Кроули е основач на ОТО во поглед на обликување на редот како што е познат денес, зошто претходно немало ТЕЛЕ(МА) во ОТО, а и Манифестот е напраен од Кроули. Редот како што бил претходно создаден од Келнерот и Ројс приликувал на обична детска приказка за вампири.
Кроули е реформатор на Редот, не негов основач. Има разлика.
Има објаснувано како дошол во контакт со Редот, како Ројс стапил во контакт барајќи објаснување од него зошто и како ги објавил тајните на одредени степени во една книга...итн, итн. Тој што ја бара вистината, ќе ја најде.
Сите денешни форми на окултизам-сатанизам се вариации (плагијати) на Кабалата.
Глупост.
Демек у тоа време не знаеле како дејствувале наркотиците? Тоа што биле достапни (не за секого) по аптеките не ги оправдува. Во секој случај, дрогата што ја користи ѕверот е од ритуално есенционално значење. Тоа што денес мачкате очи демек не промовирате или не поттикнувате, тоа кај стари баби може само да пројде (подвлечи уште една линија пред трезвено да ми одговориш).
Да, во тоа време биле достапни за секого има историски факти за тоа.
Cocaine-containing topical anesthetics
Cocaine is an effective local anesthetic, and some of the earliest uses of cocaine was for its local anesthetic properties. Today, other compounds such as lidocaine and procaine are the medically preferred local anesthetics. These compounds do not produce the mood-elevating and euphorigenic "side effects" that can occur with cocaine.
Cocaine-containing wines
There were many companies competing in the lucrative
coca-wine market.
Vin Mariani is the most recognized and perhaps the most popular at the time, but many other brands were produced in the United States and abroad.
Heroin was commercially developed by Bayer Pharmaceutical and was marketed by Bayer and other companies (c. 1900) for several medicinal uses including cough suppression.
This magazine advertisement is for
Glyco-Heroin manufactured by Martin H. Smith Company (New York). Heroin was widely used not only as an analgesic but also as a remedy for asthma, coughs, and pneumonia. Mixing heroin with glycerin (and often adding sugar or spices) made the bitter-tasting opiate more palatable for oral consumption. (From
International Medical Magazine, January, 1902.)
These
Heroin tablets manufactured by The Fraser Tablet Company were marketed for the relief of asthma.
Повеќе тука:
Link
За сето тоа што наброи, Православната Црква до ден денешен го почитува и врши и нема земено ни ден (100 дени = 1 денар).
Ти тврдеше дека никаде непостоело правило или заповед да не се наплаќа, те демантирав со конкретни цитати. Секој со трошка достоинство би признал дека не е во право.