasne zhenata koja imala 53 godini???

Koj ja izmislil storijata za da mu kazhat na N.T. da dojde blizu najsmrdlivite kontejneri pozadi medicinar na seta maka na rajata, samo.

I feel U, Yes I do but ... објсни им го ова на семејствата на починатите. Мислам дај молим ти се отвори засебна тема. али овде ... RESPECT ... лугето жалат.

I feel U, Yes I do but ... објсни им го ова на семејствата на починатите. Мислам дај молим ти се отвори засебна тема. али овде ... RESPECT ... лугето жалат.
normalno e da se zhali za pochinat, sochuvstvo do familijata.

Neli, koga ke se srushi avion.... Najlesno e da se kazhe deka bil neispraven, ili greshka na pilotite. Isto i ova, mora da ima prichina nekoja. Bilo virus i toa zapadni nil, oj.

Другар ова не е случај само кај нас впрочем и сме последни во регионот со регистриран случај. Грција беше прва во регионот , за потоа да следуваат Србија и Хрватска каде во сите три земји беа регистрирани смртни случаји. Ако Африканскиот комарец е единствен преносител невозможно е да мигрирал затоа пишав дека има елементи да навлеземе и во теории на заговор.
И престанете да мешате политика во се дегутантно е.
Ајде тие што се запознаени со тематикава ги замолувам да постираат инаку ќе забега темава.

normalno e da se zhali za pochinat, sochuvstvo do familijata.

Neli, koga ke se srushi avion.... Najlesno e da se kazhe deka bil neispraven, ili greshka na pilotite. Isto i ova, mora da ima prichina nekoja. Bilo virus i toa zapadni nil, oj.
Муабетот ми беше, Шап - Лигавка - Нил - Птичји вирус ... шо и да е ... Жртви и се жртви, малку почит, а дали е измислена или стварна болест WTF, можам реферати да ти пишем овде од вакцини, преку вируси, бактерии па се до SO CALLED заразни болести.

Комарец од нил сигурно нема ПРЕЛЕТАНО, ама има други начини да стигне до ваму, заразен човек, залутан комарец во брод/авион...

Комарец од нил сигурно нема ПРЕЛЕТАНО, ама има други начини да стигне до ваму, заразен човек, залутан комарец во брод/авион...
Преку комарец најмалце, остануваме на варијантата на заразен човек или евентуалнодете :) :)

друже знам дека се „з“ али еве ти још боље па читај: IVONA ZIVKOVIC
чекај сеа, и ти на оваа и веруваш? :) дај мољим ти се:)
KULE BLIZNAKINJE U NJUJORKU SRUŠENE SU 2001. NUKLEARNOM PODZEMNOM EKSPLOZIJOM?
:pos::pos::pos:колку човек треба да биде ретардиран за да напише нешто вакво? и уште поретардиран да ОБЈАВИ вакви статии:)

Значи жената била во Грција пред 15 дена ,ниту комарец залутал ниту Глујо го поканил

чекај сеа, и ти на оваа и веруваш? :) дај мољим ти се:)
KULE BLIZNAKINJE U NJUJORKU SRUŠENE SU 2001. NUKLEARNOM PODZEMNOM EKSPLOZIJOM?
:pos::pos::pos:колку човек треба да биде ретардиран за да напише нешто вакво? и уште поретардиран да ОБЈАВИ вакви статии:)
Да не одиме офф топик ама кулите навистина биле срушени од експлозија внатре во нив.
Ако сакаш на друг форум ќе ти дадам куп истражувања и документарци да видиш и на slow motion камери како пука прво одоздола па нагоре неколку стотинки пред авионите да удрат.

Он топик: Секоја година веќе се „измислуваат“ нови болести.Штета што умираат недолжни луѓе.
Прво беше хив,па сарс па птичји па свински сега нилски,другата година ќе идат на мравки или лебарки.....стана ли светов пренаселено место? Сметаме ли на некого?

Не е поентата дали прелатал комарец од Нил или не... поради климатските промени што настануваат се менува климата секаде, тоа веке се чувствува и кај нас. Тој тип на комарец/ци кој/и е/се преносител/и на вирусот сигурно се има појавено и во нашиве предели. Не е за чудење...не само оваа болест, туку многу други болести и вируси кои некогаш ги немало на нашата територија и на факултетите биле изучувани како тропски постепено се имаат појавено и овде.

Повеке за вирусот и симптомите...http://en.wikipedia.org/wiki/West_Nile_virus

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom