во Албанија - Казни од 1000 долари ако си Македонец

ова личи како во времето на Метаксас...кој зборни на Македонски рицинус тепање или затвор...сега сменија во пари ова Шќиптарите

Не е вистина оваа вест.
--- надополнето: Sep 23, 2011 5:18 PM ---
Ништо ново, нека спиат само нашиве... шо да им кажам.

п.с.
Кога бев мал изучував дека Албанија има 4.200.000 жители... добро се сеќавам.
Сега гледам дека има 3.100.000 (проценка за овој попис, затоа што имала околу 3.000.000 во 1991).
Дали учебниците по географија ни биле безвеза?

700.000 албанци во Грција се заминати на печалба , уште толку во Италија.

абе дарданиа како ги кажувате бројкиве вие ке искочите дека албанија толку мала држава има преку 20 милиони жители човеку.. ваму 700 илјади таму 1 милионче у македонија 250 илјади... ако ве собере човек треба рамо до рамо да стоите и да ја преплавите цела албанија

абе дарданиа како ги кажувате бројкиве вие ке искочите дека албанија толку мала држава има преку 20 милиони жители човеку.. ваму 700 илјади таму 1 милионче у македонија 250 илјади... ако ве собере човек треба рамо до рамо да стоите и да ја преплавите цела албанија

Некој работел на тоа поле , да ја преплавиш цела европа и сеуште да имаш во резерва.

Озбилно, нели си знаел дека 700.000 албанци има во Грција. (отидени последните 20 години).

Languages: Greek 99% (official), Turkish, others. Albanian is spoken by approximately 700,000 Albanian immigrants.

Albanians are by far the largest groups of foreign workers in Greece, estimated at 650,000 to 800,000, and have been among the first to feel the current turmoil.

Кај и да идеш има албанци.

Идеш во Турција полно (3-5 милиони) , Украина има неколку албански села , Романија исто , и во Бугарија има едно село , Хрватското крајбрежје полно со ресторани на албанци , Италија што да ти речам , секој град има , дури таму има и арбреши со долга историја.
Секаде: Германија , Швајцарија , Австрија , Словенија , Данска , Шведска , Норвешка , Белгија , Франција , Чешка , Словачка, САД , Канада , Австралија , Египет , Сирија.

И македонците не може никој да ги спречи , ако навистина ги има 700.000 во Албанија , нека излезат како што излегуваат и се собираат албанците во Грција (иако се само работници).
Никој не ги попречува да изберат свои пратеници и градоначалници , а веруј ми дека слободно ќе се попишат , лага е дека некој ги казнувало ако се изјаснуваат како македонци.

Албанците во 2008 се собраа среде Атина , на главниот плоштад Омониа , илјадници албанци , за подршка на Косово и барање до Грција да го признаат Косово. Нели вие велите дека грците се фашизоидни?

Еве увери се со свои очи како изгледаат илјадници албанци во Атина , со албански знамиња , патриотски песни , играње и говори, вака можат да се соберат и македонците и во Грција па и во Албанија или Бугарија (ако навистина ги има во таков голем број како што вие викате).

Еве како ќе изгледат пописните листи , нели велевте дека не смееш да се изјасниш за македонец , нели велевте дека немало графа Македонец ?
Ма има и црногорец графа , и египтијан ...

Све има , све е дозволено , ама некои се одлучија на бојкот , токму затоа што ќе испаднеше дека нема по повише од 4000 , колку што и изборите потрврдуваат , едвај собираат 1000 гласа.

regjistrimishqiperi.png

Овој Дардание ама е досаден со неговата пропаганда за тоа дек се убер нација.
Само незнам дали мисли дек некој му верува во тоа што пишува.
Никој не рече дека нема да има графа за Македонец , туку за казните после ако неможеш да докажеш дека си Македонец.
А и да вие сте овде над 60% сга, зберете братчедите од швицарска, џерманија, италија, тие 3-5 милиона што ти викаш има ве во турција докарајте едно 20% и ќе испаднете мнозинство.

Не знам од кој попис е сликата погоре (Дарданија што ја има извадено) за етничко изјаснување (каде наводно стои македонци, власи, грци, роми...) Образецот на официјалната страна на Албанскиот попис е поинаку дефиниран, барем за пописот 2011

http://census.al/Resources/Images/pyetesori_imazh.gif
прашање 39, страна 12, нема однапред напишани етнички групи.

Не знам од кој попис е сликата погоре (Дарданија што ја има извадено) за етничко изјаснување (каде наводно стои македонци, власи, грци, роми...) Образецот на официјалната страна на Албанскиот попис е поинаку дефиниран, барем за пописот 2011

http://census.al/Resources/Images/pyetesori_imazh.gif
прашање 39, страна 12, нема однапред напишани етнички групи.

Јас тоа слика ја направив од вестите во Албанија , тие така ги прикажуваат прашалниците.

Во објаснувањето на истата таа официална страна стои дека граѓаните можат да ја декларираат етничката и верската припадност , но дека тоа не е задолжително.

Гледаш кај пишува :

Preferoj te mos pergjigjem (преферирам да не одговарам).

Медиуми...којзнае ... најверојатно го зеле прашањето од стар попис...не знам. Еве го

m7aume.jpg

34o390h.jpg

Макар што ова и не е многу битно ако мора да се докаже и казнува за етничка припадност.

И оваа верзија е во ред , за сите е иста , за албанците и македонците ...

Можеш да изјавиш дека припаѓаш на некоја етничка заедница, а долу ќе се напише која е таа.
А под 2 , можат да не одговарат.

Не знам што е работата во Албанија, тие имаат некои документи во кои е заведено етничката припадност , ако сакаш да ја смениш етничката припадност и да ги смениш тие документи , тогаш тоа се прави преку судски пат.
Значи не е дозволено истиот човек туку така на секој попис да смени мислење , зависно од интересот.

Многу луѓе ги сменија тие документи , затоа што за да се декларираш грк , се добиваат многу поволности кои ги нуди грција (дури и високи пензии).
Истите луѓе живеат албански живот , а се декларираат за грци, од интерес. Тоа би било во ред ако на документи им пишува дека се грци , но без тоа не.

Министерот Попоски ги советувал Македонците во Албанија да не го бојкотираат пописот затоа што ќе нема казни

Претставниците на Македонците во Албанија не веруваат во тврдењето на шефот на албанската дипломатија Едмонд Хаџинасто дека во неговата земја се спроведува попис според европски стандради и оти пописните резултати ќе бидат во согласност со реалната состојба на терен кога станува збор за бројот на македонското и другите малцинства.

Не веруваме во изјавите на министерот Хаџинасто дека Албанија ќе спроведе попис според европски стандарди, затоа што ако Албанија сакаше да направи попис по европски стандарди ќе ги вклучеше малцинствата во целиот процес на пописот, со наши членови во комисиите од централно до регионално ниво и наши попишувачи и ќе овозможеше нормални услови за секој да ја декларира својата етничка припадност без страв дека ќе се казни со илјада долари ако се декларира за неалбанец, изјави Васил Стерјовски од партијата на Македонците, Македонска алијанса за европска интеграција.

За пописот и се она што ги мачи Македонците, министерот Попоски го запознала делегацијата на Македонците предводена од Аднан Ќејвани, претседател на македонсккто друштво „Гора“ и потпретседател на македонската партија.

- Ние разговаравме за нашите проблеми тука во Албанија за Македонците во подрачјата Гора, Голо Брдо, Преспа и во градовите во Албанија, за пописот, законите албански што ни претат.

Ние му кажавме, каква е ситуацијата овдека, во Албанија, тој ни рече да не бојкотираме и дека нема да има казна ни рече, изјави Ќејвани.

Министерот го запознале и со проблемите околу одржувањето на курсеви на македонски јазик за децата на Македонците во повеќе места во Албанија, за образованието, културата а побарале поголема помош и подршка од македонската влада.

Вера Тодоровска канал 5

АMHRC and MHRMI Denounce Albania's Denial of Macedonian Identity During its Census

Melbourne, Australia and Toronto, Canada – 6/10/2011

The Australian Macedonian Human Rights Committee (AMHRC) and Macedonian Human Rights Movement International (MHRMI) denounce Albania's state-sponsored persecution of its Macedonian minority during the implementation of its census.

In the region of Golo Brdo, census taker instructors openly stated that the Macedonian language will be excluded as an answer to the question of what language is spoken at home. This was later confirmed in the field and other reports assert that census takers have been skipping questions 38 and 39 which pertain to language spoken and to ethnicity. "We feel like a threatened species, we are simply erased" declared Edmond Osmani, Vice President of MAEI.

Although it is officially denied, the Albanian state applies a rigid minority zones policy. "If you leave a minority zone, like the Prespa region, you automatically lose your status as a Macedonian and become Albanian" said Vasil Sterjo, from the Macedonian Alliance for European Integration (MAEI).

In Macedonia, on the other hand, the Albanian minority have illegally increased their numbers, evidently to show that ethnic Albanians amount to 20% of the total population of the Republic of Macedonia, so that Albanians can maintain a privileged status among Macedonia’s ethnic minorities. Field reports indicate that two censuses are taking place: one in parts of Western Macedonia where ethnic Albanians live and another one in the rest of the country. In Western Macedonia, identification methods contrary to international regulations have been implemented.

AMHRC and MHRMI condemn the Albanian government for its refusal to amend its minority policy practices and its refusal to heed a joint declaration signed by Albania’s minority representatives earlier this year.

We call on the EU, OSCE and other relevant institutions to recognise the invalidity of the census in Albania and the severe irregularities in Macedonia and to take steps that will ensure proper census implementation.

:cool:Teroristickite kumandiri stranski glaven ispektorskio na teritorijata Makedonska sektor albania brojo ne ga znam ubava sega si napravile,samo nerviragi sto sa prostitutki kamandirite so nivnata zemja.Makedonia doaga i ot Planeti 4 i Sud e samo zeni,POZDRAV

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom