WIFI во Македонија : 95 или 9,5 %?

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Интересно ми беше кога прочитав дека Македонија ја има најголемата покриеност со WiFi мрежа во светот но ете бев во Македонија и си купив безжичен интернет за да го користам додека сум таму но имав еден ГОООООООООООЛЕМ проблем :

Каде тоа нашата ни насушна земја е 95 покриена со WiFi мрежа? Чудно : во центарот на Скопје, во центарот на Прилеп, Гевгелија и Кичево, врската беше заникаде т.е. некаде и ја немаше воопшто...

Има некој објаснување? :raz:

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Најверојатно се мисли на Canopy.. пак е безжично, ама не е прав WiFi (2.4GHz) :)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.208
Поени од реакции
34.448
Интересно ми беше кога прочитав дека Македонија ја има најголемата покриеност со WiFi мрежа во светот но ете бев во Македонија и си купив безжичен интернет за да го користам додека сум таму но имав еден ГОООООООООООЛЕМ проблем :
Прва грешка ти е што ти си се „информирал“ од странски новинар, кој мисли дека безжичниот интернет се вика „WiFi“ - а не си се информирал таму кај што си ја купил картичката. Македонија е речиси целосно покриена со безжичен интернет, ама со WiFi - јок.

WiFi-то работи на слободна фрекфенција (2.4gHz - патем истата фрекфенција која ја користат голем број уреди: телефони, микробранови печки...) и е практично невозможно да функционира без проблеми на отворени. Замислата на WiFi интернетот е да е користи во затворени простории (аеродроми, кафичи, училници, факултети...).
Каде тоа нашата ни насушна земја е 95 покриена со WiFi мрежа? Чудно : во центарот на Скопје, во центарот на Прилеп, Гевгелија и Кичево, врската беше заникаде т.е. некаде и ја немаше воопшто...

Има некој објаснување? :raz:
Покриен беше голем дел од Скопје од страна на Он.нет, ама сега слушам дека се укинува и тоа. Се укинува баш поради тоа што со WiFi не може да се гарантира квалитетен сервис поради интерференциите во сигналот кои СЕКОГАШ ќе се појавуваат (затоа што работи на 2.4gHz). „Валканиот“ етер го уби WiFi-то во Скопје. Секој втор интернет корисник дома има wireless router кој е пуштен да зрачи крвнички на најјако...

Значи, Македонија е (незнам колку %) покриена со безжичен интернет, а со WiFi... :toe:

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Не знам на што се мисли ама работата е во тоа што е една ОГРОМНА лага што ја потврдува и следната реклама :

А рекламава не е од странски агенции нели :wink:

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.208
Поени од реакции
34.448
Не е... Ама и нигде не пишува па дека цела Македонија е покриена со WiFi :wink:

Како WiFi country може да се мисли и на тоа што секој дома веќе си има WiFi мрежа :pos:

Како и да е, требало да пишат "Wireless internet country". :)

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Неам време ама ќе ти одговорам на што мислев : отвори ја страната на агенцијата за развој и прочитај внимателно - ќе видиш на што мислам.

Ако не - ќе ти постирам кога ќе се вратам :wink:

GPS

Член од
11 октомври 2007
Мислења
18
Поени од реакции
0
so wifi nema sansa da se pokrie edna drzava. aj neka gi pokrijat planinite

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Каква цела држава,јас имав ВИ - ФИ до пред некое време и во сред Аеродром по 10 дена немав нет а кога врнеше па теоретски шанси немаше.А во Ново Лисиче воопшто немаше прием.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.101
Поени од реакции
11.526
Оваа лага ја изваде Он.нет на времето кога го форсираше WiFi, и нормално повеќето загризаа на оваа зафрканција, која се појави и во Гардијан, нажалост.

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
„Валканиот“ етер го уби WiFi-то во Скопје. Секој втор интернет корисник дома има wireless router кој е пуштен да зрачи крвнички на најјако...
Овде морам да те корегирам - On.net го уби етерот (т.е уште го убива) ...
нејкам да се распавам но докази има мал милион ...
Ако мислите дека

Инаку се сложувам дека WIFI е сепак наменет за „локална“ употреба како што и самиот кажа ...

Проблемот технички настана што во одреден момент WADSL услугата ја поистоветија со WIFI ... што потоа предизвика забуни ...

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Чекај тоа Ви-Фи функционира уопште освен на растојание од 30 метра од акцес поинт?

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.208
Поени од реакции
34.448
WADSL де : за тоа и зборев...
Сегде има покриеност за WADSL, веќе ако збориме за тоа... Ама некако не ми се верува дека си зборел за тоа, затоа што тој вид на интернет не се „купува“ за еден ден. :wink:

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Жив и здрав - интернетот беше порачан уште од септември од брат ми кога и решив да доаѓам :wink:

А кога веќе не можеше да се искористи - го користевме кабловскиот кај мајка ми во фирма...

Али нема врска - како и да е, превара е. :star:

Kajgana Shop

На врв Bottom