Влијание на оптимизмот...

• Креатор на темата Креатор на темата Гладиус
  • Време на започнување Време на започнување
оптимизмот е можеби најсилното оружје кое може да ви помогне во спречувањето на овој изопачен свет да ве проголта во тоа негово сивило.
оптимизмот во издвојува од сивилото, вие со него сте светлина, која може да влијае и на другите во подобрување на животот воопшто, во сите негови сфери.

оптимизмот ги лекува болните, ги решава љубовните караници, ви носи профит и материјални средства, ви ја исполнува душата со задоволство, ве прави среќни.

што е повредно од овие работи?

зарем има некој кој не ги посакува ?

ако не сте оптимист, подобро е да почнете веднаш! исфрлете ги негативните мисли и заменете ги со оние мисли кои ви носат насмевка и сјај во очите.

сонувајте и посакувајте да ви се остварат соништата. посакувајте ги силно и страсно. само така може да се натерате самите себе си да ги добиете со вложениот труд!

оптимизмот е инвестиција која секогаш се враќа со огромна добивка.

dobro e da se bide optimist no vo krajna linija pesimizmot pobeduva, vo smisla deka se umira i deka ke eksplodira planetava i deka nema vecen zivot.

Всушност, оптимизмот е способност да ги гледаш работите на посветлата страна... значи, носи повеќе успех отколку разочарување.
На пример: ти раскинал/а дечкото/девојката... кога гледаш на тоа песимистички, си викаш леле кај згрешив, за ништо не чинам, никогаш нема да го/ја преболам итн итн... спротивно ако гледаш оптимистички, си викаш: супер си поминувавме и ќе ми останат убавите спомени, а бидејки имавме несогласувања добро е што ја прекинавме таа врска. Морето е полно со риби, па сигурно ќе ја најдам правата личност еден ден.
Значи, оптимизмот тоа што ни помага да се справиме со разочарувањата, а не тоа што ни предизвикува разочарувања...

optimizmot e psihicko cuvstvuvanje na zivotot ili kako sto go vikam jas perspektiva na umot.toa e cuvstvo oslobodeno od granicni situacii, no za kogo bijat kambanite?Ne li e toa zaborav na bitieto spored Hajdeger?Ili postojano nekoj drug umira? Ne znam zosto lugevo imaat tabui kon smrtta a nemaat kon seksualnite temi, koga smrtta e isto taka prirodna pojava kakva sto e seksot.sekoj covek e posledica na seks no i sekoj covek e smrt.

На пример: ти раскинал/а дечкото/девојката... кога гледаш на тоа песимистички, си викаш леле кај згрешив, за ништо не чинам, никогаш нема да го/ја преболам итн итн... спротивно ако гледаш оптимистички, си викаш: супер си поминувавме и ќе ми останат убавите спомени, а бидејки имавме несогласувања добро е што ја прекинавме таа врска. Морето е полно со риби, па сигурно ќе ја најдам правата личност еден ден.
Значи, оптимизмот тоа што ни помага да се справиме со разочарувањата, а не тоа што ни предизвикува разочарувања...
Но оптимизмот е само слепо верување, и многу мала помош при верување дека нештото ќе биде подобро... примерот што го посочуваш, поточно болдираниот дел не е оптимизам, туку чиста РЕАЛНОСТ. така да, оптимизмот и реланоста не се поврзуваат баш баш.... А ти тука во примеров не го објаснуваш оптимизмот уку реалноста...

Предходната тема која ја имав отворено беше сосема различна од оваа но еден од коментарите ме поттикна да ја отворам и оваа тема.
Живееме во свет на илузии, свет во кој сето она што го сакаме е толку блиску а и толку далеку од нас. Сите од нас, на еден или друг начин веруваат деа ќе успеат во нешто кое што го имаат замислено. Но да се запрашаме, дали оптимизмот е токму она што влијае на нашите одлуки. Не дека не верувам во дејствувањето на психата врз сите работи, напротив потполно и се согласувам со тоа. Но оптимизмот е нешто друго. За мене тоа претставува единствен излез од некоја ситуација, која во моментот ни се чини безизлезна, но всушност е енда многу проста и лесна задача, која животот ни ја има поставено. Секако дека оптимизмот делува добро за расположението, но сепак зашто да веруваме дека се ќе заврши добро, зашто да живееме во заблуда дека сите работи туку така, одеднаш, ќе се средат сами по себе, со наш, многу мал допринос. Дали треба да веруваме дека нештото кое што највеќе ќе ни помогне во животот е оптимизмот? Секако дека не. Во кој правец би се движел светот, ако се наеднаш оставиме како што е и само имаме верба и се надеваме на подобро (поточно станеме оптимисти кои слепо веруваат на ова размислување). Каде се сите оние падови во животот, за кои и покрај се што сме сториле и покрај оптимизмот, останале неуспеси во животот. Покрај се, не за џабе постои и онаа рамнотежа во природата ЈИНГ и ЈАНГ... Мораме да се соочиме со реалноста дека да се биде оптимист и не е најпаметната работа во денешно време. Зад секој успех, многу добро знаеме дека постојат многу прегазени луѓе, гордост и суровост. Епа и не гледам некој оптимизам во целава работа и целиов живот, кога на крај сите умираме, оставајќи зад себе еден цел куп од работи кои на крај и не ни се потребни. Но тука пак ќе се јави оптимизмот. Задгробен живот, спас од маките... Е сега конечно можам да се поврзам со претходната тема......А ШТО ПОНАТАМУ?!?!...
Како оптимизмот вилјае на луѓето и дали е позитивен или негативен...одлучува човекот како единка...дали ќе веруваш дека помошта доаѓа сама по себе, или цврсто ќе застанеш и ќе ги преземеш работите во свои раце е твој личен избор. Само едно можам да кажам со сигурност, оптимизмот не е ни приближно средство за борба во животот за постигнување успеси како што се ЖЕЛБАТА, ВЕРБАТА И НАДЕШТА...

Секако дека прво,треба да имаш јака желба за нешто,потоа да имаш верба и да бидеш сигурен дека еден ден тоа ќе го направиш и ќе ти се оствари.На некој начин вербата и надежта се дел од оптимизмот.И неможеш да кажеш дека оптимизмот не е приближно средство за борба во животот,сепак има некоја улога.
Ако мислиш лошо-лошо ќе ти се случи.
Ако мислиш добро-добро ќе ти се случи.
Човекот е тоа што мисли дека е.

...читам и се изчаитав...скоро све е супер напишано и со све се согласуам..ја на пример..да не гледам онака оптимистички..бог знае...кај ќе бев..лудница хахах:pos2::pos2:
тоа е дел од нас..и ми се допаѓа кај оние кои се секогаш позитивни....за разлика од негативните ...тие секогаш успеваат...можда као што пишуаше..да оптимизмот е една ствар која ни помага да ги постигнеме сите цели поставени во нашиот живот..хих...фала на таа наша особина хихих:pipi:

Вечен оптимист. Првиот пост доволно кажува за придобивките.

Една дефиниција на шала:
Песимист е добро информиран оптимист :)

optimizmot e psihicko cuvstvuvanje na zivotot ili kako sto go vikam jas perspektiva na umot.toa e cuvstvo oslobodeno od granicni situacii, no za kogo bijat kambanite?Ne li e toa zaborav na bitieto spored Hajdeger?Ili postojano nekoj drug umira? Ne znam zosto lugevo imaat tabui kon smrtta a nemaat kon seksualnite temi, koga smrtta e isto taka prirodna pojava kakva sto e seksot.sekoj covek e posledica na seks no i sekoj covek e smrt.

Si imal ti nekad devojka ?

Mnogu si be nacitan ne cini toa tolku :smir: zaborav na bitieto spored Hajdeger ... abe optimizam e spored Aca Lukas toa e sea u moda :smir:

neka e u moda, no pak se umira i pokraj toa sto optimizmot e vo moda.se e minlivo i nema smisla taa smisla koja se iscrpuva so samoto ziveenje.

Da no sekogas mozes da se tesis deka smislata e vo toa sto ke go ostavis zad sebe ...ja pa mislam toa e najvazno i dava smisla na ovaa nesmisla narecena zivot ... ?

A optimizam ko optimizam ... ne e losh ako e doziran odnosno

optimizam ti e dobar sluga losh gospodar ... znaci optimizamot e ko struja a posto strujata e luda ...togas optimistite se ludi ko struja :vozbud:

И хитлер беше оптимист.
“Ќе победиме... Ќе ги снема... Веруваме во националсоциализмот “ итн итн

Ако знаеш дека неможеш да ја издржиш реалноста,биди де оптимист, ќе биде подобро,притоа ништо не превземај да ја смениш реалноста(ако си толку голем оптимист ќе чекаш Господ да ти помогне),иако исто ти се фаќа,инаку се помалце верувам во песимист оптимист поделбата,чоекот е премногу нестабилно створење за да може да си одреди само еден начин на размислување.ИтсалинДмудофсичуејшнс

ja mniogu pati sum se zaebal so sum bil optimist ama aj treba da se bodris da si davas gajret. nego pazi, pesimist ne e demek aj sea ne praam niso posto se e sranje, ne, ke praam so mozam ke se trudam da bidam raspolozen i se ok, ama ne gubam od vid deka na poviso nivo jas ne sum neso bitno u univerzumot i deka se ke bide ko da ne bilo, nie ljudite sme ko rastenija, sea ne ima , utre drugi ke ima, ama nas ke ne nema,, i u taa smisla poso nema vecno da znaeme deka sme bile tueka na svetov, zatoa opesimis toa e METAFIZICKI PESIMIZAM, SVAKASS??

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom