Во секоја шега има половина вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
Шегата како начин на некого да му ја кажиме вистината во поблага варијанта не е шега според мене. Тој што ја кажува ја користи за да каже мислење кое а е пи*ка да го кажи директно и направо. А тој на кого му е наменета се смее ама кисело. Не практикувам да користам вакви шеги, барем не свесно. А мајмногу мразам кога некој ми ги кажува, 100 пати подобро да ми кажува критика.

Шегата како начин на некого да му ја кажиме вистината во поблага варијанта не е шега според мене. Тој што ја кажува ја користи за да каже мислење кое а е пи*ка да го кажи директно и направо. А тој на кого му е наменета се смее ама кисело. Не практикувам да користам вакви шеги, барем не свесно. А мајмногу мразам кога некој ми ги кажува, 100 пати подобро да ми кажува критика.

О пресветол Аполоне, тој што го кажува своето мислење во поблага варијанта преку шега не е пичка која неможе да го каже своето мислење во лице на драгата си и блиска персона туку тој тоа го прави само за да не ја навреди и тоа да звучи како добронамерен совет (што всушност и е).

О пресветол Аполоне, тој што го кажува своето мислење во поблага варијанта преку шега не е пичка која неможе да го каже своето мислење во лице на драгата си и блиска персона туку тој тоа го прави само за да не ја навреди и тоа да звучи како добронамерен совет (што всушност и е).
О непознат Инкогнито. Ако персоната ти е толку драга и блиска ќе и кажеш што и мислиш во очи. Ако имам голем нос и некој вика дека ме прифаќа онаков каков што сум, а се шегува за мојот нос. Или ако сум нескладно облечен нека ми каже ова не ти стои , а не да се шегува. Е сега ако некој е тврдоглав и си тера по свое или ако е повеќе од очигледно тоа што сакаме да му го кажеметогаш ти е отворен патот за шеги, исмевања и мојот фаворит иронијата.

О непознат Инкогнито. Ако персоната ти е толку драга и блиска ќе и кажеш што и мислиш во очи. Ако имам голем нос и некој вика дека ме прифаќа онаков каков што сум, а се шегува за мојот нос. Или ако сум нескладно облечен нека ми каже ова не ти стои , а не да се шегува. Е сега ако некој е тврдоглав и си тера по свое или ако е повеќе од очигледно тоа што сакаме да му го кажеметогаш ти е отворен патот за шеги, исмевања и мојот фаворит иронијата.

Шегата не е начин само да исмеваш нечиј недостаток.
Ако тоа што го носиш не ти стои јас ќе се обидам да ти го кажам тоа на забевен начин - во вид на шега се со цел тоа да не го сфатиш толку сериозно да си се насмеаме и двајцата и да си продужиме. Твоја работа е дали ќе го прифатиш тоа или не. Коа сеа работи за такви банални работи како нечија гардероба, големина на нос, вишок или недостаток на килограми итн. постои простор за шега. Доколку се работи за поозбилни работи, тука веќе нема простор и треба да си кажеме се што мислиме.

Е, сеа ако особата не ти многу драга и блиска и јас сум за тоа да и кажеш се што мислиш у лице. Пошто и онака боли те брига дали ќе ја повредиш или не.

Ако тоа што го носиш не ти стои јас ќе се обидам да ти го кажам тоа на забевен начин - во вид на шега се со цел тоа да не го сфатиш толку сериозно да си се насмеаме и двајцата и да си продужиме. Твоја работа е дали ќе го прифатиш тоа или не. Коа сеа работи за такви банални работи како нечија гардероба, големина на нос, вишок или недостаток на килограми итн.постои простор за шега. Доколку се работи за поозбилни работи, тука веќе нема простор и треба да си кажеме се што мислиме.

Е, сеа ако особата не ти многу драга и блиска и јас сум за тоа да и кажеш се што мислиш у лице. Пошто и онака боли те брига дали ќе ја повредиш или не.

Во ред, он мислеше за поозбилни работи што сметам дека е во право, напишав и јас веќе зошто.Во генерала коментарот ти е на место, но јас пример во Македонија, честопати сум забележал луѓето како ја кажуваат вистината преку шегата, се со цел да исмејат некого тоа јас го имам забележано во генерала кај нас.
Само ме интересира за овој дел каде што го болдирав, не мислиш дека можеш така на некого да му набиеш комплекси?
Да, од една страна он ако има самодоверба нема воопшто да го засегне тоа, но што ќе се случи ако на пример сте повеќе луѓе и ти пред повеќето луѓе му го „залепиш“ преку шегата за неговиот нос, неговиот вишок на килограми и.т.н.??

^
Стануваше збор за тоа дали е подобро да му го кажеш во лице или преку шега она што го мислиш. Зарем ако на некого му ги кажеш неговите недостатоци директно у лице ќе биде помалку болно и нема да му набиеш комплекс од ако истото тоа му го кажеш на шега?

Темава е шега. Дали е полувистинита не знам.

^
Стануваше збор за тоа дали е подобро да му го кажеш во лице или преку шега она што го мислиш. Зарем ако на некого му ги кажеш неговите недостатоци директно у лице ќе биде помалку болно и нема да му набиеш комплекс од ако истото тоа му го кажеш на шега?

За недостатоци воопшто не треба да му укажуваш ниту преку шега, ниту пак директно ако мене ме прашуваш зошто ако му кажеш директно тоа преминува веќе во навреда, а ако му кажеш дека има некаков недостаток преку шега тоа веќе преминува во исмејување, што за мене воопшто не е во ред.А двете работи водат до набивање комплекси. Зошто пред се тоа се недостатоци и он не е виновен за тие недостатоци, туку мајка природа.А и самата личност според мене си знае за тој недостаток, едноставно недостаток е и он не е крив за тоа, и нема потреба од некој да му укажува на тоа.А кога се работи за особина, е тоа е веќе друга работа, тогаш според мене подобро е да му кажеш директно, отколку преку шега дека има лоша особина, и дека треба да ја промени.Зошто честопати и ако кажеш преку шега на некој дека има лоша особина, тоа знае да прејде во исмејување.Во нашето општество, тоа го имам приметено кај нас, не мора да значи дека е кај сите исто но во генерала е така.

За банални работи, како на пример: гардероба, врвки на патики и.т.н. да, може ако ме прашуваш мене лично, за другите не знам, но за другиве работи што ги наведов погоре, не.

Дали навистина кога се шегуваме со некого, тоа значи дека има нешто вистина?
Дефинитивно не е секогаш е така. Зависи од човекот на кого му ја кажуваме шегата (била таа намерна или не). Ако е некој кој помалку го сакаме, и не го поднесуваме којзнае колку, може со нашата шега да биде и навреден затоа што, потсвесно некои работи кои ги кажуваме за него преку шегата, всушност му ги кажуваме индиректно. Во тој случај, да, има вистина во поговорката :)

Ако тоа што го носиш не ти стои јас ќе се обидам да ти го кажам тоа на забевен начин - во вид на шега се со цел тоа да не го сфатиш толку сериозно да си се насмеаме и двајцата и да си продужиме. Твоја работа е дали ќе го прифатиш тоа или не. Коа сеа работи за такви банални работи како нечија гардероба, големина на нос, вишок или недостаток на килограми итн. постои простор за шега. Доколку се работи за поозбилни работи, тука веќе нема простор и треба да си кажеме се што мислиме.

Физички недостаток не е банална работа. Кога станува збор за секојдневни банални работи ОК е да се шегува. Но не е во ред нашиот став да го искажуваме само преку шега. Тоа не се прави затоа што сакаме да пренесеме порака на поведар начин туку затоа што така е полесно да се кажи, автоматски сме амнестирани и ако ни се налути соговорникот имаме одбрана-јас само се шегував. Критикувањето низ шега боли повеќе од директната комуникација. Ако така се однесуваме кон личност која не ни е блиска тоа дава лоша слика за нас дека сме зајадлива, лицемерна личност со малограѓански манири. Ако така се шегуваме со блиска личност тогаш имаме проблем со комуникација. И не само тоа. Ваквите шеги знаат да болат колку и да сме силна личност. Не е сеедно кога девојка/дечко ќе ни каже дека имаме голем нос па макар и на шега.

Во секоја тема има fail момент.
Во оваа тема тој момент е во насловот.
Ретко шегите се градат врз основа на вистини затоа што
ако би се базирале на вистини би биле болни.
Добро има и садисти не велам не...:kesa:

Размисли за fail моментот на темава. Тоа се постови како твојов, првично напишани за да се истакне некој во очите на другите.
Не мрчи... Постот и без тоа ќе ти поминеше како пост.
И без натамошна дискусија. Следен ваков пост го бришам одма.

другата половина е смисолот за хумор.

Е па оди и кажи му го овој момент на тој што ја измислил изреката. Ја откри Америка. Јухуууу! Уау, браво! Да ти дадеме Нобелова награда м?

Он топик: Мое лично мислење е дека некогаш кога се плашиме од рекацијата на другиот, кажуваме нешто во вид на шега за да видиме како ќе реагира на тоа, за потоа да знаеме како соодветно да постапиме.

Но, најчесто, шегата е само шега. И ништо повеќе од тоа. :)

Сакам да кажам дека ретко се кажуваат такви шеги кои се базираат на нечија карактеристика бидејки можат да бидат лошо сфатени и да повредат:toe:
И онака пола и повеќе од форумов на темата за исмејување се изјаснија дека скоро никогаш не се шегуваат на туѓа сметка,што има чудно тука :?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom