Заби и сѐ во врска со забите

• Креатор на темата Креатор на темата isabelle
  • Време на започнување Време на започнување
Умникот долу лево го извадов во понеделникот. И не ми е сјајно уопште сеа. Зафатот помина брзо - анастезија ово оно и конци. Али три дена досега ме боли, фацата ми е деформирана, устата можам да ја отворам само еден до два прста. Исто пошо го вадев долниот лев умник, левиот крајник ме изгоре од болење и сеа одвај голтам. Ужас три дена.
Пијам антибиотик, едни за против отоци апчиња и за болки аналгин/вентор.
Е сеа дали тоа со крајникот што ме боли е нормално и дали може да премине во нешто друго?

Исто така температура, омалаксаност е класично?

Има некој искуство со Д-р. Марие Нане Богоеска? Препорака за добар забар во околина на Драчево, К. Вода, Лисиче?

Да ве прашам нешто, пошто не сум баш сигурен, дали има некој начин да се скратат забите инцизално (имам ств големи кецови, поточно мн подолги од останатите заби)? Али нејкам да ставам навлаки, само она ако можат малку да се стругнат инцизално? :place::place:

Да ве прашам нешто, пошто не сум баш сигурен, дали има некој начин да се скратат забите инцизално (имам ств големи кецови, поточно мн подолги од останатите заби)? Али нејкам да ставам навлаки, само она ако можат малку да се стругнат инцизално? :place::place:
може да ти ги стругне стоматологот, само пази после да не изгледаат многу широки (дебели), бидејќи ги кратиш во должина, ама се е ствар на естетика

Уметноста на анестезијата е во ставањето, не е во мешањето на дозата, тоа е стандард :) Има необучено како што треба и вртат со иглата без везе во мускулот, пола ќе ти истече околу непца отколку внатре. И само што прочитав војска јасно ми стана, се учел некој на вас :D
А уствари каде влегува со иглата, т.е. каде ја става анастезијата? Нели ја става во пределот на корените, а таму има алвеоларни чашки и таму е коската. Зар тоа не е премногу болно? Пред да ти ја стави анастезијата има ли некаква опција да ти дадат нешто за да не ја чувствуваш до толку иглата/болката?

Izvinuvanje sto pisuvam na latinica, ne sum vo moznost da pisuvam na kirilica.
Me interesira dali se plaka pregled odnosno kontrola kaj stomatolog. I ako se plaka pregled otprilika kolku pari cini pregledot. Znaci se raboti za zakazuvanje na rutinski pregled, dali se plaka pregledot?
Normalno ako mi najde na pregled da se pravi plombiranje i slicno toa normalno se plaka, no dali se plaka pregledot?

@Dallas Mavericks ќе си го земеш како матичен стоматологот и нема да платиш. Мојот и некои ситни интервенции не ми ги наплатува, а не пак преглед.

Sent from my D2005 using Tapatalk

Izvinuvanje sto pisuvam na latinica, ne sum vo moznost da pisuvam na kirilica.
Me interesira dali se plaka pregled odnosno kontrola kaj stomatolog. I ako se plaka pregled otprilika kolku pari cini pregledot. Znaci se raboti za zakazuvanje na rutinski pregled, dali se plaka pregledot?
Normalno ako mi najde na pregled da se pravi plombiranje i slicno toa normalno se plaka, no dali se plaka pregledot?
Преглед кај матичен стоматолог не се наплаќа дури и ако одиш секој ден.За преглед кај стоматолог кој не ти е матичен не сум сигурен иако можеш истиот да си го назначиш како матичен пред или по прегледот и пак да не мора да платиш за истиот.
А уствари каде влегува со иглата, т.е. каде ја става анастезијата? Нели ја става во пределот на корените, а таму има алвеоларни чашки и таму е коската. Зар тоа не е премногу болно? Пред да ти ја стави анастезијата има ли некаква опција да ти дадат нешто за да не ја чувствуваш до толку иглата/болката?
Иглата влегува и самиот анестетикот всушност се става на местата каде има природни коскени отвори преку кои гранките од главниот нерв наменети за инервација на одреден дел од телото излегуваат и доаѓаат до ткивата кои ги инервираат(прават чувствителни на ладно,топло,болка итн.)-во случајов забите заедно со алвеоларните коски.
Во устата места каде се аплицира анестетикот се:
напред пред двојките тројките од каде му се пристапува до инфраорбиталниот отвор кој е нешто подолу од окото поставен,меѓу двата секачи од позади за анестезија на тврдото непце и од предна страна некаде над последниот катник на крајот од горната вилица,а за долната нешто погоре од последните долни катници каде се анестезираат истите и под корените на долните четворки и петки(преткатниците).
5fafb94c88975300b01b5685af4fbdac.jpg

92aa81da614b843a313f3de8429082a7.jpg

58c09b6f19a22ae8671883a696f659cc.jpg

b977861af683a8effd3e0ae3dd710eb8.jpg

6d0a46cc79b57f313eddce64b1e564a4.jpg
Ова со болката има една направа што вибрира сега брзо гледав за време на давање на анестетикот кога влегува иглата и самата вибрација доаѓа до нервот побрзо од импулсот за болка и на тој начин не се чувствува истата,ама кај нас верувам дека сме далеку од такво нешто по ординацииве како и во се друго:)

Последно уредено:
Преглед кај матичен стоматолог не се наплаќа дури и ако одиш секој ден.За преглед кај стоматолог кој не ти е матичен не сум сигурен иако можеш истиот да си го назначиш како матичен пред или по прегледот и пак да не мора да платиш за истиот.

Иглата влегува и самиот анестетикот всушност се става на местата каде има природни коскени отвори преку кои гранките од главниот нерв наменети за инервација на одреден дел од телото излегуваат и доаѓаат до ткивата кои ги инервираат(прават чувствителни на ладно,топло,болка итн.)-во случајов забите заедно со алвеоларните коски.
Во устата места каде се аплицира анестетикот се:
напред пред двојките тројките од каде му се пристапува до инфраорбиталниот отвор кој е нешто подолу од окото поставен,меѓу двата секачи од позади за анестезија на тврдото непце и од предна страна некаде над последниот катник на крајот од горната вилица,а за долната нешто погоре од последните долни катници каде се анестезираат истите и под корените на долните четворки и петки(преткатниците).
5fafb94c88975300b01b5685af4fbdac.jpg

92aa81da614b843a313f3de8429082a7.jpg

58c09b6f19a22ae8671883a696f659cc.jpg

b977861af683a8effd3e0ae3dd710eb8.jpg

6d0a46cc79b57f313eddce64b1e564a4.jpg
Ова со болката има една направа што вибрира сега брзо гледав за време на давање на анестикот кога влегува иглата и на самата вибрација доаѓа до нервот побрзо од импулсот за болка и на тој начин не се чувствува истата,ама кај нас верувам дека сме далеку од такво нешто по ординацииве како и во се друго:)
А нели има еден спреј што го здрвува местото? Ако се испрска прво од него, па се стави анастезијата има ли шанса помалку да се осеќа болката?

Треба да вадам заб, па ме фаќаат паники:D

А нели има еден спреј што го здрвува местото? Ако се испрска прво од него, па се стави анастезијата има ли шанса помалку да се осеќа болката?

Треба да вадам заб, па ме фаќаат паники:D
Има,ама ти најдобро побарај си го:DКако и да е со или без спреј пак подобро е да се издржи минута два болка па анестезија,отколку денови и ноќи болка.Ова со местава кај што се става не значи дека на сите места ќе помине со иглата,туку ќе стави инекција само во оној дел кај што ќе работи т.е. кај што е забот,да не те доиспаничувам:D

Јaс скoрo читaв нa интернет, некoј вo Џибути при мaлa интервенцијa умрел oд бoлкa oд иглa.
Зaтoa oбaвезнo бaрaјте сo спрејче дa ве прснaт.

А и немa дa ствaрaте гaлaмa и дa им пречите нa тие вo чекaлнa.

@Dallas Mavericks ќе си го земеш како матичен стоматологот и нема да платиш. Мојот и некои ситни интервенции не ми ги наплатува, а не пак преглед.

Sent from my D2005 using Tapatalk
Blagodaram i tebe i na clenot ViktorDi za odgovorot. Da mojot stomatolog e maticen stomatolog i ke si zakazam pregled. Inaku e stomatologot privaten odnostno privatna ordinacija e ama si pisuva raboti so Fond za zdravstveno osiguruvanje.

Јaс скoрo читaв нa интернет, некoј вo Џибути при мaлa интервенцијa умрел oд бoлкa oд иглa.
Зaтoa oбaвезнo бaрaјте сo спрејче дa ве прснaт.

А и немa дa ствaрaте гaлaмa и дa им пречите нa тие вo чекaлнa.
дај не ги плаши народов, и така ретко одат на стоматолог, ако го знаат и ова(што се сомневам дека е точно) воопшто нема да отидат :D

дај не ги плаши народов, и така ретко одат на стоматолог, ако го знаат и ова(што се сомневам дека е точно) воопшто нема да отидат :D
И тоа дека забите не треба да се мијат уште од почеток за да бидат здрави,затоа што ако еднаш ги исчеткаш после ќе мораш нонстоп да ги четкаш за да не се расипат е исто многу точно:D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom