Загатки

• Креатор на темата Креатор на темата ~DaRko
  • Време на започнување Време на започнување
Прво ќе видеш дали има кецови во првата коона. Ако има, ги множеш нивните редови со 2, а ако нема одземаш 1 од првата колона. Тоа го повторуваш се додека сите броеви во првата колона не станат единици. Кога сите од првата колоа ке ги доведеш до единици, ке одземеш еден и добиваш нули.
Истото го повторуваш и за другите колони без разлика колку ги има.
При повторувањето на постапката нулите од претходните колони нема да се променат оти 0*2=0.

aха...
ајде еве една математичка:

2*2=2+2 тоа сите го знаете. Но прашањето е дали постојат други броеви за кои важи ова равенство, односно нивниот збир да е еднаков со нивниот производ. Математичарите треба да ја решат лесно.

x+x=x*x
0=x^2-2x
1=x^2-2x+1
1=(x-1)^2
(x-1) може да е 1 или -1
x може да биде 2 или 0

грешно сте ме разбрале, не мора да бидат исти броевите...целта е да се најдат ДВА Броја на кои нивниот збир и производ ќе им биде еднаков

aха...
ајде еве една математичка:

2*2=2+2 тоа сите го знаете. Но прашањето е дали постојат други броеви за кои важи ова равенство, односно нивниот збир да е еднаков со нивниот производ. Математичарите треба да ја решат лесно.

други реални броеви или?

Равенствово за исти броеви ќе важи како што кажа само за 0 и 2, но јас не ти барам исти, бараме различни броеви, и да работиме во множество на реални броеви

Равенствово за исти броеви ќе важи како што кажа само за 0 и 2, но јас не ти барам исти, бараме различни броеви, и да работиме во множество на реални броеви

Мора да бидат само два броја ?

Мора да бидат само два броја ?
даа...
сличен на примерот 2*2=2+2 само не треба да бидат исти БРОЕВИТЕ оти така равенството ќе важи само во два случаеви

ако са различни броевите, x>y...
EDIT: грешка направив...и е изменето мислењето...

да, браво но ти најде само еден од бесконечно многуте парови...има формула, ако ја знаеш пиши ја ако не јас ќе ја постирам...

Back
На врв Bottom