ХИВ/СИДА

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Претпоставувам збориш за орален секс. Тоа се специјални фолии со различен вкус кој се користат при оралниот секс. Тие се ставаат на самиот орган по што се практикува оралниот секс.

Не не,прашувам во врска со тоа горе што го имаш напишано за симптомите на ХИВ.Имаше напишано дека симптом е и обложен јазик.

Не не,прашувам во врска со тоа горе што го имаш напишано за симптомите на ХИВ.Имаше напишано дека симптом е и обложен јазик.

Тоа е некоја инфекција. За тоа ќе прашаш стручно медицинско лице.

А дали при секс со инфицирана личност 100% се заразуваш и ти, или има и шанса да не се заразиш?
Мислам дека на некое предавање имам чуено дека женските имаат некоја заштитна мембрана,и помали се шансите да се заразат.
(секако не сум 100% сигурна,така да ако некој знае нешто повеќе за ова...)

Мислам дека на некое предавање имам чуено дека женските имаат некоја заштитна мембрана,и помали се шансите да се заразат.
(секако не сум 100% сигурна,така да ако некој знае нешто повеќе за ова...)

Нема никакви заштитни мембрани, ако ти било пишано да го јадеш ќе го изедеш и тоа е тоа :))

Луѓе страшна работа е сидата, Јас самата си знам колку ми беше страв тогаш (во летото 2007) кога се раширија муабетите дека по кафичите во охрид, некои болни (од сида и пореметени очигледно) луѓе боцкале со игли заразени од сида.. цело лето не можев да се опуштам, постојно ми беше страв од тоа-јас да бидам избрана:vozbud:
За среќа никој мој близок не ја доживеа таа судбина, но слушав муабети дека имало 50 такви случки... страшно
Сидата едноставно може да се добие на 1001 начин, не само преку сексуален однос, игли на наркоманите.. еве имам слушано за некој заболекар во Бугарија како го заразил пациентот со тоа што работел со недезентифицирана игла претходно употребена од пациент болен од сида...сссссссс
затоа Господ да не чува од ова зло на 21 век

.. еве имам слушано за некој заболекар во Бугарија како го заразил пациентот со тоа што работел со недезентифицирана игла претходно употребена од пациент болен од сида...сссссссс

Ахам , само шпекулации , веројатност за токлкаво количество крв останато на инструментите за стоматолошки прегледи и НЕМА.(а и да имало сигурно се исушило, чим било подложно на атмосверата) Така да слушај и понатака , можеби нешто друго ке дознаеш ...:uvo:

Едно прашање , што се случува доколку на пример се најде дел од крв ( се разбира инфицирана ) на некое јадење , оброк , и истиот потоа се внесе во организмот ? (сега нели тој дел не да биде многу за да може да се примети , малку за да биде невидливо со голо око) ...

Едно прашање , што се случува доколку на пример се најде дел од крв ( се разбира инфицирана ) на некое јадење , оброк , и истиот потоа се внесе во организмот ? (сега нели тој дел не да биде многу за да може да се примети , малку за да биде невидливо со голо око) ...

Доколку тоа количество на крв е доволно за пренесување на ХИВ вирусот тогаш постои веројатноста за пренесување на инфекцијата.

Доколку тоа количество на крв е доволно за пренесување на ХИВ вирусот тогаш постои веројатноста за пренесување на инфекцијата.

А тоа количество е е еднакво на ??? (може да ми споредиш со некој предмет или слично) . Зошто чисто информативно онака читав низ интеренет и укажуваат дека доколку биде внесено преку храна, самата желудечна киселина би го сварила тоа, но секако тука сме да дискутираме... :wink:

ахам само да разјасниме дека то количество крв ете шо викате се најдува на храната а неможите да ги видите а мислите дека е доволно за да добијате хив....ХИВ не може да опстане надвор од човечкио организам шо значи ако е надвор некаде ете на храната или на билошо најмногу можи до 1 час да издржи вирусот шо значи прекусила 1 сат...

Јас сум се заштитил 100 %, си носам презерватив. Само кога мочам и кога е*ам го ваѓам.

Болеста доаѓа прво од нас самите ние "ja бараме"

http://link.brightcove.com/services/player/bcpid1137883380?bctid=17782605001

ДА успееш да снимиш нешто кое се случува на клеточно ниво,само по себе е неверојатно...научници за првпат успеале да снимаат pаширувањето на ХИВ во клетките.Се предпоставува дека тоа ке помогне за пронаогање на вакцина против вирусот,кој до денешна дата има одземено 25 милиони животи.
Истрагата станала возможна,откако експерти создаваат молекуларна копија на инфекциозниот Хив и внесуваат протеини во генетскиот ког,кој свети зелено,кога е подложен под сина светлина.На тој начин експертите успеваат да ги видат клетките на дигитален запис и да го следат патот по кој заразените со ХИВ Т-клетки дејствуваат взаемно со неинфектираните кл.

Станува јасно,дека нездравата клетка создава контакт со околните по пат на ,,мостови,,наречени вирусологичен синапс(место на функционална врска мегју два неврона).Ова дава нова почва за истражување,бидејки долги години се верувало дека ХИВ се распространува во телото преку слободни движечки цестици кои се прилепуваат кон другите клетки.

Уште нешто.Каков е тој обложен јазик?

Најверојатно под обложен јазик,се мисли на белите наслаги кои се појавуваат на јазикот. Предизвикани од опортунистичките инфекции во случајот [FONT=&quot]габичната инфекција[/FONT][FONT=&quot] Candidiasis[/FONT] или кандида, која може да ја има во вид на орална кандида (на јазик, грло, хрнанопровод) и генитална ( на, и околу гениталиите)...

Мене ме интересира дали е можно личност која е (тазе) заразена (да речеме како случаевите со боцкањата) да зарази друга?
Имајќи го впредвид фактот дека сеуште не е инкубиран вирусот...

Уште при првото навлегување на вирусот во крвотокот на новиот домаќин тој станува негов носител, а воедно и преносител на истиот.

a dali pri obicna krvna slika pokazuva nesto ako si inficiran?

НЕ!!! Единствен начин да се открие е со правење на специфични тестови на крвта ( Стандарден тест-ELISA и конфирматорен Western blot test)- и двата го откриваат присуството на антитела.

isfrlenici po kozata ? a kade najcesto ? i so sto to4no e oblozen jazik ? :smir:

Зачи може да станува збор за осип како при најобична алергија, но во подоцниот период (стадиум на СИДА), творбите на кожата во вид на црвенкасти јазли и плочки може да се предизвикани од опортунистички инфекции кои се манифестираат со осипи на кожата, како Капошиев сарком. Осипот и творбите се наоѓаат на кожата, низ целото тело.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom