Загатки

• Креатор на темата Креатор на темата ~DaRko
  • Време на започнување Време на започнување
Прво ќе видеш дали има кецови во првата коона. Ако има, ги множеш нивните редови со 2, а ако нема одземаш 1 од првата колона. Тоа го повторуваш се додека сите броеви во првата колона не станат единици. Кога сите од првата колоа ке ги доведеш до единици, ке одземеш еден и добиваш нули.
Истото го повторуваш и за другите колони без разлика колку ги има.
При повторувањето на постапката нулите од претходните колони нема да се променат оти 0*2=0.

aха...
ајде еве една математичка:

2*2=2+2 тоа сите го знаете. Но прашањето е дали постојат други броеви за кои важи ова равенство, односно нивниот збир да е еднаков со нивниот производ. Математичарите треба да ја решат лесно.

x+x=x*x
0=x^2-2x
1=x^2-2x+1
1=(x-1)^2
(x-1) може да е 1 или -1
x може да биде 2 или 0

грешно сте ме разбрале, не мора да бидат исти броевите...целта е да се најдат ДВА Броја на кои нивниот збир и производ ќе им биде еднаков

aха...
ајде еве една математичка:

2*2=2+2 тоа сите го знаете. Но прашањето е дали постојат други броеви за кои важи ова равенство, односно нивниот збир да е еднаков со нивниот производ. Математичарите треба да ја решат лесно.

други реални броеви или?

Равенствово за исти броеви ќе важи како што кажа само за 0 и 2, но јас не ти барам исти, бараме различни броеви, и да работиме во множество на реални броеви

Равенствово за исти броеви ќе важи како што кажа само за 0 и 2, но јас не ти барам исти, бараме различни броеви, и да работиме во множество на реални броеви

Мора да бидат само два броја ?

Мора да бидат само два броја ?
даа...
сличен на примерот 2*2=2+2 само не треба да бидат исти БРОЕВИТЕ оти така равенството ќе важи само во два случаеви

ако са различни броевите, x>y...
EDIT: грешка направив...и е изменето мислењето...

да, браво но ти најде само еден од бесконечно многуте парови...има формула, ако ја знаеш пиши ја ако не јас ќе ја постирам...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom