Христијанството целосна копија на паганските религии

• Креатор на темата Креатор на темата Stefanos_M
  • Време на започнување Време на започнување
JASMIN напиша:
Mnogu jasno, mnogu normalno i mnogu logicno.
Dali mislese so tezava da ja pobies verodostojnosta na hristijanstvoto, ili sto?

Ne e samo hristijanstvoto religija koja gi vlece tie koreni-vsusnost nema edna edinstvena-religija, tradicija, ucenje itn, koi ne gi vlecat! Zarem mislis deka istorijata na coveckiot um i duh, seto toa nasledstvo ke se izgubi nekade po pat so civilizacijata? Ili deka nie sme nesto porazlicni od paganot- pospecijalni za da imame original prosvetluvanje od boga?

Vsusnost, mnogu pomalku sme od nego. Paganot znael mnogu poveke. Za smetka na razumot, sme go izgubile umot, a mozeme ustvari da profitirame i od dvete:)
If you know what I mean...

P.S. Mozam da ti ja prodolzam temava, so prosiruvanje za site dr religii. Fino e da da si go pronaogjame vaka izvorot, vo komplet:) Samo prodolzi.

Не сакав, да го побијам христијанството, и не знам зашто се будине одма човек кога ке го спомне ( не зборам за тебе ). Затоа што тоа ништо не би ви сменило на вас не? :)
Само се обидувам да докажам дека `паганите` не биле полоши од нас. А дека не се гордеам што сум христијан не се гордеам, можете да погледнете само во историјата што правеле свештениците и доволно е. Продолжија темата како сакаш, јас само прашав за вашето мислење. На крај краева тоа е мое мислење, не мора да биде и ваше, и обратно.

Христјанството се “роди“ од Јудаизмот, тој е надоврзано продолжение на стариот (Јудејски) завет. Јудаизмот веќе опширно пишував за таа тема но на друг форум, спрема мене има директна врска со Египет и Египетската религија но не религија на многубоштвото туку религија која се обиде како званична да ја воведе фараонот Аманхотеп 4ти (18ста династија) подоцна познат како Иханатон. Тој период од 17 години кој со многу индиректни докази се одразил на втемелување на Јудејската религија (преку Мојсеј) е познат како периот на првиот забележен монотеизам. Дека пагански обичаи се испреплетле со званичната Христијанска догма е општо познат факт и тука нема ништо запрепастувачко, овде тоа е Коледе, наегде е тоа Ноќ на Вештерките, али тие не се составен дел на Христијанското верување како ни прикаската дека свети Илија фрла громови или дека постоела света Текла. Треба да се разграничат народните верувања и обичаи кои ги наследивме од Словенското ни многубоштво и она што го пишува во светите книги. Дали црквата одиграла негативна или позитивна улога во историјата на човештвата.... е сосема субјективен став и мислење како на пример да речиме дека аристократијата му нанела зла на човештвото укажувајќи на ликови или периоди кога тие имале негативно влијание или дека науката и научниците се зло имајќи ги во вид атомските оружја, хемиско биолошки агенси... или да тврдиме дека парите се злото на светот или дури и дека демократијата е лоша (Имајќо ја во вид демократијата на САД и нејзиното учество во голем број на војни и агресии далеку од својата земја). Значи да се зборува за Христјанството треба многу подлабоки познавања на темата вклучително историја, филозофија, антропологија, инаку ќе се спадни на дискусии од видот “дека света Параскева го благословила изворот во таја и таја шума па ако на полноќ на 17сти појдиш таму само по гаќи и кравата и се напиеш од водата (но мижејќи па се вратиш наназадечки и после 4 дена запалиш свеќа во тој и тој манастир....., Господ ќе ти даи деца“.

Stefanos_M напиша:
Postojat poveke primeri za toa deka hristijanstvoto e kopija na paganskite veri, ke navedam nekolku primeri:
1)Egipetskite sonchevi diskovi koi stanale oreoli na glavite na svetcite.
2)Izilda kako go doi sinot Hor- Bogorodica i Isus
3)Istotaka i voskresnuvanjeto hristovo- Bogot Mitra koj voskresnal po tri dena odkako bil zakopan.
4)Likot na gospod bog- ili grchkiot Zevs....
Dali se soglasuvate so ovaa teza ili ne?

Stefanos fakt e deka religijata evoluira so tekot na vremeto. Najprvo se javil totemizmot i slicni kultovi, potoa paganstvoto, pa na krajot se razvile monoteistickite religii i normalno e da imaat slicnosti. A ti, ne se potpiraj tolku vrz "Kodot na da Vinci". Knigata e dobra fikcija i raspolaga so odredeni fakti, ama isto e i dobra komercijala. Dali si ja procital "Dekodiran kodot na da Vinci" od Ema Velborn. Nejzinata kniga e totalna kontradikcija na knigata na Braun, isto potkrepena so fakti i dokazi, uverlivi kako i negovite. Ne mozis tolku zestoko da raspravas na vakvi temi, ako nemas dovolno sigurni informacii. :nenene:

A Beautiful Mind напиша:
Stefanos fakt e deka religijata evoluira so tekot na vremeto. Najprvo se javil totemizmot i slicni kultovi, potoa paganstvoto, pa na krajot se razvile monoteistickite religii i normalno e da imaat slicnosti. A ti, ne se potpiraj tolku vrz "Kodot na da Vinci". Knigata e dobra fikcija i raspolaga so odredeni fakti, ama isto e i dobra komercijala. Dali si ja procital "Dekodiran kodot na da Vinci" od Ema Velborn. Nejzinata kniga e totalna kontradikcija na knigata na Braun, isto potkrepena so fakti i dokazi, uverlivi kako i negovite. Ne mozis tolku zestoko da raspravas na vakvi temi, ako nemas dovolno sigurni informacii. :nenene:

Koi informacii ne se potkrepeni?

Stefanos_M напиша:
Postojat poveke primeri za toa deka hristijanstvoto e kopija na paganskite veri, ke navedam nekolku primeri:
Ај да видиме

Stefanos_M напиша:
1)Egipetskite sonchevi diskovi koi stanale oreoli na glavite na svetcite.
Христијанството, се базира на светите книги Стариот и Нов завет, не гледам дека некоја темелна догма на црквата или основ на Христијанското верување се состои да светците имаат ореоли на главата, тие така се претставени на иконите како израз на Човекот и неговото видување на светците и тоа неколку векови по смртта на Исус.

Stefanos_M напиша:
2)Izilda kako go doi sinot Hor- Bogorodica i Isus
Христијанството, се базира на светите книги Стариот и Нов завет, не гледам дека некоја темелна догма на црквата или основ на Христијанското верување се состои да Богородица го дои Исус, всушност мислам дека нигде во Светите писма Христијански не се спомнува дека Богородица го доела или дои Исус

Stefanos_M напиша:
3)Istotaka i voskresnuvanjeto hristovo- Bogot Mitra koj voskresnal po tri dena odkako bil zakopan.
Чунот и чевлот не се од иста природа и намена ако се долгунести и почнуваат на иста буква, исто така и еден од персиските богови (Митра) кој беше бог на светлината, приателството и зделките, кој се борел против сонцето и го победил (заклал) светиот бик е со различен карактер, улога и значение од Исус.

Stefanos_M напиша:
4)Likot na gospod bog- ili grchkiot Zevs

Ликот на Господ бог во светите книги е опишан како силна светлина (случката со Павле) или како лик кој не можи ни едно око човечко да го издржи, така да неговиот лик (можеби си мислел на Микеланџело и неговото видување на бог) е повторно Човечка уметничка слобода како да го престави непојмливото

Stefanos_M напиша:
Dali se soglasuvate so ovaa teza ili ne?
Не

Оставање шишиња зејтин, крпи и тракатанци на Света Петка, Десетка, Стотка или Илјадарка е повеќе од паганска работа бидејќи во Библијата јасно стои :

Откровение 22:8-9 напиша:
И јас, Јован, сум тој кој го чу и виде ова. И кога го чув и видов, паднав да се поклонам пред нозете на ангелот кој ми го покажа ова. И ми рече „Не прави го тоа! Јас сум сослужител твој и на твоите браќа и на пророците. И на сите оние кои ги пазат зборовите на оваа книга. Поклони му се на Бога!

Клање на јарци, кози, јагниња и змии како жртва на Бога : бог не сака жртви туку покајание. Читнете Послание до Евреите - глава 9 и 10 кадешто се вели :

10:4-10 напиша:
Зашто крвта на биковите и јарците не може да ги отстрани гревовите. Затоа, влегувајќи во светот вели : „Жртви и приноси Ти не посака, но ми приготви тело. Сепалениците и жртвите за грев не Ти беа угодни.” Тогаш реков „Еве доаѓам, во книжен свиток за Мене е напишано да ја исполнам Твојата волја, О Боже.” Додека погоре вели „Ни жртви, ни приноси, ни паленици, ни жртви за грев не посака; ниту Ти беа угодни”. Тие се принесуваат според законот. Потоа рече : „Еве, доаѓам да ја исполнам твојата волја.” Така го отстранува првото за да го воспостави второто. Според таа волја осветени сме преку приносот на телото на Исуса Христа еднаш засекогаш.

Пак ојте клањајте се на икони и раздавајте ”за душа”. :wink:

Едно е дефинитивно луѓето во Македонија и понатаму повеќе време обраќаат на адетите и обичаите кои се поклапат со многу работи од Стариот Завет и кои со доаѓањето на Исус не важат како такви, ама баш им е галје нив подобро заклај еден вол отколку да се молиш за да ти бидат гревовите простени.Не ми е јасно до кога ќе се клањат пред икони и фрески, ќе го величат идолопоклонството наместо живот Бог.Јасно е дека доста од боговите на словенската митологија нашле простор во иконостасите на разни цркви, ама не ми јасно како луѓето не прочитале ни стих од Библијата а велат дека се верници, а секој што не размислува слично како нив е секта нововерство или нешто слично.Дефинитивно нема ништо полошо од религиозен човек.

Клањање ма фрески и икони со светци не е во директна спротивност со Христијанството. Во Светите писма се забранува клањање и почитување на други божества и идоли како и упразнување на пагански или иноверни обичаи (закон за јадење на жртвувано, задавено животно, јадење на јагне варено во млеко, седнување на иста маса со неверник) иако тие се ублажени и укинати од свети апостол Павле, но да не должам, во минатото познавањето и проучувањето на Светите писма беше привилегија на малиот број писмени луѓе, на свештеници кои можеле колку толку да му ја доловат пораката Христијанска на Народот, кој пак од друга страна никогаш (барем подсвесно) не се откажал од древните обичаи, паганство и ритулаи. Денес кога сме сите писмени, и кога на секој му е достапно Светото писмо, малкумина се рашаваат истото да го земат в раце а уште помалку да го прочитаат. Обично ги бунат или плашат неразбирливите имиња, истории, закони, родослови непознати земји народи и случки во Стариот Завет, па можеби повеќе се читаат (али колку гледам овде прилично површно) Новиот завет и тоа воглавном некое евангелие или откровението на Јована. Не е секој дух зрел и спремен да го прочита и разбере Писмото, а уште помалку да го прифати. Затоа сме повеќе наклонети кон Колозов и неговата улога на Господ и згодите и незгодите на малита ѓаволчиња како и традиционалното христијанство кое се состои од по инерција праење адети како што ги бравеле нашите баби и дедовци .... оти така требало... без при тоа да се знае позадината или историјата на истите.

ПС
Е да жртвите и жртвувањето детално опишани во Стариот завет не се ЗАБРАНЕТИ... тие по стајалиште на денешната црква не се НЕОПХОДНИ но не значи дека и греши некој ако ги применува (овде не влегува носењето на јадење на гробиштата кое е чисто Словенски обичај кој ни остана од Словенското ни минато)

1. Јас сум Господ Бог твој, да немаш други богови освем Мене
2. Не прави идол или слика на она што е горе на небото, што е долу на земјата, што е во водата и под земјата, не им се поклонувај и не им служи.
Се друго е во директна спротивност со Христијанството(икони, фрески, ...)

Старозаветните заповеди повеќе не се обврзувачки (по жртвата на Исуса) освен

Сакај го бога

Не убивај

Сакај го ближниот свој како себе си

Значи сите закони околу Саботата како божји ден, забрана на јадење свинско и слични НЕ СЕ повеќе обврзувачки ижако не е ни грев ако некој ги исполнува

Член на раководството напиша:
Клањање ма фрески и икони со светци не е во директна спротивност со Христијанството.

Во индиректна е? :raz:

Како и да е : спротивно е...

Ај вака полека...
Значи со распнувањето и воскреснувањето на Исус, старозаветните заповеди вклучително и 10сете божји заповеди ја исполнуваат својата улога и престануваат да бидат фундаметално значајни за Христијанството. Пример, заповедта да се почитува Саботата како ден Господов. Таа го нема значението како во Старозаветното доба но не е грев ниту да се практикува. Законот да не се јади свинско или да не се седнува на маса со неверници или прописите за жртви и обреди во Стариот завет ја немаат повеќе својата улога, исто како и обрежувањето кое е спрема Стариот завет обврзателно. Сите тие закони се однесувааа на период пред Исусовата жртва со чија крв го искупи човештвото од своите гревови. Денес на христијаните законите од бога дадени се:
1. Сакај го Бога
2. Не Убиј
3. Сакај го ближниот како себе си
Дали некој ќе ги почитува и спроведува старозаветните закони (Нема да јади свинско, ќе се обрежи, ќе ја слави Саботата, ќе ги прави ритуалите на очистување, ќе принесува жртви и ред други е индивидуална работа и не е грев кон Бога. Исто ако некој сака да не гледа икони распетија..... тоа е негов личен избор а не божја заповед

Прочитај ја проповедта на Гората. Во нејзе, преку парабола, јасно стои : Нека умот ти биде побрз од јазикот.

Пријатна вечер.

14.а тоа стана кога Хрисос го избриша ракописниот закон, што беше против нас, а кого го зеде од средината и го прикова на крстот

16. Па така, никој нека не ве осудува за јадење или пиење, или за некој празник или за млад месец или сабота

17. Тоа е сенка на иднината, а телото е Христос

21. ”Не се фаќај, не вкусувај, не пипај”

22.Сите тие се определени на пропаѓање - кога се управуваат според човечките заповеди и учења

до Коринтјаните 2

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom