Заби и сѐ во врска со забите

• Креатор на темата Креатор на темата isabelle
  • Време на започнување Време на започнување
Забите треба чување како очите.
мора редовни контроли.миење редовно.
пошо од забите доаѓаат сите нечистотии и секакви болести.

Да прашам - да не имал некој проблем со непцето .... пример више долго време ... после јадење на зачинета храна .... ми отекува непцето како топче се прави и така боли малце ..

Да прашам - да не имал некој проблем со непцето .... пример више долго време ... после јадење на зачинета храна .... ми отекува непцето како топче се прави и така боли малце ..

Истата мака ја имав пред неколку дена, оток на едната страна и ме болеше и крвареше при јадење. Најважно е и покрај тоа шо те боли и ти крвари добро да четкаш на тоа место! Ако го избегнуваш заради болката ќе се инфицира уште повеќе.

ставив навлаки и некако бојата како за 1 нијанса се побели од другиве заби.. можем некако да средим да бидат еднакви ?

ставив навлаки и некако бојата како за 1 нијанса се побели од другиве заби.. можем некако да средим да бидат еднакви ?

Ако се цементирани навлаките неможеш ако се привремено ставени може да се затемнат

Јас вадев горна осмица пред некој месец. Не бев на снимање, оти забот ми беше расипан и докторката ми препорача да го вадиме одма. Ми стави само инекција, значи обична анестезија, и со некакви шило(не знам какво, оти не гледав, мижев :)) два пати го "истргна" забот и со клешти само го повлече да излезе до крај. Мене како што ми е најмногу на свет страв од забар, бидејќи си влечам трауми од детство, вадењето на горната осмица ми помина многу лесно и многу брзо. Немав никакви болки ни после тоа, само околу пола ден ми течеше крв, ама ништо страшно. А забот(полашупливодкариес) си го чувам во новчаник, како потсетник на храброста која ја покажав и инспирација за другата горна осмица која ќе ја вадам. :D

Јас би ти препорачала, за вадење на осмици, да си најдеш добар и искусен забар. Посебно па ако си плашливка како мене. :)
И после вадењето да не пушиш барем еден ден и да не смукаш како со сламка, посебно на таа страна каде што ти е изваден забот.
Лесно вадење!

Јас одамна се кандисувам ајде ке ги вадам зашто се кафеави , ама во последно времее почнаа да ме наболнуваат и дури нагоре накај непцето осеќам болка.За плашливка- не сум некоја, а на забар долго време си идам во Тафталиџе и супер си работи жената ,само сега е на боледување и има едни двајца млади место неа.Последниот пат коа бев за пломбирање ги прашав за осмиците и ми рекоа никако немој млада си, може само да ти ги сецнеме до пола-и тоа ептен ме зачуди,зашто знам осмица е најкомплицирано за вадење дека е со 4 корени.Па по ова што си го напишала дека со две повлекувања излегол не ми делува страшно.Во секој случај ке си почекам да се врати женава од боледување па ке биде со лесно се надевам .Фала и на тебе и на Илуминус што ми пишавте.
--- надополнето: 30 декември 2013 во 22:29 ---
Еее само уште ова да ве прашам дали може со едно идење на забар и двете осмици да се извадат една по друга или треба да се чека некој период за другата?

Еее само уште ова да ве прашам дали може со едно идење на забар и двете осмици да се извадат една по друга или треба да се чека некој период за другата?

Обично не практикуваат 2 заба одеднаш да вадат (за било кои заби да се работи... најмалку за осмици)

Јас одамна се кандисувам ајде ке ги вадам зашто се кафеави , ама во последно времее почнаа да ме наболнуваат и дури нагоре накај непцето осеќам болка.За плашливка- не сум некоја, а на забар долго време си идам во Тафталиџе и супер си работи жената ,само сега е на боледување и има едни двајца млади место неа.Последниот пат коа бев за пломбирање ги прашав за осмиците и ми рекоа никако немој млада си, може само да ти ги сецнеме до пола-и тоа ептен ме зачуди,зашто знам осмица е најкомплицирано за вадење дека е со 4 корени.Па по ова што си го напишала дека со две повлекувања излегол не ми делува страшно.Во секој случај ке си почекам да се врати женава од боледување па ке биде со лесно се надевам .Фала и на тебе и на Илуминус што ми пишавте.
--- надополнето: 30 декември 2013 во 22:29 ---
Не, еден заб само, зошто ќе не можеш да јадеш и не е практично поради крварење :)

вчера вадев 6ка и денеска ме боли седмицата до забот кога ке ја чепнам со друг заб, дали е логично тоа? И да по малку уште ми крвари.

некој совет за побелување на забите?
бев на полирање ама тоа е ете така чисто., нема некои резултати

вчера вадев 6ка и денеска ме боли седмицата до забот кога ке ја чепнам со друг заб, дали е логично тоа? И да по малку уште ми крвари.

Да и мене ми беше исто така. Јас ја вадев 6 - ката пред 2 месеца, и мене ме болеше 5 - ката. А иначе крварењето е нормално, мене три дена крв ми течеше, навлаката од перницата беше лом сабајлето кога ќе станев.
Дури и да е црно внатре, тоа дупчето е најнормално ќе се формира тенка кожинка за 2 дена и ќе заздрави.

Да и мене ми беше исто така. Јас ја вадев 6 - ката пред 2 месеца, и мене ме болеше 5 - ката. А иначе крварењето е нормално, мене три дена крв ми течеше, навлаката од перницата беше лом сабајлето кога ќе станев.
Дури и да е црно внатре, тоа дупчето е најнормално ќе се формира тенка кожинка за 2 дена и ќе заздрави.

Исто и кај мене се, прв пат вадам шеска па си мислев да не е нешто застрашувачки оти ме болат 5ка и 7мица и да црно е внатре.

Исто и кај мене се, прв пат вадам шеска па си мислев да не е нешто застрашувачки оти ме болат 5ка и 7мица и да црно е внатре.

Немаш гајле, штом е така значи заздравува, ќе ти помине за 2 евентуално 3 дена

site shto cesto imate otok na nepcata, meurcinja koi bolat, patite od paradontopatija. se lekuva vo povekjeto nasi ordinacii no ke vi kazam shto mi pomogna mene koga bev pomal.

pokraj milion soveti shto gi dobiv od stomatolozite samo eden mi dade sovet radi koj do denes ne sum imal otok nitu ednas. Fintata bilo vo grubo cetkanje na zabite i nepcata, so shto istovremeno ja vadite hranata dlaboko pod nepcata i go otstranuvate plakot koj podocna predizvikuva karies. Normalno e nepcata da prokrvarat pri cetkanje i ne treba voopsto da se grizite. Ke dobiete ubavi rozevi nepca koi se cvrsti i mnogu tesko vleguva hrana pod niv.
Drug sovet e da ja plaknite ustata so 3% hidrogen eden do dva pati vo nedelata. Neka ne ve lazat deka ova e stetno, ovde vo usa eden od najpoznatite produkti za oralna higiena e Listerine i sodrzi 10% hidrogen. Hidrogenot gi ubiva site bakterii koi zapocnale da formiraat slozeni kelii i voedno gi cuva zabite beli.

Isto taka pokraj dobro cetkanje, isklucitelno vazno e da koristite konec za zabi. Zaeban e so vitkanje okolu prstite no sto mora mora... ovde ima edni mali prakticni drzaci za konec i mn se lesni za koristenje. rasprasajte se po aptekite.

pozz

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom