Shakespear
Need moar drugs
- Член од
- 25 јули 2015
- Мислења
- 2.418
- Поени од реакции
- 2.043
Некои зборови имаат повеќе од една дефиниција. Скролни подолу на страната да ги видиш сите.Aha.
Znaci, ne ti se sviga terminot "mentalna bolest" i si barate normalen, sekojdneven termin za da go manipulirate drugoto naselenie, a i decata pa da kjarite nekoe od niv.
Nema da moze.
Najgolem misoginist na forumov si ti.
Zenite moze nekogas bile potisnati, no ti probuvas kompletno da gi izbrises.
Povtorno lazes.
Прегледај го приврзокот 334902
Автоматски споено мислење:
Бидејќи е комплетно нормално за психата да сакаш да имаш одреден физички изглед. Нашите дефолтни физички карактеристики немаат влијание врз нашата психа - речиси секој човек сака да ги смени и да го има своето идеално тело. Ако ова не важеше, буквално сите ќе бевме задоволни со телото што си го имаме. За транс луѓето, идеалното тело ги има половите карактеристики на спротивниот пол во најчести случаи.Ako fizickite karakteristiki ne se vazni ko sto vikas, tuku samo psihickite, zosto togas trans lugjeto se sminkaat, nosat suknji, stikli i fizicki si go menuvaat teloto preku operacii i hormoni? Ako e taka kako sto vikas, deka dovolno e samo da kazat deka se cuvstvuvaat deka se zena, zosto imaat potreba i fizicki da izgledaat kako zeni? Neka kazat glasno -- SE CUVSTVUVAM KAKO ZENA -- i neka setaat so brada i mustakji. Koja e potrebata da izgledaat ko zeni, ako ja imaat slobodata da se izjasnat kako sakaat, nikoj ne im brani, sto im e so toa uskrateno?
Ti si toj sto e zaglaven vo definicijata za zena koja ja znaeme so mileniumi i se obiduvas da ja smenis i prodades kako progres. Toa e toa sto mene mi smeta, nesto sto se znae so vekovi, sega ke go menuvame zaradi nekoj sto ne moze da se pronajde, pa suptilno ke siluva celo opstvestvo. Inaku nemam problem da si smeni pol, ako stvarno toa ke go/ja napravi posrekjna, samo nemoj da se obiduvas da kazuvas deka biologijata e nekoj covecki konstrukt i da prodavas demagogii.
Se razbira deka po tebe ne treba da imaat zenite takva privilegija. Majka ti ne te pleskala po gazot dovolno, zatoa taka zboris. Ne odat zenite vo penzija porano bidejki nekomu taka mu se prisakalo, tuku bas deka se zeni, deka ragjaat i gledaat deca, sto samo po sebe e istostuvacko pokraj toa sto treba da odat i na rabota. Ama aj, da im go zememe toa pravo na zenite, znaes, onie sto ne se cuvstvuvaat kako zeni, bidejki trans lugjeto resile da go smenat konstruktot.
Ne se debatiraat ovie raboti svoevolno, ti sakas da gi debatiras i zatoa gi nametnuvas na celoto opstestvo da se debatiraat, vo sprotivno ke mu napravite cancel. Ne mi smetas sto si trans ili sakas da se sminkas, mene mi smeta sto siluvate raboti sto se ocigledni. Imas problem so identitetot, treba da ti se pomogne, smeni go i teraj dalje. Ama ne me teraj mene, a i site drugi da se soglasime so toa, sakas da si liberte, ostaj i drugite da si mislat poinaku od toa sto TI si go zamislil.
Веќе се сменила таа дефиниција. Самото постоење на транс жени донело потреба да се смени дефиницијата. Не се случува ова без причина. Зборовите се менуваат да соодветсвуваат на реалноста и сега реалноста е дека родовиот идентитет на жена постои и кај биолошки мажи.
Ама дефиницијата на биолошка жена си останува иста - таа не е воопшто сменета. Овие две зборови за „жена“ се хомоними.
Мислам дека комплетно и ја пропуштате дебатата во случајот. Не е веќе дебата како да се дефинира родовиот идентитет жена или дали може да постои кај биолошки мажи. Ова е веќе емпириски докажано и нема што да се дебатира. Сега побитната дебата е кој од двете хомоними треба да се применува на законско и општествено ниво, при одредени случаи.
Автоматски споено мислење:
Не е само еден родител што ги одгледува децата. Плус не е ова толку битно за пензиските години.Se razbira deka po tebe ne treba da imaat zenite takva privilegija. Majka ti ne te pleskala po gazot dovolno, zatoa taka zboris. Ne odat zenite vo penzija porano bidejki nekomu taka mu se prisakalo, tuku bas deka se zeni, deka ragjaat i gledaat deca, sto samo po sebe e istostuvacko pokraj toa sto treba da odat i na rabota. Ama aj, da im go zememe toa pravo na zenite, znaes, onie sto ne se cuvstvuvaat kako zeni, bidejki trans lugjeto resile da go smenat konstruktot.
А ни самиот закон не постои за таа причина, иначе овој закон би важел само за мајки. Овој закон постои бидејќи во минатото се верувала дека жената е многу послаба на тие години, па ај ќе и дадеме неколку години помалку за пензија.
Последно уредено: