Врска помеѓу атеист и верник

• Креатор на темата Креатор на темата Curious
  • Време на започнување Време на започнување

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.653
Поени од реакции
1.899
Бидува или не бидува?
И не зборам само за одење некое време него и за брак и се.
*едит: Заборавив да спомнам, не постои шанса едниот да го убеди другиот.

Бидува или не бидува? И не зборам само за одење некое време него и за брак и се.

Бидува... жена ми е верник, јас сум атеист..проверено... ;)

Е зашо бе, да не бидува? Бидува, нормално :)
Па еве на пример:
  • Имаат деца, едниот ги учи дека господ ги создал, другиот дека се производ на еволуција.
  • Башка, празници. Атеистот можда нема да сака да слави празници.
  • Можда фамилијата на верникот нема да допушта брак или нема да го одобрува тој брак.
Има полно... овие вака ми текнаа од прва колку да се развие дискусија

Па еве на пример:
  • Имаат деца, едниот ги учи дека господ ги создал, другиот дека се производ на еволуција.
  • Можда фамилијата на верникот нема да допушта брак или нема да го одобрува тој брак.

Има и такви случаи.. не велам не.. но се е ствар на карактер на човекот.. и каков муабет се прави за да се надминат тие работи... тоа е тоа. .

Може бе голема работа атеист/верник битна е љубовта ако се разделат поради верата значи нема доволно љубов не дека верата ги спречила да стапат во брак

Па еве на пример:

Моите дома се таква комбинација, и никад не ме замарале мене или сестра ми со нивните религиозни убедувања. Едноставно, оставија сами да одлучиме во што ќе веруваме или нема да веруваме. Јас сум атеист, сестра ми е верник. Без разлика што татко ми е атеист, секогаш сме кршеле лепче на Бадник, заедно сме ручале на Божик, сме фарбале јајца на Велигден. Него не му сметало, нарочито што како мали, за мене и сестра ми кршење со јајца беше жива радост - па вајда, нејкел да ни крши филм :)
А ако фамилијата на верникот има проблем со нечие неверување, проблемот си е нивни. Смешно е возрасна особа да ги слуша мама и тато за кого треба да земе за маж/жена и тоа нема везе со религија, туку со кукавичлук :)

Зависно кои празници. Ја сум најголем верник за духовден. Јадам и пијам по гробови додека не ги чујам душите на покојниците како викаат "Доста Змејко, не пиј повеќе, испоумревме, по втор пат".

Дечки ај да не се лажеме кој сеуште во денешницава се замара, дал е верник дал е атеист, други работи си играат улога у врска или брак, јас сум родена ете во верничка фамилија (верничка бе), сум идела и црква и се по ред, никогаш не ми пречело да отидам у било кој храм или слично, не навредувам ничие верување нит па сакам некој да ми се меша мене во исто, сопругот исто, не се замара со ниедна вера малку е расист и националист, ама па сите си ијаме фалинки.
Како и да е се што е претерано нечини, премногу замарање со вери или докажување на другиот дека нештото не е така како што верува, ако се сакаат и ако си го имаат она што е 75 % во една врска, и ванземјанац да е еден од нив ќе си бидат заедно.

За тие што сте во ваков тип на врска или што знаете вакви парови, ме интересира ова:
  • Дали имаше венчавка во црква?
  • Дали имаше крштевка или ако е едниот муслиман, дали имаше сунет?
  • Дали децата ќе постат/причестуваат?

Па еве на пример:

Во денешно време греота е да си го тупиш мозокот со објаснување од типот кој го создал човекот. Религијата секој треба да си ја разбира на свој начин без да ја наметнува. Јас сум верник и никад не сум помислила дека сме создадени од реброто на Адам, нема логика нели. Убаво според мене е да си веруваш во она што сакаш и да си почитуваш она што треба да почитуваш. Јас сум верник, целата моја фамилија се верници, освен дедо ми бог да си го прости кој во црква влезе само во ковчег. Иако не треба така и беше против неговиот животен став, сепак го закопаа со црковни и христијански почести. Да можеше сигурно ќе станеше од ковчег да ги задави првин своите деца, после попот кој го пееше. А баба ми најголем верник, па цел живот беа заедно.
Нема што децата да ги учиме кој не создал, доволно им е да научат да запалат свеќа и да се прекрстат. Во попови да не веруваат оти тие се најголемите апаши што постојат, никогаш да не им веруваат. За се друго постои биологија :)
Премногу небитно прашање за љубовна врска, според мене.

Нема врска тоа. Освен ако не се работи за некои фанатици шо цело време друг муабет нема да знаат да си кажат, можеби. За нормални луѓе не гледам проблем. Ниеден атеист сигурно нема да се буни ако вапцаш јајца за велигден и сл., како и обратно, да убедуваш некој дека белото е црно бла бла... Многу замарање е тоа море :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom