За состојбите во СМУГС “Др. Панче Караѓозов“

• Креатор на темата Креатор на темата goodman_91
  • Време на започнување Време на започнување
абе кај сте скопјани земете и вие бунете се дека сакате медицинско ваљда има доста македонци шо не биле примени на уписите или од страв дека нема да ги примат не се ни запишале ајт кренетесе на нозе ова вака не чини

Срамота.Па немаат само они деца што се одбиени.Како да внесе некој со 2 просек.Кога ќе учи тогаш ќе биде примен а не вака.Па ако е така ајде во сите гимназии родителите на одбиените деца нека штрајкуваат.Не се албанците посебни од македонците.
И како тоа ако не се реши ова нема да даваат на македонските ученици да идат на школо.
Кој е он да ми каже дали да идам или.Море една палка на сите и никој да не примат.
Или па да ги примат па да ги мачат од учење без да им се даде да се префрла.Нема да учи епа нема да заврши па нека му дојде памет во глава.И после ќе штрајкува премногу е тешко.

Не дека се Албанци, туку не знам зошто толку бунење кога во конкурсот за упис во средно пишува дека ако се надмине квотата со пријавени со идентичен успех од основно, ќе биде извршен квалификационен тест. И јас за малку ќе полагав приемен, среќа, уште 5 слободни места останаа.
Додека протестираа, ќе научеа за приемните (по биологија и хемија мислам).
Iako sum albanec se sramam so ova.
heh dzenu ure lucky menne za 3 ucenici ne stavia vo priemen i sega da izlezam da placam ma ne bre stom se 5.00 de sega mislam ne bi bilo problem`

Советот на градот Скопје на вчерашната седница го усвои барањето да се прошири образовната дејност во средното училиште „Зеф Љуш Марку“ и во него, покрај гимназиските паралелки, да се сместат уште три од медицинската струка.

transparent.gif
Бидејќи градот има надлежност врз овие училишта, одлуката беше неопходна за да се исполни договорот меѓу Министерството за образование и родителите на учениците-Албанци што сакаат да учат медицина. Иако се очекуваше таа да помине само формално, се отвори двочасовна жестока расправа.

Социјалдемократите сметаа дека советот не треба да усвојува таква одлука за да да не презема одговорност за состојбите со образованието на децата Албанци.

- Зошто нé мешаат нас? Владата и Министерството нека си го решат проблемот. Не се противиме на тоа децата од албанска националност да се школуваат, туку само на префрлувањето на одговорноста врз градот. А запишување веќе има, иако одлуката не е усвоена - рече Горанчо Паунов од СДСМ.

Скопскиот градоначалник Коце Трајановски одговори дека не треба да се прави политичка пропаганда од овој случај и дека нема ништо невообичаено во тоа што паралелки од стручното образование се сместуваат во гимназии, бидејќи тоа се правело и досега.

извор

Ма не се нормални им попуштија бе.
Идете у ПМ! :lut:
Ебате докторите што еден ден ќе не лечат. Секој доктор да станел па и единичар да е, битно доктор тој ќе е на мама и тато.

Срамота.Па немаат само они деца што се одбиени.Како да внесе некој со 2 просек.Кога ќе учи тогаш ќе биде примен а не вака.Па ако е така ајде во сите гимназии родителите на одбиените деца нека штрајкуваат.Не се албанците посебни од македонците.
И како тоа ако не се реши ова нема да даваат на македонските ученици да идат на школо.
Кој е он да ми каже дали да идам или.Море една палка на сите и никој да не примат.
Или па да ги примат па да ги мачат од учење без да им се даде да се префрла.Нема да учи епа нема да заврши па нека му дојде памет во глава.И после ќе штрајкува премногу е тешко.
За жал тука си грешка. Албанците во оваа држава станаа заштитен вид, уште малце ќе влезат под заштита и на Унеско. За нив не важат правила, закони, они се над нив.
Од друга страна ние како секогаш подготвени за компромис и разбирање кон другите етнички заедници ќе им дадеме се што ќе им посакаат душичките.
Ај што за се приговораат туку и кај им се дадоа плус паралелк иза 150 души уште и пак не им се допаѓаше и се бунеа. Ама не се криви они, криви се нашите лигави политичари што ќе си ги продадат и задниците само да останат во фотеља.

Sega se otvara prashanjeto zoshto site primeni i ne primeni vo sredno medicinsko (makedonskite paralelki) koi pravele priemen kako i od site drugi sredni koi ne dobile mesto kade shto konkurirale ne izlezat i da se protestiraat i da go blokiraat i srednoto i ministerstvoto i opütina skopje radi neednakvo tretiranje kako uchenici, lugje i nivno intelektualno degradiranje.
Ova e klasichno krshenje na osnovnoto chovekovo pravo za ednakvost. So ova se site koi konkurirale na edno sredno a bile odbieni dali so ili bez priemen se obezpraveni, ova e mnogu golem pravno-socioloshki skandal. Ova e potpolna diskriminacija.

И таман кога ќе си помислиш дека Албанците го достигнаа плафонот на апсурдноста, тие веднаш се самонадминуваат и излегуваат со вакво барање:
-За нив не важат испитни критериуми за примање и нивните деца мора под хитно да се примат во медицинско. Ни приемни ни курташак. Again, It's Albanian birthright.

И таман кога ќе си помислиш дека македонското безрбетништво го достигнало врвот, веднаш си демантиран: Министерството им го призна правото на Албанците да си се запишат во медицинско, без приемни, без ништо... Така како што милуваат.

Што е следно?
"Правото" да ве претепаат или да ви прават што сакаат кога ќе ве сретнат, а без притоа да одговараат? ...Чекај! Уствари тоа веќе го имаат.
Имаат они имагинација, ќе смислат нешто...
А и зошто да не, кога се (ама баш се) им се дозволува, само треба да смислат што сакаат. Битно Каурите да го кркаат.
А тие (Каурите) се само "лајави крелци", на кои најголем дострел им е лаење по форуми - "Албанци", "ќе ве праиме сапун" и слични бедотии, кои се одличен доказ и показ на падот.

Најбоље беше кај Јанко коа беше гостин министерот за образование. Се јавија некои (Каури) од Битола и бараа детето, посебен талент по виолина, да биде примено во музичко. Имало 34 места, а нивното дете било 35-то. Одговорот на министерот беше најдобра потврда за болдираното.

ај јас да ви кажам нешто може
како прво неможе да се примаат деца албанци а да не полагаат приемен испит
македонците не го полагаат поради тоа што бројот што треба да се пополни е 70% од 100%
албанците од 100% сакаат да се запишат 250% епа брат тоа го нема у албанија а не и у македонија
втора работа сите што се прва година од македонските паралелки теба да идат у смена заедно со сите 1,2,3 и 4 година од сите албански паралелки
ии после да немало конфликти
па и јас бев до лани со нив у смена и си немате појма колку се праат фраери знаеш она нивноно 10 на 1 па ајде тепај се ако сакаш
искрено ги знам сите од 3 и 4 година албанци и за нив наам ниту еден лош збор кога и да бев во проблем ми помагаа ама тие од 1 и 2 година беа нешто невидено
ако ви текнува кога ги пуштија нешто у медицина кога пред глана врата се паркираа 3 коли и почнаа музика да пуштаат и ора да ми играат
а една работа е позната- сите сакаат зубари да бидат за да може после нивните родители да им отворат стоматолоска ординација и да вртата пари на црно
едно ке ви казам ако пред 20 години класовите биле 4 македонски и 2 албански сега се 2 македонски и 6 албански
доста им попуштаа веке не се зивее вака
п.с
една професорка(не е битно која) ми кажа дека кога им кажал директорот дека сите албанци кој се за 4 година добиле петки по незнам кој предмет и на успех биле одлични(петките биле ставени поради политички провокации) и така македонските професори се договориле сите македонци да ја поминат годината одлични
толку од мене ако нешто не ви е јасно прашајте

јас учам овде прва година сум со втора,трета и четврта година албанци еееј....значи они прават што сакаат професорите несмеат ништо да им кажат,македонец да излезе и да се дере по ходник професориве ќе го убијат а на албанец ништо не му викаат.Пред некој ден ме фатија лично мене и ми рекоа комита сум бил среќа дојде професорот еден и ме спаси иначе ќе си изедев ќутек...ни ја земаа државата еј

Дечки, јас креирав една анкета, се однесува на образованието кое сте го имале во основно, а и сега во средно. Работиме на проект за подобрување на вашето образование, па потребна е ваква анализа, која ќе се трае неколку месеци, за да има подобар увид. Ова не е поврзано со Влада, Министерство и сл., туку е проект на неколку ентузијасти :)
Ќе ве замолам да одговорите на прашањата што поискрено, ние работиме за вас.
Поздравче :)
https://www.surveymonkey.com/s.aspx?sm=C95AiW62NXXUvGQ1NT6Qcw%3d%3d

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom