Заби и сѐ во врска со забите

• Креатор на темата Креатор на темата isabelle
  • Време на започнување Време на започнување
матичната вика изгледа ќе мора,а додека во приватна ординација каде се средуваше братучед ми рекоа нема никаква потреба од вадење...секој со свое мислење е овде..
Заб се вади од било кој причина ако веќе апла нема спас и повеќе штета ќе прави ако седи отколку изваден. Денес се накотени доктори кои ги мрзи да оправаат, лечат и само вадат. Твое си е да одлучиш ама јас би идела со надоградба.

матичната вика изгледа ќе мора,а додека во приватна ординација каде се средуваше братучед ми рекоа нема никаква потреба од вадење...секој со свое мислење е овде..
Матичната нека поздрави, слушај си стоматолог.
Пробај уште 2 стоматолози што ќе ти кажат.

Ме боли како на одредена точка коа ќе го допрам,а другото си е во ред.Прашав ваму ми рекоа тоа треба да се заштити,и се ќе биде океј,така да ќе идам на надоградба,па што биде нека бидe :)

Дечки,имам 16 год,и вчера при трчање,паднав на вилица и ми се скрши горниот лев кец.Некои викаат треба да се вади некој не,а најлошото е што следен месец ставам фиксна протеза,и до негде се мислам што би правел доколку се извади...Некој со вакво слично искуство да ми помогне/да ми дае совет...Ете и слика доколку би била од помош :)
По сликава и не ти е којзнае колку искршен забот. Во вакви случаеви забот не се вади, обично ќе ти го истругаат и ќе ти стават навлака, па дури има и други методи кога ти ставаат нано - композитни пломби. Дури мислам дека и кога ќе се скрши многу поголем дел од коронката, ако коренот е здрав, живецот ќе ти се извади, преостанатиот дел ќе ти се иструга, ќе ти се земе отпечаток и ќе ти се направи и стави ричмонд коронка, што значи дека коренот на забот нема да го вадиш. Но во секој случај оди на стоматолог, он најдобро ќе ја воочи состојбата и ќе ти даде совет за што понатаму.

По сликава и не ти е којзнае колку искршен забот. Во вакви случаеви забот не се вади, обично ќе ти го истругаат и ќе ти стават навлака, па дури има и други методи кога ти ставаат нано - композитни пломби. Дури мислам дека и кога ќе се скрши многу поголем дел од коронката, ако коренот е здрав, живецот ќе ти се извади, преостанатиот дел ќе ти се иструга, ќе ти се земе отпечаток и ќе ти се направи и стави ричмонд коронка, што значи дека коренот на забот нема да го вадиш. Но во секој случај оди на стоматолог, он најдобро ќе ја воочи состојбата и ќе ти даде совет за што понатаму.

Се надевам на ова,иако е мал дел,паничар сум за вакви работи...ипак фала за ова колку толку ме смири :)

Дечки,имам 16 год,и вчера при трчање,паднав на вилица и ми се скрши горниот лев кец.Некои викаат треба да се вади некој не,а најлошото е што следен месец ставам фиксна протеза,и до негде се мислам што би правел доколку се извади...Некој со вакво слично искуство да ми помогне/да ми дае совет...Ете и слика доколку би била од помош :)

НИКАКО ВАДЕЊЕ!!!! Колку што можам да видам на слиакта мала е фрактурата, инцизијалниот дел и малку од средна третина на забот. Со композит (пломба) може да се рестарвира и потоа да си носиш фиксна без проблем. Ме интересира дали имаш болки на ладно или некаква тапа болка. Не е лошо да се испита и виталитетот на забот бидејки после ваква трамуатска фрактура, можно е забот да некротизира , па потоа ке треба да се умуртвува и ке дојде до промена на неговата боја (потемен)

НИКАКО ВАДЕЊЕ!!!! Колку што можам да видам на слиакта мала е фрактурата, инцизијалниот дел и малку од средна третина на забот. Со композит (пломба) може да се рестарвира и потоа да си носиш фиксна без проблем. Ме интересира дали имаш болки на ладно или некаква тапа болка. Не е лошо да се испита и виталитетот на забот бидејки после ваква трамуатска фрактура, можно е забот да некротизира , па потоа ке треба да се умуртвува и ке дојде до промена на неговата боја (потемен)
Другар на моменти да,али ваљда ќе се затвори канали и све тоа така да не би дошло до никакви потенцијални проблеми,ќе издржам до утре тхо:)

Другари дајте препорака каде да вадам осмица заб?
Дали да идам у државна на хирургија или има некој приватен што е специјалист за оваа проблематика?
Парите не се проблем[emoji4]
Фала ви однапред

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Дали да идам у државна на хирургија или има некој приватен што е специјалист за оваа проблематика?
Фала ви однапред

Можеш каде сакаш ама прво треба да се направи рентген снимка. Ако е комплексен случај, углавена осмица, лошо свртена и приватниот ќе те прати на клиника затоа што не смеат сами да преземаат таков ризик, друго е на клиника тројца кога се околу тебе да помогнат.

Фала ви однапред

,,,e vaka sega ako zboruvame za kvalitet i znaenje,,,
,,D-r,,docent specijalist po oralna hirurgija,,Buba Simjanovska,,,
,,,na drzhavna klinika,,,so najgolema preporaka za nea,,,a i za tvoe dobro,,,koleshkata stomatolog e edna od najdobrite oralni hirurzi,,,zatoa so chista sovest ti ja preporachuvam,,,pozzz,,,,

,,,e vaka sega ako zboruvame za kvalitet i znaenje,,,
,,D-r,,docent specijalist po oralna hirurgija,,Buba Simjanovska,,,
,,,na drzhavna klinika,,,so najgolema preporaka za nea,,,a i za tvoe dobro,,,koleshkata stomatolog e edna od najdobrite oralni hirurzi,,,zatoa so chista sovest ti ja preporachuvam,,,pozzz,,,,
Тукушто му ја препорачав по ПП само мислев Љубица дека и е правилно име :ROFLMAO:

Фала ви однапред

Не е поентата за парите, но доколку имаш матичен стоматолог, нека ти даде упат за на орален хирург....ке платиш 300 ден, а вака приватно ти е од 50 до 100 евра. Иначе на државна ти ги препорачувам Буба, Ванчо, Адем...светото тројство спред мене..

Еве го после 3 дена,сеуште реагира на ладно,па ќе видиме ако продужи во следните денови ќе идам повторно да средам

Attachments

• CSFBpVTlQOGYnRa46ABakQ.png
    CSFBpVTlQOGYnRa46ABakQ.png
    128,2 KB · Прегледи: 33
Еве го после 3 дена,сеуште реагира на ладно,па ќе видиме ако продужи во следните денови ќе идам повторно да средам
Ренген правеше?
Инаку нормално е да реагира на ладно и до 2 недели.

Sent from my SM-J510FN using Tapatalk

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom