Хрватски пасош

Ако поради заслуга ( на пример си некој врвен спортист или слично) добиеш Хрватски пасош/државјанство) тоа не е отфрлање на Македонското.
Ова што авторот на темата сака да го направи е баш отфрлање на Македонското, ама негов избор најпосле. Немам како јас него да го убедам да не зима туѓ пасош.
Е сега, кога веќе си утувил во главата дека сака туѓ пасош, подобра опција е да земе Хрватски затоа што Хрватите отсекогаш биле пријателски настроени кон нас, не го оспорувале нашиот јазик, нашите територии, нашето име, нашата црква (;)) и општо Хрватскиот народ е пријателски настроен кон нас, Македонците, мој србине (делијо). :)
Леле леле ме утепа со болдот, уште ова намигнатово го долови моментот :D Тоа се бара.

Инаку ме интересираше дали треба да се изјасниш како Хрват за да земеш нивни пасош, јас информативно али увек има дечишта што мислат дека се знаат :)
Е па добро, чим се пријателски насторени сосема е разбирливо да станеш Хрват :)
Или не мора да се изјасниш, објасни ми :) Мој македонецу (пургеру) :)

Леле леле ме утепа со болдот, уште ова намигнатово го долови моментот :D Тоа се бара.

Инаку ме интересираше дали треба да се изјасниш како Хрват за да земеш нивни пасош, јас информативно али увек има дечишта што мислат дека се знаат :)
Е па добро, чим се пријателски насторени сосема е разбирливо да станеш Хрват :)
Или не мора да се изјасниш, објасни ми :) Мој македонецу (пургеру) :)
Не мора да се изјасниш мислам.......треба да имаш потекло од Хрватска кое не мора да е етнички хрватско. :)

Ако некоj сака да се вработува во ЕУ со Хрватски пасош требе да знае дека првите 7г. ке има рестрикции и нема да може да се работи коj што сака. А тиjа рестрикции падинjат за Бугариjа и Романиjа на 01.01.2014г. и секоj може да си бара срекjата во 27 држави, ова е много голем плус за луге со диплома или со занаjат.
И мили Македонци сопрете да плукате бо Бугарскиот пасош, никоj не ви тера да се пишете Бугари. Ова го правите самите вие, зошто кога некоj се изгласи за етнички Бугарин чека 1г. за пасош, ако не сакате да се подпишувате за Бугари, работете легално во Бугариjа, плакjаите си ги даноците и после 5г. ке получите Бугарски пасош по натурализација.
Ама на вас не ви се чека, епа ова си е ваш проблем.
Што мислите, ако Хрватска дава пасоши како Бугариjа на етничка припадница, дали нема да ви тера да се пишувате Хрватин?
Па ок тоа. Јас попрво би се изјаснил дека имам Хрватски корен, отколку бугарски.

Најлесно по потекло.......за тие со хрватско потекло државјанства делат како колачиња.
Јас имам по татко ми......он е Хрват и е роден во Хрватска,а и тетка ми што хрватица,ама родена во Скопје исто има државјанство и децата нејзини исто имаат.
Истото важи и за ако имаш родител кој е по потекло од БиХ......нема разлика,битно да е хрватско потеклото и лесно се добива.
ке те негирам другар.. мајка ми е Хрватица од БиХ (зема Хр државјанство пред ееколку год) мене и на брат ми додека бевме малолетни не одбија ;) ево после 10год ми притреба и ке си ја пробам среката наредната недела..зборот ми е и не е така лесно...

ке те негирам другар.. мајка ми е Хрватица од БиХ (зема Хр државјанство пред ееколку год) мене и на брат ми додека бевме малолетни не одбија ;) ево после 10год ми притреба и ке си ја пробам среката наредната недела..зборот ми е и не е така лесно...
Ја знам луѓе што се хрвати од БиХ,а добивале државјанства......е сега како не знам.Сите хрвати од БиХ колку што знам имаат и хрватски државјанства и босански.
Мајка ти ако немала тогаш хр. државјанство нормално дека немало да ти дадат.Сега ако има не знам дали би имал проблеми за такво нешто....

Најлесно по потекло.......за тие со хрватско потекло државјанства делат како колачиња.
Јас имам по татко ми......он е Хрват и е роден во Хрватска,а и тетка ми што хрватица,ама родена во Скопје исто има државјанство и децата нејзини исто имаат.
Истото важи и за ако имаш родител кој е по потекло од БиХ......нема разлика,битно да е хрватско потеклото и лесно се добива.
И како се докажува хрватското потекло?

Ја знам луѓе што се хрвати од БиХ,а добивале државјанства......е сега како не знам.Сите хрвати од БиХ колку што знам имаат и хрватски државјанства и босански.
Мајка ти ако немала тогаш хр. државјанство нормално дека немало да ти дадат.Сега ако има не знам дали би имал проблеми за такво нешто....
да да сега има .. бев на разговор има подлога за да барам .. иначе бев одбиен зарад немање полномошник во Хр (не ја наведов тетками која живее тамо -хрватица) а на првото интервју мораш хр јазик да познаваш, католички празници. доказ дека некако си се осекјал како хрват.. не е лесно ке ви јавам како сум прошол :)

Моите се Срби од БиХ, па немаат Српски државјанства/пасоши туку само Босански...

Да, ама јас сум роден во Македонија. Ме интересира дали може да се земаат хрватски пасоши како што може да се земаат бугарски пасоши. На тоа се однесува прашањето. Иначе немам баш никаква поврзаност со Хрватска... а богами ни со бугарија. :)

Не, не можеш да земеш Хрватски пасош на начин како што се добиваат Бугарски пасоши. Треба да имаш родител или самиот да си роден во Хрватска.

А доколку се ожениш со Хрватица, онда треба да живееш, мислам три години пред да ти дадат државјанство.

Sent from my Grand X In using Tapatalk 2

Има закон кај нив ... Доколку купиш кука,,стан по автоматизам добиваш државјанство ...

Jas sakav da probam i mozam da ti kazam deka mi kazaa pred 10 godini otprilika deka za da zemes hrvatski pasos treba da se otkazes od makedonskiot i da podneses deka sakas hrvatski ako te odbijat treba pak da se zapisuvas vo drzavljani na R.M sto e zeznat proces e sega dali e taka ne znam
Ako imas hvratski koren toa ne e problem

Jas sakav da probam i mozam da ti kazam deka mi kazaa pred 10 godini otprilika deka za da zemes hrvatski pasos treba da se otkazes od makedonskiot i da podneses deka sakas hrvatski ako te odbijat treba pak da se zapisuvas vo drzavljani na R.M sto e zeznat proces e sega dali e taka ne znam
Ako imas hvratski koren toa ne e problem
да, јас имам корен.. и досега по документифе и формулариве не сретнав дека треба да се откажам од МКД...

Моите се Срби од БиХ, па немаат Српски државјанства/пасоши туку само Босански...
Хрватите во Босна сите имаат хрватски пасоши за разлика од Србите кои поретко имаат спрски пасоши.......
Кој како си ја наредил,Хрватите си средија сите да им имаат двојни државјанства таму.......па дури и многу Бошњаци имаат хрватски државјанства.
--- надополнето: 11 февруари 2013 во 01:53 ---
И како се докажува хрватското потекло?
Покажеш документ дека еден од твоите биле родени таму или дека биле хрвати по националност.....

јас на пример сум роден у Швајцарија ама немам тамопно државјантво. Now what? The point is оти тава шо ти викаш, не држи вода... не е битно дали си роден у та држава, битно е тама да имаш живеено без разлика која е државата со исклучок на Волгарија оти они така ги шиткат...

Не трескај глупости бе, знам една фамилија каде трите деца им се родени во САД и имаат државјанство, родителите се чисти македонци кои беа на привремена работа таму, а децата немаа седено месец-два у Америка откако се родија

http://en.wikipedia.org/wiki/Birthright_citizenship_in_the_United_States

Since the adoption of the Fourteenth Amendment to the constitution on July 9, 1868, the citizenship of persons born in the United States has been controlled by its Citizenship Clause, which states:
"All persons born or naturalized in the United States, and subject to the jurisdiction thereof, are citizens of the United States and of the State wherein they reside.

http://utrinski.com.mk/?ItemID=865380107BD1D943B7352C2C9BD9F87F

Сите деца родени во САД се американски државјани, дури и тогаш кога тоа не е случај со нивните родители.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom