Христос - темелот на нашата вера

• Креатор на темата Креатор на темата stojance andov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
3 јуни 2008
Мислења
108
Поени од реакции
3
Se osnova i se utvrdi Crkvata Hristova so Voskresenieto na Hrista.Temelot na samata vera e Hristos.Glava na Vrkvata sveta e samiot Hristos.So doagjanjeto na Spasitelot na zemjata, dojde i Noviot Zavet.Dojde Onoj koj sto propovedase e seese pomegju narodot ljubov, ja seese vistinata, go iskorenuvase zloto na zemjata.Hristos se vrati od mrtvite, pobeduvajki ja smrtta, go sotre gjavolot i ni go pokaza patot na spasenieto, preku Crkvata sveta.Od Negovoto voskresenie adot bese osvetlen i podeden od Carot na slavata - Hristos.
Hristos ja osnova crkvata na zemjata, ni go dade brodot koj sto plovi kon spasenieto.Ni dade uslov da se spasime.Mnogu svetii za verata Hristova postradaa.Zivi bea spaluvani, so mec iseceni, vo vrela smola frlani....i se zaradi Hrista, za da ni pokazat i nie da bideme cvrsti vo verata i da ne podlegnuvame na nikakvi provokacii. Stradase, stradase Crkvata Hristova od kletite goniteli i protivnici na verata pravoslavna.Od site strani udiraa na nea, no ne mozea nisto da i naptavat bidejki Crkvata i samiot Hristos.I Nego mnogu go macea, no On izdrza.Evrejskite prvosvestenici od zavist, da ne bide pogolem do niv, go predadoa na raspnuvanje.Go ubuja Onoj koj sto dojde da go spasi cokekot od grevot.Ako pak Hristos ne voskresnese, zaludna ke bese nasata vera... veli svetiot apostol Pavle.
Se ona koe sto go propovedase Hristos dodeka bese na zemjata ne ostana samo predanie, tuku seto toa bese napisano od svetite apostoli i cetirite evangelisti.Bog mu pokaza na svetot kolku mnogu go vozljubi covekot so toa sto go isprati svojot Sin, Gospod Isus Hristos, a sto napravivme nie za Nego? Nisto!Kade e nasiot plod, nasiot talant? Postojano gresime a Bog postojano ne ceka da se pokaeme i da zaplacat nasite dusi pred Nego.Golema milost pokaziva Bog kon nas braka i sestri vo Hrista.On ne saka nikoj da zagine, tuku saka site da dojdat da poznavanje na vistinata i da se obratat kon Nego i kon Negovata sveta crkva.
Zatoa nasite srca da gi izdigneme visoko kon neboto i da mu blagodarime na Gospoda za sekoj dar i za sekoja milost sto On ja pravi kon nas.
HRISTOS POMEGJU NAS!:smir:

Црквата Христова се утврди во 313 г.н.е не затоа што Господ така сакал, туку затоа што Константин Велики така сакал, и верувај ми, да не сакаше тој така, тешко дека ти ќе беше Христијанин!

На еден форум приметив тема - што е вистински верник во поглед на Христијанството, дали негово буквално прифаќање до збор освен со срце се разбира или прифаќање само со срце, како да не е битно дали настаните се одвивале токму онака како што се опишани во Евангелијата туку е важна поуката. Овие вторите изјавија дека воопшто не им е важно дали Исус воопшто и постоел а камоли дали бил безгрешно зачнат и сите други чуда туку самата сторија која од се срце ја прифатиле. Што мислите вие?

П.С. Вие третите ве молам малку повоздржано :)

Црквата Христова се утврди во 313 г.н.е не затоа што Господ така сакал, туку затоа што Константин Велики така сакал, и верувај ми, да не сакаше тој така, тешко дека ти ќе беше Христијанин!

Докторе, 313 г, со миланскиот едикт, царот Константин не ја основа Црквата, туку само законски ја призна христијанската вера како рамноправна вера со тогаш постоечките. Црквата Христова е основана на Педесетница, на Духовден, кога Светиот Дух слегува врз Апостолите. Црквата е „заокружена„ после Педестница, кога Апостолот Петар покрсти 5000 јудеи во христијани и со тоа е поставена црковната структура: свештенство (Апостолите) и мирјани/верници (покрстените јудеи). Таа структура сеуште е запазена како што е запазена и основната улога од Црквата: да ги научи и да ги крсти сите народи во името од Отецот и Синот и Светиот Дух.

Докторе, 313 г, со миланскиот едикт, царот Константин не ја основа Црквата, туку само законски ја призна христијанската вера како рамноправна вера со тогаш постоечките. Црквата Христова е основана на Педесетница, на Духовден, кога Светиот Дух слегува врз Апостолите. Црквата е „заокружена„ после Педестница, кога Апостолот Петар покрсти 5000 јудеи во христијани и со тоа е поставена црковната структура: свештенство (Апостолите) и мирјани/верници (покрстените јудеи). Таа структура сеуште е запазена како што е запазена и основната улога од Црквата: да ги научи и да ги крсти сите народи во името од Отецот и Синот и Светиот Дух.

Мики знам дека само ја призна, и ја утврди, а многу и помогна и со тоа што тој го прими Христијанството, покрај тоа што го призна како рамноправна религија.

Мики знам дека само ја призна, и ја утврди, а многу и помогна и со тоа што тој го прими Христијанството, покрај тоа што го призна како рамноправна религија.

Разбира се. Токму затоа царот Константин и мајка му, царицата Елена се вбројани меѓу Светиите и имаат свој ден/празник во православната Црква, заради добрината кои тие ја имаат сторено кон Црквата.
Црквата ја создаде сам Христос, под дејството од Светиот Дух, а не некој земкси цар. Во првите 3 века, Црквата беше потисната во илегала, поради редовните прогони и колежи, кои римските цареви и кралеви ги вршеа врз раната Црква.

:smir:
Ubavo ti kaza Miki.Vo 313 bese donesen Milanskiot edikt za slobodno ispoveduvanje na verata Hristova.A uste so samoto voznesenie na Hrista, Crkvata se osnova i verata nasekade se sirese pomegju narodot.Jas navistina te zamoluvam da se vozgrzuvas i da vnimavas sto pisuvas.Ne si mal za da ti kazuvam, no prosti sto moram!

Mislam dokolku e vistina deka ediktot ja priznal i utvrdil Crkvata togas zosto ne go kaza toa, neznaese ili nesto drugo, te molam izrazuvaj se malku poprecizno za razbotite i problemite i vnimavaj na pravilnata upotreba na teminite!:helou:

Абе луѓе вие читате или не?

Абе луѓе вие читате или не?
A uuuuuuuuuuuuu, maf ni bila rabotata neli za malku mozelo da ne nena, kuti srekicka sopasime i nie glava za malku, Crkvata kako zaednica e utvrdena uste po voskresenijeto na Edinorodniot Sin Bozji,
Milnskiot edikt nema nikakva vrska so utvrduvajeto na Crkvata, toa samo kako revnose Hristijanin i pomogna so sto i dal javno ispveduvanje, gradenle velelepni hramovi, sto mislis ako ne e bil ovoj edikt nemase da opstane Crkvata, a sto so periodot do 313god, Crkvata sto pomina i pak ostana, da ne ti nabrojuvam Neron, Valerijant, Domecija i mnogu drugi i pak ostanala ziva eve veke tolku vreme!

Разбира се. Токму затоа царот Константин и мајка му, царицата Елена се вбројани меѓу Светиите и имаат свој ден/празник во православната Црква, заради добрината кои тие ја имаат сторено кон Црквата.
Црквата ја создаде сам Христос, под дејството од Светиот Дух, а не некој земкси цар. Во првите 3 века, Црквата беше потисната во илегала, поради редовните прогони и колежи, кои римските цареви и кралеви ги вршеа врз раната Црква.

Значи,добро....би го прифатил фактот дека Исус си основал своја секта полна Хермити и Хермитки во која проповедал мир,љубов и пуканки.Тоа е сосем ок.Тогаш е нормално да го прифатиме како една мирољубива појава која си имала своја база,свои следбеници и своја структура на верување,во случајов нешто релативно ново-Монотеистичко верување.

Ама,после прифаќањето на Христијанството од страна на Империјата,се случува целосен мрак во човековата слобода.Многумина низ Европа сеуште биле многубошци,си имале свои божества и обреди.Империјата ја користела силата за да создаде бришан простор околу Христијанството.Масовно се убивало,се палале луѓе живи како пример за доаѓањето на новата ера и како пример за тоа дека нивното верување е нечистотија и непокорот кон Царскиот Збор се казнува со смрт.Зборот Поган во нашиот речник доаѓа од зборот Паган,многу бистар пример за сфаќањето кое тогаш се наметнало,благодарение на начинот на кој се пристапило во ширењето на Зборот.
Цар Константин и сличните на него,се во голема мера виновни за овој масовен криминал,кој еруптирал во западна Европа,на теритотриите на денешна Северна Франција и Шпанија.Згора на се,тој човек е прогласен за Светец.Заедно со уште неколку Папи со раце убаво измиени од паганска крв.

"Добрината која ја имаат сторено за Црквата".Колку сурово и навредливо звучи.

sto mislis ako ne e bil ovoj edikt nemase da opstane Crkvata, a sto so periodot do 313god, Crkvata sto pomina i pak ostana, da ne ti nabrojuvam Neron, Valerijant, Domecija i mnogu drugi i pak ostanala ziva eve veke tolku vreme!

Црква?Тогаш имало Црква како институција?Или се собирале у темни подруми неколку намачени Евреи и збореле како Исус го претворал виното во вода?Пусти страв у коски,дане види чичо Нерон и им ја испие крвта.

Значи,добро....би го прифатил фактот дека Исус си основал своја секта полна Хермити и Хермитки во која проповедал мир,љубов и пуканки.Тоа е сосем ок.Тогаш е нормално да го прифатиме како една мирољубива појава која си имала своја база,свои следбеници и своја структура на верување,во случајов нешто релативно ново-Монотеистичко верување.

Ама,после прифаќањето на Христијанството од страна на Империјата,се случува целосен мрак во човековата слобода.Многумина низ Европа сеуште биле многубошци,си имале свои божества и обреди.Империјата ја користела силата за да создаде бришан простор околу Христијанството.Масовно се убивало,се палале луѓе живи како пример за доаѓањето на новата ера и како пример за тоа дека нивното верување е нечистотија и непокорот кон Царскиот Збор се казнува со смрт.Зборот Поган во нашиот речник доаѓа од зборот Паган,многу бистар пример за сфаќањето кое тогаш се наметнало,благодарение на начинот на кој се пристапило во ширењето на Зборот.
Цар Константин и сличните на него,се во голема мера виновни за овој масовен криминал,кој еруптирал во западна Европа,на теритотриите на денешна Северна Франција и Шпанија.Згора на се,тој човек е прогласен за Светец.Заедно со уште неколку Папи со раце убаво измиени од паганска крв.

"Добрината која ја имаат сторено за Црквата".Колку сурово и навредливо звучи.

Разиел, ем незнаеш, ем збориш...Какво црно палење жртви, каков...
Зборот „поган„ занчи „лош„ и се донесувал, во тоа време, исклучиво на тогашните незнабожечки и идолопоклонички ориентирани народи, како прво.
Како второ, христијанската вера не е наметната од Царот, туку е признаена како рамноправна со тогаш посотечките политеистички и идолопоклонички религии, а вистината е токму спротивната: раните рисјани се гонети и убивани од тогашните римсни цареви и кралеви (да не ги набројувам) а идолопоклониците се тие кои принесуваат крвни жртви на своите идоли-богови. Христос е последната крвна жртва која ја познаваат христијаните и од Него, никој веќе не принесува ничија крв за да го задоволи својот бог, освен,разбира се, оние поединци и народи кои и ден-денес живеат незнабожечки.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom