За оние што сакаат да бидат подобри и најдобри...

• Креатор на темата Креатор на темата "_____________"
  • Време на започнување Време на започнување
имаме потреба да бидеме подобри заради другите околу нас

Pa... Onaka, da se podobrish sebesi. Da bidesh ushte podobar od toa shto si... Od kade proizleguva toj poriv?

vp напиша:

Ne, ne zboruvam za podobri vo odnos na drugite. Toa e cuvstvo deka ne si dovolno dobar vo odnos na drugite, bazirano vrz osnova na pogreshno steknato ubeduvanje. Zboruvam za podobar sam vo odnos na sebe.

vp напиша:

Koga bi nemalo drugi, onda ne bi imalo potreba da posakuvame da bideme najdobri:)
Nema konkurencija, nema zelba:)

Ne ide taka... :) Ne e ova ekonomija pa konkurencijata da motivira razvoj. Zboruvam sam za sebe. Sami ste, na pust ostrov, bez Mila Jovovich, i cuvstvuvate zelba, potreba da se podobrite samite sebe. Zoshto? Dali zelbata za razvoj na chovekot e pottiknata od nekakvo vnatreshno ubeduvanje deka ne sme dovolno dobri? Od strav deka utre vo zivotot nema da mozeme da se nosime so nekoi teshki situacii, pa imame pottik da se 'podgotvime' za niv? Ili toa e nashata forma na evolucija...

_____________ напиша:
Ne ide taka... :) Ne e ova ekonomija pa konkurencijata da motivira razvoj. Zboruvam sam za sebe. Sami ste, na pust ostrov, bez Mila Jovovich, i cuvstvuvate zelba, potreba da se podobrite samite sebe. Zoshto? Dali zelbata za razvoj na chovekot e pottiknata od nekakvo vnatreshno ubeduvanje deka ne sme dovolno dobri? Od strav deka utre vo zivotot nema da mozeme da se nosime so nekoi teshki situacii, pa imame pottik da se 'podgotvime' za niv? Ili toa e nashata forma na evolucija...

Koga ja bi se stail vo takva situacija i ne bi imal potreba da se podobram.
Sekogash covek saka da se podobri, koga saka toa podobruvanje da ima go prezentira na prijatelite, na krugot ili opshtestvoto vo koe shto toj zivee.
Koga covek e sam, i nema potreba od ego. Egoizmot e pottiknuvan samo koga covek se naogja vo situacija so drug covek. Samo koga covek ima potreba da se dokazuva, da go dokazuva toa shto go nosi vo nego, i sekako da go pokaze negovoto znaenje ili negovata mok, svesno ili nesvesno so toa toj si hrani ego, i ne saka da bide "pod" drugiot.

Gi gledash rabotite samo vo odnos na drugite. Ja, na prost primer, koga ke polozam nekoj gaden ispit, si se raduvam sam na sebe, shto sum uspeal za mene da go polozam toj ispit. K*r me boli za drugite dali go polozile ili ne, so shto ocenka go polozile ili ne. Ili drug primer, na basket, bev mnogu sreken koga uspeav da zakucam. Ne za da im vikam na drugite: "Ta na na, ja mozam, vie ne mozete", tuku zaradi mene! Za takvo podobruvanje zboram.

brat koga sakas da bides podobar od ona sto si mora da ima nekoja pricina a normalno vo 99% od slucaite e taa pricina da bidat lujgeto sto te opkruzuvaat ... znaci mora na nekoj da mu dokazes vo nesto deka si dobar ili podobar od nego zanci :toe:

Mozda si u pravo... Ako ubeduvanjata gi formiram i pod vlijanie na drugite i na nivnite dostignuvanja, togash praktichno indirekto se sporeduvam so niv i celam kon nivnite dostignuvanja. No dobro, shto e togash so najdobrite? Kako eden Jordan se motivira da bide podobar? Ima li zelba ili ne? Zatoa li gine Roger Federer? Sekogash li stoi pozadi zelbata za napredok uveruvanjeto deka ne sme dovolno dobri vo odnos na drugite?

abe teska tema za razgovor dade nema sto
jas mislam deka najdobrite ...koga se proglaseni za najdobri ili mislat deka se najdobri uzivaat vo toa i ne se trudat da bidat podobri od toa no koga ke mu se priblizi nekoj znaci povtorno druga licnos e vo prasajne ti poftorno ja dobivaat istata zelaba za uspeh...
gledaj na primerite so fudbalerite koga nekoj e proglasen za zvezda odma pocnuva da se zanesuva itn no koga gleda deka ja gubi taa titula poftorno pocnuva so trening itn :))
ova e moe mislejne :toe:

_____________ напиша:
Shto mislite, zoshto sakame da bideme podobri?
Јас пак реков конечно ќе ја откријам тајната како да станам најдобра:vozbud:
Наводници,мислам дека темава всушност би требало да гласи како што си го поставил прашањето во цитатот,ама ајде.
И зошто си ставил``за оние``?Секој тежнее кон подобро,никој не сака да заостанува пред толпата.Мојот одговор на ова прашање е поради задоволството кога ќе добиеш некакво признание за твојот труд,било да е тоа некоја материјална награда или само пофалба.Тоа некои мотивира да продолжат да се докажуваат,на некои пак доста им е тоа и што се вели-понатаму живеат на стара слава.Онаа борба за опстанок која датира од многу одамна,елиминирање на конкуренцијата...тоа ќе е во прашање.

_____________ напиша:
Gi gledash rabotite samo vo odnos na drugite. Ja, na prost primer, koga ke polozam nekoj gaden ispit, si se raduvam sam na sebe, shto sum uspeal za mene da go polozam toj ispit. K*r me boli za drugite dali go polozile ili ne, so shto ocenka go polozile ili ne. Ili drug primer, na basket, bev mnogu sreken koga uspeav da zakucam. Ne za da im vikam na drugite: "Ta na na, ja mozam, vie ne mozete", tuku zaradi mene! Za takvo podobruvanje zboram.
Убаво ти кажа Пикасо... и тој испитот го положуваш за утре да си општествено корисен, значи за утре да имаш повеќе плата од тие кои не успеале да го положат и не го завршиле факултетот.
Тогаш во една фирма, уште на сам почеток ќе имаш позиција повисока од тие другите. После повторно ќе се трудиш да напредуваш и ќе стигнеш на уште повисока позиција... зошто?
За шефот кој секој ден ти вика, те тера да работиш работи по негов начин, не е секогаш отворен кон твоите сугестии и се разбира зема поголема плата.... еден ден да нема моќ да ти наредува што да правиш...

Секогаш тука се тие „другите“

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom