За користење нелиценциран софтвер затворска казна до пет години

• Креатор на темата Креатор на темата The_Freelancer
  • Време на започнување Време на започнување
Нормално дека не можеш. Но обично инспектори по овие прашања доаѓаат по нарачка, така што може да ти најдат и друга неправилност, на пример нема стикер со серискоит број на куќиштето и слични зезанции...

Немање налепница не е неправилност, туку немање лиценца. Налепница е единствен доказ за OEM лиценца. Од друга страна пак, ако администраторот може да постигне редовно да преинсталира машини (што не е проблем со спремни автоматизирани инсталации) може постојано да ги реинсталира сите и да не плати ниту денар а постојано да е покриен со лиценци за софтверот. И trial е валидна лиценца нели? Ова дефинитивно би било проблем во поголема која „лежи“ на домен, но не и за помали мрежи .

Не се они дрва, знаат дека за добар и сигурен виндоњс ти требаат лиценциран антивирус, тоа е проблемот кај виндоњс, за да можеш нормално да функционираш треба цело пакетче програми да инсталираш.
А за free trial незнам, може да бидеш храбар и да се надмудруваш
Дечкото немаше појма шо бара од мене ..... сите документи ми се тип топ сите компјутери се лиценцирани е сеа за антивирусот се фати ..... прво ми викаше за опен офисот ама виде дека е фрее верзија па ништо не рече за тоа се фати за антивирус .... му викам јас еднаш месечно кревам гоуст на сите компјутери и пак инсталирам 30 дена фрее верзија што е проблемот ? ми вика не ти се заштитени .... му реков тоа е мој ризик
не знаеше шо да прави и рече да се консултирал па ќе се врател

Чек малце сега вие за инспектори зборите кои измислуваат чарки а замислете некој крадец да ви влезе во канцеларија и да ви го земе компјутерот-лаптопот дали истите инспектори вас ќе ви помогнат да го најдете .

Лесно е да се бараат дупки у законот ама тешко е да се биде фер и реален па се разбира дека сите имаат по нешто нелегално неможе за све да плаќаме со плати од 19 век.

Ако добро се заштити Windows немора да се стави анти вирус.сум ставал пц без никаков проблем работеле.

Абе овие инспекториве се дрва невидени .... сеа јас имам 20 лиценцирани виндоуси и нормално не сум луд да плаќам едно чудо пари за офис или анти вирус ... ми викаат да си платам лиценци за антивируси и програми

Следно ако дојдат ке има бесплатна верзија на нод и опен офис или било кој софтвер

Можам да јадам пријава со free trial програми ?
Инсталирај Open Office и Avast и терај си работа, и двата се бесплатни и двата бркаат работа. А за да немаш бубачки по службените компјутери плати си 50 евровизиски за да дојде некое бате да ти намести blacklist на сајтови на влезниот рутер и немаш гајле

Платон, супер ти е математикава, се согласувам со негде. Кај даваат софтвер на 12 рати да купиме? И од кај излезе со цената од 17 евра месечно за ЦС5? Тоа е некоја рата од овај проектот купи куќа купи стан, на 20 години?

Друга работа, се согласувам дека купување софтвер е до негде како купување машина. Кога ќе купиш машина, еве да речеме за сечење и кантирање на иверица, таа машина има некој си одреден век на траење и ја брка работата за која е наменета, без разлика дали иверицата е од 1984 или од 2013 година, за разлика од фотошопот кој излегува нова верзија на секоја пола година па оди отвори фајл од понов формат. Тоа го прават намерно, за да испумпаат што повеќе пари.

Друга работа е што кај нас менталитетот на народот не е уште на ниво, пример јас ќе купам ЦС5, windows веќе не ставам, пошто ај да речеме прилично е евтин, кога некој ќе ти дојде да ти бара софтвер, веб сајт, дизајн на списание, не е спремен да ти плати соодветно на лиценцата и трошоците што ти ги правиш. Ти наброја примери каде компанијата веќе има редовна клиентела од која вади солидни суми на пари. Таква компанија преку ноќ не се станува. Па дури и големите имаат кризни периоди.

Но јас сум оптимист и се надевам дека работите полека ќе се менуваат, како ќе се зголемува стандардот, така ќе се доведува ред и во ова. Само се надевам дека казнената политика на владава за ова нема да стане како во најразвиените земји, пошто и тие што работат и вадат некој динар легално (преку фирма) ќе треба да затвараат бизнис и да цвета сива економија (дизајни од братучеди, внуци и пријатели, на нелиценциран софтвер, платено на рака под маса). Мислам дека фер би било да се бара лиценца за оперативен, и лиценца са офис софтвер, но да не се рчка многу во додатните, пошто реално гледано ако се рчне таму, најверојатно ќе се затворат бајги фирми кои основна дејност им е работа со компјутери, софтвер и дизајн.

Платон, супер ти е математикава, се согласувам со негде. Кај даваат софтвер на 12 рати да купиме? И од кај излезе со цената од 17 евра месечно за ЦС5? Тоа е некоја рата од овај проектот купи куќа купи стан, на 20 години?

Друга работа, се согласувам дека купување софтвер е до негде како купување машина. Кога ќе купиш машина, еве да речеме за сечење и кантирање на иверица, таа машина има некој си одреден век на траење и ја брка работата за која е наменета, без разлика дали иверицата е од 1984 или од 2013 година, за разлика од фотошопот кој излегува нова верзија на секоја пола година па оди отвори фајл од понов формат. Тоа го прават намерно, за да испумпаат што повеќе пари.

Друга работа е што кај нас менталитетот на народот не е уште на ниво, пример јас ќе купам ЦС5, windows веќе не ставам, пошто ај да речеме прилично е евтин, кога некој ќе ти дојде да ти бара софтвер, веб сајт, дизајн на списание, не е спремен да ти плати соодветно на лиценцата и трошоците што ти ги правиш. Ти наброја примери каде компанијата веќе има редовна клиентела од која вади солидни суми на пари. Таква компанија преку ноќ не се станува. Па дури и големите имаат кризни периоди.

Но јас сум оптимист и се надевам дека работите полека ќе се менуваат, како ќе се зголемува стандардот, така ќе се доведува ред и во ова. Само се надевам дека казнената политика на владава за ова нема да стане како во најразвиените земји, пошто и тие што работат и вадат некој динар легално (преку фирма) ќе треба да затвараат бизнис и да цвета сива економија (дизајни од братучеди, внуци и пријатели, на нелиценциран софтвер, платено на рака под маса). Мислам дека фер би било да се бара лиценца за оперативен, и лиценца са офис софтвер, но да не се рчка многу во додатните, пошто реално гледано ако се рчне таму, најверојатно ќе се затворат бајги фирми кои основна дејност им е работа со компјутери, софтвер и дизајн.
Чекај малце, Corel Draw premium suite кошта 700 долара. Ако не моеш седумсто долара да ги извадиш за два месеца батали се од веб дизајн и барај си друга работа. Варијанта број два, научи да го користиш GIMP-от кој што е бесплатен.

Дечкото немаше појма шо бара од мене ..... сите документи ми се тип топ сите компјутери се лиценцирани е сеа за антивирусот се фати ..... прво ми викаше за опен офисот ама виде дека е фрее верзија па ништо не рече за тоа се фати за антивирус .... му викам јас еднаш месечно кревам гоуст на сите компјутери и пак инсталирам 30 дена фрее верзија што е проблемот ? ми вика не ти се заштитени .... му реков тоа е мој ризик
не знаеше шо да прави и рече да се консултирал па ќе се врател
А Microsoft Security Essentials не би ти вршел работа? Јас го ставам ова и немам проблеми. Инаку инспектори се шетаат со стик, го брца у компјутер и го споредува со налепницата.

Мене ми дојдоа со придружба од полиција, како ЕВН кога бара илегални потрошувачи :tapp::eek:

Не зборувам за успешност. Ако е само до корел работата, не е проблем.

Еве ти два примери:
1. (најзастапен кај нас) Фотокопирници, кои работат нешто екстра со печатење на колор и големи формати: Ти иде клиент и ти носи дизајн во ЦС5.5 на печатење. Што ќе му речеш, извини дечко ние со Гимп работиме.
2. Слично, дизајнерска фирма од мк, купува Корел. Фаќа странски клиент и тој вика вака и вака, дизајнот во илустратор, сајтот во дримвивер, може и флеш, а имам слики што треба да се фотошопираат.

Дел од тоа што во МК се фаќаат проекти и сме колку толку конкурентни се должи на 1. Стандардот 2. Пиратеријатата. Квалитет има секаде (дури и во индија). Ако скинеме пиратерија скроз, претпоставувам само многу успешни компании би останале во игра (пошто нашиот стандард не дозволува ти од плата да купиш софтвер, и да почнеш да работиш). А колку што знам, има мал милион фирми кај нас што работат аутсурс. Сите тие носат пари од странство, редовно плаќаат давачки итн. а не знам дали сите имаат лиценциран софтвер од тоа што го работат.

Abe sea oni ako trgnat samo po fotostudijata da vlezat ja se kladam deka ni 10% nemaat licensiran PS

Фала богу не се фатија за SQL-серверот инаку отидоа 5000 еур. Инаку кошта $27,495.00 што не знам фирма да би го платила во МК.

Чек малце сега вие за инспектори зборите кои измислуваат чарки а замислете некој крадец да ви влезе во канцеларија и да ви го земе компјутерот-лаптопот дали истите инспектори вас ќе ви помогнат да го најдете .
Тоа за крадењето не е во нивна надлежност, надлежни се други инспектори, овие само софтверот го гледаат. :tapp:
--- надополнето: 12 февруари 2012 во 23:23 ---
А што конкретно бараат?
Доста штуро колку компјутери има, а за сервер не ни прашуваат:icon_lol:. Така да имам намера да го дислоцирам од тие простории.

Знае ли некој колку е лиценцата за WINDOWS XP и кај може да се купи ovde kaj nas...се утепав од барање по нетов, а онаа www.microsoft.com.mk и не се отвара...
....ти ибам компанијата..

..само ме чуди зошто му плаќаме лиценци на некој кој не води под FYROM....:D

Знае ли некој колку е лиценцата за WINDOWS XP и кај може да се купи ovde kaj nas...се утепав од барање по нетов, а онаа www.microsoft.com.mk и не се отвара...
....ти ибам компанијата..

..само ме чуди зошто му плаќаме лиценци на некој кој не води под FYROM....:D
Мислам дека не може веќе да се купи. Само 7-мица можеш да купиш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom