Владата најави зголемување на платите и пензиите

• Креатор на темата Креатор на темата Il Fenomeno
  • Време на започнување Време на започнување
Abe ostajte go macedalien trgna da se ebe pred pola saat , ne moze da izvadi char coekot go zadrzavate na forum bez veze ... :)

pak prasuvam ova i vo privaten sektor ke se odnesuva za minimalec plata ili kako ?

Нема администрација во приватен сектор,освен доколку фирмата не е на некој министер или премиер.:)

abe znam ja toa

nego prasuvav dali minimalecot zakonski ke se zgolemi i za niv ?

Valjda znaete sto e minimalec zakonski po granka ?

ne e problem minimalecot sweden, na malkumina , posebno onie od nadvor voopsto ne moze da im bide jasno za koi NIKAKVI performansi na stopanstvoto se raboti. Tocno e deka ima EXPLOATACIJA posebno kaj prakticno nekontroliranite divi Grcki i domasni "investitori" , no veruvam deka minimalecot e relativno realno postaven , problemot e PREPLATENOSTA na enormno GOOOLEMATA DRZAVNA ADMINISTRACIJA I JAVNITE DZABOLEBARI....i normalno...kolku i toj minimalec realno se isplaka...

Aко не се лажам,па мене владата ми отвори нелојална конкуренција пред носот,а јас да ја вадам од септичката јама,ти нормален ли си бе?Јас се борам како тигар за да опстанам во борбата со сопствената власт која пробува да им го земе лебот на моите деца и работам по 20 часа на ден,а ти ме прашуваш во кој сектор да се намалела администрацијата.:(

Добредојде во капитализам.

Добредојде во капитализам.

Што има врска капитализмот со тоа што го кажа АБЦ. Тој зборува за нелојалната конкуренција која му го зема лебот. А таа е забранета во капитализам, нели?

Gaah znaci svesno odime on unistuvanje na ovaa interesna diskusija :( za internet kafinjata bese detalno kazano koi starosni grupi istite gi opfaka dokolku ima zloupotrebi so koi ABC e zapoznaen eve jas (a veruvam i ostanatite) ke zastaneme pokraj nego i ke se potrudime istite da bidat sankcionirani i otstraneti. Glavniot izvor na prihodi na internet kafinjata t.e najgolemata celna grupa ne bese opfatena so programata so vladata i so pravo bidejki programata imase jasno opredelena cel.. vekje i diskutiravme na taa tema.
moram da naglasam deka nelojalnata kokurencija e mnogu seriozna rabota no ne so pristap kako sto vidovme pogore!!! dokolku sakame da bideme vulgarni mozeme ednostavno da receme imame nekolku privatni bolnici sto e sega ova javno zdravstvo??? no toa ne e nacin za seriozen forum kako sto e ovoj.

Што има врска капитализмот со тоа што го кажа АБЦ. Тој зборува за нелојалната конкуренција која му го зема лебот. А таа е забранета во капитализам, нели?

Конкуренцијата забранета во капитализам??

АБЦ во неговото нет кафе ако заработува само 20 денари на саат, тогаш не си го води бизнисот како што треба. Со 1000 денари од интернет провидер добиваш 2мбит конекција од телекабел. Од Мт.Нет за 600 денари добиваш компјутер и интернет ....

Значи? Останува гејминг. За гејминг не ти треба интернет конекција. Намалени трошоци. За гејминг ти требаат повеќе компјутери, повеќе муштерии, поголеми добивки...

Намалуваш трошоци, зголемуваш добивка = АБЦ среќен...

Денеска секое маалско нет кафе со 10 компјутери и те како се бори за опстанот, не е само АБЦ. Он е само тој што се буни поради тоа што владиниот сектор не иде во неговиот интернет клуб да сурфа, како што се буни што владата не го откупува неговиот тутун, што на него му пропаднал.

Све што не ни чини, владата ќе ни го плати. Тогаш, и само тогаш, овој народ македонски ќе биде среќен, дека за приватизација очигледно уште не е психички спремен.

:oftopic:
Тој зборува за нелојалната конкуренција која му го зема лебот. А таа е забранета во капитализам, нели?

Не верувам дека тоа е нелојална конкуренција, бесплатен интернет од владата има повеќе корист за населението. Плус, нелојална конкуренција се подразбира ако некој донесе иста стока по пониска цена за која не се платени давачки (неоцаринета, непријавена...).

Не е нелојална конкуренција ако јас моите пиперки ги продавам по пониска цена од твоите (јас си ја трпам штетата, ти ги губиш муштериите, или како што на пазаш можеш да видиш „за инает на комшијата“)

Он Топик
Зголемување на платата е позитивна работа, не само за администрацијата. Ако просечни примања на административец се 10000, 10% (или 1000 денари) ќе влезат во обрт и во приватен сектор, ете пошто ќе има гужва во државните интернет кафеа, со 1000 денари ќе одат кај ЕјБиСи.

П.С. зошо не напрајш договор со владата, ти ќе ги донираш компјутерите за бесплатно интернет кафе, тие ќе ти дадат плата, + 10% покачување од октомври?

:oftopic:

Не верувам дека тоа е нелојална конкуренција, бесплатен интернет од владата има повеќе корист за населението. Плус, нелојална конкуренција се подразбира ако некој донесе иста стока по пониска цена за која не се платени давачки (неоцаринета, непријавена...).

Не е нелојална конкуренција ако јас моите пиперки ги продавам по пониска цена од твоите (јас си ја трпам штетата, ти ги губиш муштериите, или како што на пазаш можеш да видиш „за инает на комшијата“)

Он Топик
Зголемување на платата е позитивна работа, не само за администрацијата. Ако просечни примања на административец се 10000, 10% (или 1000 денари) ќе влезат во обрт и во приватен сектор, ете пошто ќе има гужва во државните интернет кафеа, со 1000 денари ќе одат кај ЕјБиСи.

П.С. зошо не напрајш договор со владата, ти ќе ги донираш компјутерите за бесплатно интернет кафе, тие ќе ти дадат плата, + 10% покачување од октомври?

Па пробав да направам договор ама тие си имале човек по непотистичка линија кому му купија нови комјутери и покрај тоа што човекот веќе работи во државната администрација на која сега им ја зголемуваат и платата,а вработува деца кој како надохнада можат да сурфаат по цели ноќи бесплатно да ја работат неговата работа за која тој нема време.Инаку интернет кафулиљатњата низ земјава никнаа преку ноќ без да се крева многу прашина.Едноставно се се заврши на црно со брачеди,тетки и стриковци но тоа е друга тема на разговор.
Зголемување на платата секако дека е позитивна работа но доколку таа оди по друг редослед како и секаде во некомунистичките земји,најпрвин се обезбедува минимум средства за оној кој го полни буџетот за потоа да можеш од тој буџет да поделиш на администрацијата.Владата во Македонија тоа го прави обратно па токму затоа се и овие мачни дискусии.Сепак позитивните ефекти веќе почнаа да се назираат и сега имаме покачување на цените во супермаркетите за 10% уште пред да се подели покачената плата на административците.
Инаку со покачување на платата за администрацијата Гвујо изјави дека владата прави чекори кој не ги навести во својата предизборна програма, значи нешто повеќе од познатите 100 чекори,заборави само да каже дека доколку во предизборната програма го кажеше тоа ќе го обесеа на првиот плоштад каде ќе држеше митинг затоа што на сите им е познато кој слој од населението гласаше за него и колку имаше подршка од администрацијата па и колку ќе има во иднина иако им ги зголемува платите.На овој начин само ќе ги изгуби предстојните локални избори и градоначалници кој мака мачат да им објаснат на невработените зошто нивниот премиер ги лажел изминативе години дека ќе се отворат нови работни места и дека ќе се намалела администрацијата.

Јас знам дека кога ќе одам во такво интернет кафе, интернетот е бесплатен, не знам дали и како никнало, ако било бесправно никнато, ваљда ќе реагираше некоја институција.

Можам да замислам како ќе беше да беа СДСМ на власт сега:

Ќе пуштав 7-годишни деца да ми земаат бесплатно овошје :pos2:

Kako be toa besplatni internet kafea ?

Za kogo toa ?

I me interesira a internetot za po doma uste ne e besplaten ?

За жал, таквите како тебе пред 15-16 години уште се шетаа од левото до десното маде на татко им и не знаеја дека ВМРО-ДПМНЕ беше надвор од парламентот и не се мешаше во непринципиелната политика на Глигоров којашто резултираше со дооооооооооооооооооооооооолго економско ембарго од страна на многу земји во регионов.

И да - да те потсетам дека дедо ти Киро беше претседател а чичко ти Бране премиер. Горенаведените, освен на фалсификување на изборите од 1994, не работеа на ништо друго така што не мешај страшила и страчки туку оди плесни им во фаца на тие што не направиле а не на тие што не можеле (иако сакале) да направат нешто.

Се надевам дека бев јасен :wink:

Уште нешто : Современата историја на Република Македонија не е толку долга и затоа е тешко да замижиме и да проголтаме кога се тресат монументални глупости. Да те потсетам дека повеќето на форумов коишто имаат 20-30 години го јадеа стапот од Чернобил и се прашуваа каде одат кога бегаа од Брчко, Загреб, Вуковар и Тузла додека Сакато Муоко (Дедо Киро) одеше на балови во УН и ја добиваше наградата за мирот за да, 10 години подоцна, натурализираните 150 000 косовари започнат нова војна во името на некаква си Илирида. Најдобро ќе му биде да ја замени неговата ебана награда и нека им даде на жртвите од Карпалак, Љуботенски бачила и ред други скандали по еден симболичен надомест!!!! Ем ќе си го обели, колку-толку образот, ем ќе види народот дека има барем ч од чесност. Или, во краен случај, нека изгради нови живеалишта за раселените од Тетово бидејќи војната не ја изгуби ВМРО-ДПМНЕ туку некапацитетот на Владо Бучковски како министер за одбрана да ја разработи машинеријата чијшто пилот беше самиот тој.

Одох ја да се ебам : бар од тоа има ќар денес ако ништо друго. :icon_roll

1. Да прашам, не беше сегашниот советник на Груевски, Кљусев, прв македонски премиер?

2. За војната кој ја изгубил... ДПМНЕ беа на власт, а не ја изгубиле они војната? :pos2: Бучковски ко министер за одбрана бил одговорен за војната и никој друг? Оф мори мајко...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom