Владиците печалат плата од илјада евра

Ако поп по регуларен начин убеди некого дека ќе го прати во рајо, само ако му купи џип, џипот е сосема заслужен. Толку да му се погоди, да треба со брусалица да го вадат.

Потполно си во право. Но јас не зборувам за тие што имаат џип да поклонат. Зборувам за оние 70-80% од населението кое мизерува, а кое плаќа крштевки, венчања, погреби...

Сите пари што така ќе ги земат, за лек да си ги дадат.

За рак.
--- надополнето: 24 ноември 2012 во 21:59 ---
Па да ти кажам право не се и тие криви кога народот им дава пари доброволно.
Не е баш некоја тајна како се трошат парите од верниците и пак никој ништо не прави.
Истово и за политичарите можам да го кажам не рекле за џабе ако сакаш да земаш пари(читај крадеш), а никој да не те чепка треба да бидеш ептен високо во ланецот на исхрана.

Кој треба нешто да направи? Свињите кои дале завет на сиромаштво треба нешто да направат, на пример да се самоубијат...

Потполно си во право. Но јас не зборувам за тие што имаат џип да поклонат. Зборувам за оние 70-80% од населението кое мизерува, а кое плаќа крштевки, венчања, погреби...

За рак.
Па и нема баш некоја разлика, освен што човек може да биде поемпатичен со овие вториве. Атеизмот не е баш некоја привилегија на елитите, барем не во места како мк. Религиозните само си плаќаат данок да одржуваат вирус кој паразитира на нив и го пренесуваат на новите генерации. Сите паразити имаат иста стратегија, Денет ова многу убаво го објаснува.

Kако мислиш да ги оставиме?

Да им се сотре племето преварантско, од еден помалку да останат. Приучени, дебели, гнасни арамии...
Кога проповедаат бедност по дух, кога проповедаат против материјалното, кога се заколнуваат на сиромаштво...
Има голи и боси да одат.
Да зборуваш за закони и правила кои сам не ги исполнуваш (а се удираш во гради како се тие ВИСТИНА) е глупост и лага.

Знаеш што се прави на оние кои лажат? :)
Во ред е сѐ тоа, ако имаме регуларни закони со кои може да се спречи тоа.
Ама проблемот е што мислам дека не прекршуваат никаков закон, освен нели тоа што не се оданочуваат, ама ако се воведе данок и за нив, не се решава никаков проблем, напротив се легитимира нивното право на учество во граѓанскиот живот.

Кој треба нешто да направи? Свињите кои дале завет на сиромаштво треба нешто да направат, на пример да се самоубијат...

Па тоа би било најдобро за сите.Ама малце тешко остварливо не ја дочитав цела статија ама ете пишуваше тој што бугарот 340 евра имал и тие ги давал на сиромашните.
Така треба сите да прават ама тоа е тоа додека има офци ќе има и волци.

за време на селската слава, попот одел од куќа и во секоја куќа, како што е редот, се напивал по една чашка ракија. кога дошол до крајот на селото толку бил пијан што паднал во калта до една кочина. пијан-дрво. се прпелка во калта попот - никако да стане. дошле селаните: дај попе рака да те извлечеме од калта. дедо попе не одговара и не пружа рака; само се прпелка. се собрало пола село. еден по еден сите: дај попе рака.... попов ни да чуе! луѓево викаат срамота, ќе ни се смеат сите села наоколу.
се појавил Итар Пејо (да речеме), слуша и гледа што се случува и вика:
НА попе ракава, да те извлечам од калта. И дедо попе ОП - ја фатил раката на Пејо и Пејо го извлекол....

да даваа поповите (секоја чест на исклучоците) немаше да постојат вакви народни приказни....

За рак.
--- надополнето: 24 ноември 2012 во 21:59 ---

Да имаа два грама памет тие 70-80% од населението, ќе ја отвореа библијата и ќе го прочитаа ова:

Матеј 19:
19 почитувај ги татка си и мајка си и љуби го својот ближен како себеси!”
20 Момчето Му рече: „Сето тоа сум го пазел од младост, уште што ми недостига?”
21 Исус му рече: „Ако сакаш да бидеш совршен, оди, продај го својот имот и дај им на сиромасите, и ќе имаш благо на небото! Дојди и следи Ме!”
22 А кога момчето го чу тој збор, си отиде нажален, зашто имаше многу имоти.
23 А Исус им рече на Своите ученици: „Вистина ви велам: богат мачно ќе влезе во небесното царство!”
24 И пак ви велам: „Полесно и е на камилата да помине низ иглени уши, отколку на богатиот да влезе во Божјото Царство.”

Матеј 10:

8 Исцелувајте ги болните, воскреснувајте ги мртвите, очистете ги лепрозните, изгонувајте демони; бесплатно добивте, бесплатно давајте.
9 Не набавувајте ни злато, ни сребро, ниту бакар во вашите појаси;

Кој им е крив што религијата им е само уште еден начин да си најдат стадо во која ќе бидат една од многуте овци?

Па и нема баш некоја разлика, освен што човек може да биде поемпатичен со овие вториве. Атеизмот не е баш некоја привилегија на елитите, барем не во места како мк. Религиозните само си плаќаат данок да одржуваат вирус кој паразитира на нив и го пренесуваат на новите генерации. Сите паразити имаат иста стратегија, Денет ова многу убаво го објаснува.
Неговиот концепт на "meme" е исто толку научно поткрепен колку и целата континентална филозофија.

Во ред е сѐ тоа, ако имаме регуларни закони со кои може да се спречи тоа.
Ама проблемот е што мислам дека не прекршуваат никаков закон, освен нели тоа што не се оданочуваат, ама ако се воведе данок и за нив, не се решава никаков проблем, напротив се легитимира нивното право на учество во граѓанскиот живот.
Ти мешаш малку работите.
Тие ти проповедаат за Исус и богови и демони и зло и добро и вистинска вера, а НЕ ПРАВАТ НИШТО ОД ТОА ШТО ГО ПРОПОВЕДААТ.
НАРОДОТ, како може да ги следи и да ги полни со пари ваквите?
Тоа ми кажи...
ИЛи се со богот ептен рака за рака или со ѓаволот се рака за рака... народот е на средина нормално. Бидејќи народот е прост и секогаш сака со посредник наместо самиот да си заврши работа.

Затоа, батали ми ти закони. Црквата треба да биде МАРШ у три лепе итн итн од државата. А не да трчаат да прскаат со вода на секое владино градење на нешто...
Глупости... човек 19 библии ќе напише ако почне да ги анализира нивните фаул грешки!!!

Ама проблемот е што мислам дека не прекршуваат никаков закон

Ги прекршуваат највисоките закони, оние на моралот и етиката.
На запад, па и на далечен исток свештениците се духовни лица кои даваат пример за останатите со скромен живот, затоа и се најпочитуваните во нивните средини.
Во нормално општество парите не се главното средство за стекнување углед и почитување.

Неговиот концепт на "meme" е исто толку научно поткрепен колку и целата континентална филозофија.
Прво концептот на меме не е негов, второ верифицириан е екпериментално на петсто начини.

Прво концептот на меме не е негов, второ верифицириан е екпериментално на петсто начини.
Не е де, на Докинс е (Докинс е ок не го спорам). Финтата е што овој развива аналогија на оригиналниот концепт. А аналогијата не е аргумент.

Ти мешаш малку работите.
Тие ти проповедаат за Исус и богови и демони и зло и добро и вистинска вера, а НЕ ПРАВАТ НИШТО ОД ТОА ШТО ГО ПРОПОВЕДААТ.
НАРОДОТ, како може да ги следи и да ги полни со пари ваквите?
Тоа ми кажи...
ИЛи се со богот ептен рака за рака или со ѓаволот се рака за рака... народот е на средина нормално. Бидејќи народот е прост и секогаш сака со посредник наместо самиот да си заврши работа.

Затоа, батали ми ти закони. Црквата треба да биде МАРШ у три лепе итн итн од државата. А не да трчаат да прскаат со вода на секое владино градење на нешто...
Глупости... човек 19 библии ќе напише ако почне да ги анализира нивните фаул грешки!!!
Јас целосно се согласувам со тебе, ама не може аргументот против богатството на поповите да ти бидат тие истите црковни закони кон кои истовремено си револтиран.
А да не зборувам и мене колку ме иритира локалното нарушување на секуларноста на државата, ама знаеш и самиот зошто се прави тоа, од целосно секуларни причини, како што се на пример изборите.

Не е де, на Докинс е (Докинс е ок не го спорам). Финтата е што овој развива аналогија на оригиналниот концепт. А аналогијата не е аргумент.
Не можеш да развиеш аналогија на меме затоа што концептот е премногу широк, а и самиот е аналогија. Налет тоа Денет го користи баш онака како што го дефинира Докинс: нешто што може да се автореплицира и егзистира само поради својата егзистенција, аналогно на генот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom