ВРВ НА ПРЕДАВСТВАТА НА МПЦ

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Како фала за теророт на Македонците во пирин, како фала за негирањето и провокациите тука...после сите претходни афери и предавства..круна на квислинзите во МПЦ

МПЦ ќе и' подари дел од моштите од свети Климент на Бугарската црква
Како црква треба да покажуваме широкоградост и за овој подарок нема да бараме ништо за возврат, изјави вчера владиката Тимотеј
25277BD5930DD14BB10605B70646AD9E.jpg

Верници се поклонуваат пред моштите на светецот во црквата на Плаошник

Македонската православна црква ќе и' отстапи на Бугарската православна црква парче од моштите на својот основоположник свети Климент Охридски, како израз на добра волја. Ваква одлука донел Светиот синод на МПЦ одговарајќи на молбата што пловдивскиот митрополит Николај ја упатил до дебарско-кичевскиот митрополит на МПЦ, Тимотеј. Бугарскиот владика соопштил дека сака да го возвиши чинот на осветувањето на новиот манастир во Пловдив посветен на свети Климент Охридски, положувајќи дел од неговите мошти. Владиката Тимотеј ја проследил молбата до Синодот, кој без поголеми дилеми ја прифатил.
Се најавува дека владиката Тимотеј ќе ги предаде моштите на 24 ноември, во Бугарија.Бугарската православна црква има исти позиции како и историографијата и политиката во државата и тврди дека основоположниците на МПЦ имаат бугарско потекло. Црквата има само едно мало парче од моштите на свети Климент, кое го чува во Софија. Во МПЦ изјавуваат дека чинот на подарувањето не треба да се смета за откажување од значењето на свети Климент за македонскиот народ. Во Синодот посочуваат дека решавачки биле желбата за унапредувањето на односите меѓу двете цркви, христијанската љубов и позитивниот став на бугарскиот владика кон МПЦ.

- Како црква ние треба да покажуваме широкоградост. За овој подарок, барем јас, нема да барам да ни вратат со нешто. Ние не ги отстапуваме моштите, туку само трошка од нив. Владиката Николај ми се обрати писмено, со титулирање какво што е соодветно за нашата црква - изјави владиката Тимотеј.Во православните цркви моштите на светците се чуваат како нешто највредно во храмот. По нив се гледа духовната димензија на манастирите и на црквите, нивниот углед и влијанието меѓу верниците.

Моштите на двети Климент Охридски се најзначајните што ги има МПЦ. Меѓутоа, нашата црква не ги поседува сите мошти на ученикот на светите Кирил и Методиј, туку само дел од нив, кои сега се чуваат во манастирот „Свети Пантелејмон“ на охридски Плаошник. Делови на моштите на основоположникот на МПЦ се наоѓаат во повеќе земји. Неговиот череп се чува во Грција, во манастирот посветен на „Свети Јован Крстител“ во Верија. Од него се истекувала материја слична на масло, за која се' уште не можело да се дефинира што содржи. Меѓу верниците е широко раширен култот на верување дека допирањето на моштите може да помогне за излекувањето различни болести.

Во текот на Втората светска војна голем дел вредни македонски културно-историски артефакти беа однесени-УКРАДЕНИ во Софија. Само од охридскиот манастир „Свети Наум“ во софискиот Народен музеј била однесена плаштаница извезена со злато, позлатен путир, сребрена кутија со свети мошти од разни светци и две старословенски евангелија со корици од сребро. Од црквата „Свети Климент“ биле однесени плаштаницата на Андроник Палеолог, златната митра на свети Климент со скапоцени камења и со крст, неговиот реставриран жезол со змија од слонова коска, кој беше најден во 1911 година кај Имарет во Охрид, каде што бил закопан свети Климент.

ИНФО-Евидентирање на моштите
МПЦ ќе и' подари на БПЦ мало парче од моштите на свети Климент Охридски како израз на добра волја. Во текот на Втората светска војна, во периодот кога фашистичка Бугарија ја окупира Македонија, многу вредни културно-историски артефакти беа однесени во Софија. Досега беа украдени неколку вредни артефакти во земјава, а крадците се' уште не се откриени. МПЦ ќе ги евидентира моштите што ги поседуваат нејзините епархии.

So faktot sto pogolemiot del od makedonskiot narod Srbija ja dozivuva kako svoja drzava MPC treba da raboti na zblizuvanje so SPC i vleguvanje vo unija, ova sega sto se pravi e totalno antihristijansko odnesuvanje.

So faktot sto pogolemiot del od makedonskiot narod Srbija ja dozivuva kako svoja drzava MPC treba da raboti na zblizuvanje so SPC i vleguvanje vo unija, ova sega sto se pravi e totalno antihristijansko odnesuvanje.

Тебе изгледа нешо не ти е арно.
Ја земи иљачите да не пишуваш окви глупости.

Zasto ne mi e arno ?
Imam li pravo na svoj stav ?
Toa e moj stav, jas mnogu poispolneto ke se cuvstvuvam dokolku MPC e vo unija so SPC i ostanatiot pravoslaven svet.

Секој пат велев дека “нашиве“ попови се дрканица која случајно се фатила... ебати ги предавниците... торбеши...

A nekoj odi kontra Bugarite vednash ne im e arno a? Potoa chudi se koga kje ti naogjaat probugarski stavovi vo postovite tvoi.Bash me interesira shto kje proiznese vancevtodor ili nekoj slichen na nego na ovaa tema za MPC i BPC ili kako i da se vika nivnata :)

Подарок на дел од моштите на Климент е симболика која може само да ги обединува сите Православни Христијани,никако не е чин на раздор.Изгледа некои од нашите заслепени и таканаречени верници сакаат Македонците да живеат изолирани како секта помеѓу православните браќа.:toe:

море да го закопаме чоеко ко што треба а не да му се вуцараат деловите ваму таму ко некоја атракција

море да го закопаме чоеко ко што треба а не да му се вуцараат деловите ваму таму ко некоја атракција
е арно де, нека ги вратат откраднатите делои... проклети нека се , а и сите изроди Македонски...

Подарок на дел од моштите на Климент е симболика која може само да ги обединува сите Православни Христијани,никако не е чин на раздор.Изгледа некои од нашите заслепени и таканаречени верници сакаат Македонците да живеат изолирани како секта помеѓу православните браќа.:toe:

MPC e 'sekta' za 'pravoslavnite brakja'.:toe:

kako moze be oni toa da go pravat??? koj mu dozvoluva da go pravat toa?? ne smeeme da dozvolime na bugaristata da im dademe nisto, pa tie celo vreme se obiduvaat da ne prikazat kako del od niv, a nie pak ke im sme davale mostite od sv Kliment. SRAMOTA za nas Makedoncite golema sramota.

многу бугарофилски изроди родила Македонијава... еве јас доброволно ќе им дадам од спермава моја на бугарската црква, па нека ја шират Македонштината по татаристан...

Vo posledno vreme se odnesuvame kako kamikazi, sami si se unishtuvame.Otvaraat bugarski centar i shirat prospekti i knigi koi ni go negiraat identitetot.I nikoj nishto ne pravi a zakoni ima za toa. Sega ushte ova faleshe. Pa samo toa go cekaat da kazeme da da vo pravo ste vash e Kliment i site ucenici, vie ja izmislivte kirilicata kako shto pishuvaat sekade.Sami grob si kopame, sramota!:uvo:

Back
На врв Bottom