Возачи кои кариерата ја завршија на патеката... (R.I.P.)

• Креатор на темата Креатор на темата Zaptija Stojkov
  • Време на започнување Време на започнување
jg.jpg
За време на рели трката "Колин Мекри", животот го загуби двократниот шкотски првак во рели Џими Гирван. До несреќата дојде откако Гирван ја изгуби контролата над возилото во еден од свиоците и удри во дрво.

извор.

Почивај во мир.

568741A1F4B323489F8A426026B51266.jpg

Трагичен крај на Индикар возачот Велдон

Британецот настрада на трката „Лас Вегас Инди 300“ и почина два часа подоцна во болница

Британскиот возач на Индикар, 33-годишниот Ден Велдон, почина од повредите добиени во страшен судир на патеката во Лас Вегас. Англичанецот, кој живееше во Санкт Петербург на Флорида, беше зафатен во карамболот со 15 возила 13 круга до крајот на трката „Лас Вегас Инди 300“, по кој неговиот автомобил полета во воздухот. Велдон беше префрлен со хеликоптер до Универзитетскиот медицински центар во Лас Вегас, каде што почина два часа по пристигнувањето.

„Индикар многу жали што мора да објави дека Ден Велдон им подлегна на смртоносните повреди“, изјави Ренди Бернард, прв човек на Индикар серијата. Нашите мисли и молитви се со неговото семејство денеска. Индикар, возачите и сопствениците решија да ја прекинат трката. Во чест на Ден Велдон, возачите решија да извозат пет почесни круга.

Велдон беше шампион на Инди рејсинг лигата во рамките на Индикар серијата во 2005 година, кога победи и во трката Инди 500, а тоа го повтори и годинава.

Возачите се вратија на патеката во неделата за емотивните пет круга во знак на почит кон загинатиот британски возач, кој настрада откако ја загуби контролата врз своето возило по ударот одзади. Меѓу нив беше и Шкотланѓанецот Дарио Франкити, кому откажувањето од продолжување на тркатаму ја донесе третата титула во низа. Екипажите се построија во своите боксови, а фановите стоеја мирно на трибините додека возачите му оддаваа почит на популарниот Велдон.

По осумте титули првак на Велика Британија во картинг и третото место во британскиот шампионат на Формула Форд, тој се пресели во САД поради поголемите можности за напредок. Таму ја освои серијата Ф2000 во 1999 година со шест победи, а потоа се префрли во Индикар, каде што беше прогласен за дебитант на годината во 2003 година. Триумфира во серијата 2005 со шест победи за тимот на Андрети грин рејсинг.

Велдон ги остави сопругата Сузи и нивните два сина.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=492CC9390823DB408EF43815DD9E608C

Александар Џорџевиќ ( Американец )при несреќа на првата трка на Spectre 341 Challenge со своето порше 996 твин турбо ...
еве едно интересно видео од него

Уште еден кој ја заврши кариерата на патеката.
Marco Simoncelli (20 January 1987 - 23 October 2011)....
Малезија, Сепанг.

Simoncelli was involved in a fatal accident with Colin Edwards and Valentino Rossi during the 2011 Malaysian GP at the Sepang International Circuit. In fourth position at the end of lap one, during lap two his bike veered across the track and straight into the path of Edwards and Rossi. The race was immediately red-flagged. Simoncelli lay stricken on the track after the crash, his helmet having come off during the incident. He was taken by ambulance to the circuit's medical centre, but at 16:56 local time it was announced he had succumbed to his injuries.

Нека почива во мир. Каква катстрофа сигурно ке имаат последици и Едвардс и Роси ама малце што можеа да направат :place:

Е тоа е лошо што ни крив ни должен носиш на душа човек.Поготово Едвардс,Роси и не знаеше баш што се случува си продолжи.

Не загина и еден Јапонец на мото ГП тркиве пред некоја година? РИП :(

Добор дали разбра некој зашо моторот на Марко вртеше у десно а овој ко да не реагираше и тогаш налетаа на него Едвардс и Роси ????
--- надополнето: Oct 23, 2011 10:23 AM ---

Па мислам Норик Абе загина пред 3-4 години

Па скоро ништо и не можеа да направат, огромни брзини се тоа не можеа баш во секундата да изреагираат :/ Нека почива во мир, гадна смрт.

Не зборам за Едвардс и Роси . Туку што се деси со Марко , изглеа моторот му излизга и отиде ептен у десно па овие налетаа на него .
РИП

Не зборам за Едвардс и Роси . Туку што се деси со Марко , изглеа моторот му излизга и отиде ептен у десно па овие налетаа на него .
РИП
Неможам да приметам од видеово ама изгледа му клизнал задниот крај и со телото го задржува мотор мислејки дека ке го исправи
--- надополнето: Oct 23, 2011 11:12 AM ---
Shoya Tomizaњa во Мото 2 возеше

Последното Возење го имаше и Lucie Vauthier нека почива во мир
lucie-vauthier-28-ans-a-commence-la-competition-asphalte-en-2010.jpg

Слика од местото на несреќата
la-citroen-c2-r2-max-de-lucie-vauthier-et-sa-copilote-cecile-pages-avait-percute-de-plein-fouet-le-m.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom