Заби и сѐ во врска со забите

• Креатор на темата Креатор на темата isabelle
  • Време на започнување Време на започнување
Незнам да ти кажам, ама јас не би се нафатил на такво нешто.
Сепак тоа е природен процес, ако не те боли не си прави проблеми, сами ќе излезат. Ако ги сечеш може да си направиш дополнителни компликации

За болење не ме болат.
Некад ми потекуваат како да ми набобруваат.
Сварта е што имам 27 години? Допрва треба да излезат целосно?
Не сум малце стар?

За болење не ме болат.
Не сум малце стар?

Друже тоа е природен процес.
Кај некои порано, кај некои покасно, мене на пример на 17 ми излегоа.

За болење не ме болат.
Не сум малце стар?
мене на 14 ми излегоа, нема за осмиците возрасна граница.

Има и случаи каде што воопшто не се израснати осмиците

Има и случаи каде што воопшто не се израснати осмиците

Кај мене нема ни зачеток на три, на панорамска се покажа само една дека имам и уште не ми е порасната (25 години имам).
Стоматологот ми кажа дека луѓето кои немаат осмици биле поеволуирани од оние кои имаат :D

Кај мене нема ни зачеток на три, на панорамска се покажа само една дека имам и уште не ми е порасната (25 години имам).
Стоматологот ми кажа дека луѓето кои немаат осмици биле поеволуирани од оние кои имаат :D

На горните вилици абер немаат 8-миците, на долните еве веќе неколку години ми стојат полуизлезени.
Ме уплаши една докторка дека ми биле расипани и дека ќе почнеле да ми ги расипуваат сите заби и као наводно требало да ги вадам,
Друга докторка (после неколку месеци од првата) ми вели чувај ги, као ок ти се, не ти се расипани, може само месото над нив да го исечеш.
И сеа појма немам што да праам.

На горните вилици абер немаат 8-миците, на долните еве веќе неколку години ми стојат полуизлезени.
Ме уплаши една докторка дека ми биле расипани и дека ќе почнеле да ми ги расипуваат сите заби и као наводно требало да ги вадам,
Друга докторка (после неколку месеци од првата) ми вели чувај ги, као ок ти се, не ти се расипани, може само месото над нив да го исечеш.
И сеа појма немам што да праам.
Ја ги извадив,ама многу касно,имав тесна вилица и тоа проклетиите ми ги теснеа забите нанапред.Да сум одел редовно на забар,ќе ми ги извадеа пред да биде касно.Тиа се заби кои тешко се одржуваат,затоа и брзо се расипуваат.Мене и синусот ми беше блокиран од 8-цата горна,цел живот не дишев ко што треба на нос.До таму отиде работата.Сеа на 27 години ја извадив,почнав да дишам ко човек.Зависно како ти се распоредени,односно колку притисок ќе ти прават на вилицата и забите,ако нема фајде од нив,вади ги,проблематични се.

Сакам да прашам ако имам размак помеѓу забите значи на горна вилица помеѓу прв, втор и трет, дали има шанса со растење на осмиците негде кај 20 да се спојат забите или бар да се намали размакот или мора фиксна да се става?

Сакам да прашам ако имам размак помеѓу забите значи на горна вилица помеѓу прв, втор и трет, дали има шанса со растење на осмиците негде кај 20 да се спојат забите или бар да се намали размакот или мора фиксна да се става?
Може да се позбуткаат ама ако е голем размакот протеза треба.

На мене сите осмици ми се никнати и нормално мислам дека ми имаат пораснато, само што горните од едната страна се кафеави(најверојатно дека со четката не можам да досегнам)Има ли некој вадено осмици горе,и ако може во кратки црти да пише дали претходно беше на снимање,процедурата на вадење е со обична анестезија како за 5ка на пример или скрос те успиваат?Сега ова со успивањево може звучи глупо , ама па 4 корени дека имаат зтоа ме буни.

На мене сите осмици ми се никнати и нормално мислам дека ми имаат пораснато, само што горните од едната страна се кафеави(најверојатно дека со четката не можам да досегнам)Има ли некој вадено осмици горе,и ако може во кратки црти да пише дали претходно беше на снимање,процедурата на вадење е со обична анестезија како за 5ка на пример или скрос те успиваат?Сега ова со успивањево може звучи глупо , ама па 4 корени дека имаат зтоа ме буни.
Прво одиш да ти направат снимка, да види докторот колку е навлезен коренот во синусот, какви се корењата, како е позициониран забот па после ќе согледа дали ќе треба да се извади забот оперативно или обично, амбулантски. Јас на клиника ги извадив и морав оперативно зошто многу беа напикани во синусот и посложена беше постапката. Може да се случи и синусот да се отвори ама ќе ти направат синус пластика, 3 минути интервенција по вадењето и ништо како да не било ;)
Разликата од оперативно и амбулантски е во тоа што оперативно те носат во посебни простории и имаш прекривка на главата да не гледаш зошто ќе ти пикаат секакви инструменти и крвави ќе им се рацете, да не гледаш. Исто и ќе му асистираат на хирургот сестра и анестезиолог ќе ти ја стави анестезијата, а амбулантски е стандард, со престилка, докторот ти става анестезија, вади, стандардна процедура. Не смее да има успивање при вадење на заб, само тимот што ќе ти го вади забот е поголем :)

Јас вадев горна осмица пред некој месец. Не бев на снимање, оти забот ми беше расипан и докторката ми препорача да го вадиме одма. Ми стави само инекција, значи обична анестезија, и со некакви шило(не знам какво, оти не гледав, мижев :)) два пати го "истргна" забот и со клешти само го повлече да излезе до крај. Мене како што ми е најмногу на свет страв од забар, бидејќи си влечам трауми од детство, вадењето на горната осмица ми помина многу лесно и многу брзо. Немав никакви болки ни после тоа, само околу пола ден ми течеше крв, ама ништо страшно. А забот(полашупливодкариес) си го чувам во новчаник, како потсетник на храброста која ја покажав и инспирација за другата горна осмица која ќе ја вадам. :D

Јас би ти препорачала, за вадење на осмици, да си најдеш добар и искусен забар. Посебно па ако си плашливка како мене. :)
И после вадењето да не пушиш барем еден ден и да не смукаш како со сламка, посебно на таа страна каде што ти е изваден забот.
Лесно вадење!

Бајна се вика шилото, како длето е и го тегне со тоа забот нагоре... :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom