Вреди да се помага на луѓето?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување

Вреди да се помага на луѓето?

• Да.

Гласови: 48 75,0%
  • Не!

Гласови: 16 25,0%

• Вкупно гласачи
    64
neznam dali vredi na site luge da im se pomaga 90 % ne cenat ako im pomognes deneska ostana nekoi 10% sto mozebi cenat no toa e toa
Inaku da sum vo moznost bi im pomagal na lugeto zosto jas bi se osekal podobro za sebe
so toa sto sum mu pomognal sum mu dal nadez volja za zivot i bi se osekal podobro...
sea koj ceni koj ne toa e ? al jbg ga

вреди да се помага, добро е да му се најдеш на некој. Ако можеш да помогнеш, зошто да не го сториш тоа? а и пак зошто помагаме? дека можеби некогаш и нас би ни требала помош така... што очекувате од особата на која сте и помогнале? да ве гледа како некој супериорен од неа? да се чувствува должно? очекувате нешто назад... помош од свои себични цели? ако помагаш помагај за себе, тоа е твој избор, најди му се на некој и можеби, можеби и тој ќе ти се најде и тебе, не едноставно да го очекуваш тоа, не е твое да одбираш кој заслужува или не, ако се чувствуваш способен, помогни, ако не немој... толку од мене

Вреди да се помага, можеби во иднина тебе ке ти треба помош од тие луѓе на кои си им помогнал или ке ти биде помогнато од некој кој размислува исто како тебе. А и подобро за самиот себе, да почуствуваш лична сатисфакција дека си постапил добро.

Како лична сатисфакција вреди да се помага. А ако очекувате некоја општествена одлика со тоа, не.
Се зависи од целта и замислата што ја имате.

Никогаш не сум се двоумел да им помогнам на луѓе шо ги сакам ( макар и милион пати да сум испаднал глуп - помагајќи им, макар и милион пати ми се посрале пред праг, макар и милион пати ме повредиле). Никогаш не сум се двоумел да им помагам и на непознати ( тотални анонимуси кои случајно влетуваат у мојов живот).
Е сеа вистинскиот предизвик е да им помогнеш на оние т.н "непријатели " ( или оние кои се дефинираат како такви).Е нив ги обожавам. Сигурно непарен број пати ми се десило да им пријдам на таквите створења ( кога им е тешко) и да им помогнам, да ги ислушам , да ги посоветувам. Исходот не е битен, правиш добро затоа што така чуВствуваш ( не затоа шо очекуваш некој горе на секое добро дело да ти упуцува Пишанка - ко у табланет ти текнуе).Некои си остануваат такви ХЕЈТЕРИ по уверење ( до гроба), али ми се десило некои од тие мои " непријатели " денес да ми се најголеми пријатели.

Затоа, јас идам по мотото " Добрина по секоја цена " ( и не дека е некое мото де). Ајт си кажав.

Гласав потврдно,не дека се немам разочарано од многу на кои некогаш им имам помогнато,безброј пати се случило тоа,но,мојата волја и верба да се биде добар и во дадена прилика да се помага,нема да дозволам да ја изгубам.Дали со добар збор,со трпение,со верба,со пари...милион се начините да се помогне некому на кој во даден момент можеби тоа ќе му е се што има..За жал,луѓето бргу забораваат,некогаш не повредуваат истите тие на кои сме помогнале,но...помалку себично,јас продолжувам да ширам добра волја ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom