Владата најави зголемување на платите и пензиите

• Креатор на темата Креатор на темата Il Fenomeno
  • Време на започнување Време на започнување
Па рекоа дека кога дојдоа на власт сегашниве, во касата имало 350 милиони евра вишок. СДСМ требале да ги потрошат, а не да им ги остават на ВМРО за трошење. Сега испаѓа дека ВМРО ДПМНЕ така одеднаш, створило пари. СДСМ требале малце попопулистички да изиграат, ко шо игра Груевски.

Па рекоа дека кога дојдоа на власт сегашниве, во касата имало 350 милиони евра вишок. СДСМ требале да ги потрошат, а не да им ги остават на ВМРО за трошење. Сега испаѓа дека ВМРО ДПМНЕ така одеднаш, створило пари. СДСМ требале малце попопулистички да изиграат, ко шо игра Груевски.

Популистички е доколку запосли барем 200 000 невработени од 400 000 или тие не се популација,тие се "бедни творби" на транзицијата за кој Гвујовите автократи немаат време,и не ги сметаат за живи.Јас мислам дека ова е "лижи мадечки" став.

Популистичките решенија не се секогаш најдобри за народот. Популистички значи, да праиш работи што, НАВОДНО, се за добро на народот. ;) Популизмот е перверзна работа... Ај сеа пак прочитај ме. :)

Како што гледаш во Македонскиот случај поимот популистички некој го разбираат колку весникот "Zeri i Popullit" па затоа интервениорав,инаку подобро би било доколку речеме дека власта сака да дејствува популаристички.:)

Mожеби затоа вака "гужва пред голот":) :

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=4&tabid=1&EditionID=1185&ArticleID=76198

Како што гледаш во Македонскиот случај поимот популистички некој го разбираат колку весникот "Zeri i Popullit" па затоа интервениорав,инаку подобро би било доколку речеме дека власта сака да дејствува популаристички.:)

Mожеби затоа вака "гужва пред голот":) :

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=4&tabid=1&EditionID=1185&ArticleID=76198

PERON go dobivme...sega denovive samo se dumam koja ke bide EVITA ???:)

Навали народе атрактивни места во најгломазната администрација на светот!:)

И овие 10 % ќе ја решат корупцијата........аууууууууу..па каде беше ВМРО пред 15-16 години уште тогаш да ја исечеше од корен корупцијата...

За жал, таквите како тебе пред 15-16 години уште се шетаа од левото до десното маде на татко им и не знаеја дека ВМРО-ДПМНЕ беше надвор од парламентот и не се мешаше во непринципиелната политика на Глигоров којашто резултираше со дооооооооооооооооооооооооолго економско ембарго од страна на многу земји во регионов.

И да - да те потсетам дека дедо ти Киро беше претседател а чичко ти Бране премиер. Горенаведените, освен на фалсификување на изборите од 1994, не работеа на ништо друго така што не мешај страшила и страчки туку оди плесни им во фаца на тие што не направиле а не на тие што не можеле (иако сакале) да направат нешто.

Се надевам дека бев јасен :wink:

Уште нешто : Современата историја на Република Македонија не е толку долга и затоа е тешко да замижиме и да проголтаме кога се тресат монументални глупости. Да те потсетам дека повеќето на форумов коишто имаат 20-30 години го јадеа стапот од Чернобил и се прашуваа каде одат кога бегаа од Брчко, Загреб, Вуковар и Тузла додека Сакато Муоко (Дедо Киро) одеше на балови во УН и ја добиваше наградата за мирот за да, 10 години подоцна, натурализираните 150 000 косовари започнат нова војна во името на некаква си Илирида. Најдобро ќе му биде да ја замени неговата ебана награда и нека им даде на жртвите од Карпалак, Љуботенски бачила и ред други скандали по еден симболичен надомест!!!! Ем ќе си го обели, колку-толку образот, ем ќе види народот дека има барем ч од чесност. Или, во краен случај, нека изгради нови живеалишта за раселените од Тетово бидејќи војната не ја изгуби ВМРО-ДПМНЕ туку некапацитетот на Владо Бучковски како министер за одбрана да ја разработи машинеријата чијшто пилот беше самиот тој.

Одох ја да се ебам : бар од тоа има ќар денес ако ништо друго. :icon_roll

Abc znaci mnogu prosto i ednostavno, najednostavno :) gi imame MMF tie se fakt.. nivnata uloga pri trosenjeto i oformuvanjeto na bidjetot isto taka e fakt!
MMF sledi se uste eden fakt!
Pred nekoj replika ubavo naredi kolku proekti se aktivni vo momentov, platite i se ostanato se pod budnoto oko na MMF i se odobreni!

Naravoucenie: :) dokolku nema ezultati podobrena ekonomska klima, ekonomski razvoj, podobro rabotenje i pogolemi prihodi vo budjetot nisto od pogorenavedenoto e neostvarlivo pa vprocem i apsolutno se da e populizam (iako ne e ) lugjeto si odrabotile pa mozat da si dozvolat.

P.S Jas povtorno ke povtoram, pred se pocituvam sto vie gospodine ste vo privatniot sektor i doprinesuvatena vas svojstven nacin vo razvojot na maliot i sreden biznis vo RM ! i povtorno tvrdam deka zgolemuvnjeto na platite ke ima (indirekten) pozitiven odraz i vrz vasiot biznis i toa na kratok rok!! Vase e dali ke imate doblest istoto i da go priznaete posle odreden period

P.S Jas povtorno ke povtoram, pred se pocituvam sto vie gospodine ste vo privatniot sektor i doprinesuvatena vas svojstven nacin vo razvojot na maliot i sreden biznis vo RM ! i povtorno tvrdam deka zgolemuvnjeto na platite ke ima (indirekten) pozitiven odraz i vrz vasiot biznis i toa na kratok rok!! Vase e dali ke imate doblest istoto i da go priznaete posle odreden period

Точно. АБЦ ќе одгледува банани а едминистрацијата ќе оди да му ги купува и ќе има промет. :back:

Opa bato 10 posto

Pa dobro 10 deset a ich ?

Ova samo na administracija se vazi ili i najniskata mesecna plata vo stopanstvoto e kacena za 10 posto ?

Ova poslednovo ti e epten pametno , ona od pogore epten nejasno :)

Шо да ти кажам : еве уште една предност за приватниот сектор - таквите ко тебе ќе купуваат толковни речници а вработените во Култура ќе имаат поголем промет и можност за подобра плата.

Во краен случај - гуглај го Киро и 1994, Стенковец, 1994, ВМРО-ДПМНЕ, оди на страната на собранието и види го парламентарниот состав во 1994 и ќе ти стане јасно. Ακο пак не ти е, врати се две години наназад и собери ги пратениците на СРСМ, СДСМ, СПМ и ПДП-НДП и види дали имаат повеќе од 60. Земи и дигитрон за да не згрешиш и ќе ти стане јасно како ден што зборам. Патем, не заборавај да ги видиш семиотичките карактеристики (болдираниот дел) на цитираната порака и ќе видиш што јас тоа серавам тука... :star:

Останатото е само тажна приказна за доведување до пропаст на оваа земја во којашто сите се криви за се и наместо да тргнат напред - се обвинуваат по теркот на Црнила од Коле Чашуле. Си ја читал? Ако не - и неа ја има во Култура - некои 1000 денари кошта (во 100 години Македонска Драма ја има :wink: )...

Мислам дека за да ги покачат платите, прво треба културата да ни ја опишат добро. Зошто ни самите си немаме врска колку сме без култура. А ако се покачат платите, а производите во маркети и сл.? Тие ако не се покачат:? Е тогаш, нема да имаме еден ритам. Треба прво фда се покачат цените на се живо, за да сФатат (сФатиме) просјаците дека сепак со тие пари ако воопшто ги имаме, не треба да живееме жирок живот. Мислам дека ме разбравте, јас белку самиот се разбрав :Ѕ :icon_lol: А а ко не се разбравме, понатамо ќе пишиме :)

Добро те сфативме Мартине : Економија - Домаќинлук. Или со други зборови - пушти си ги нозете до таму кадешто ти стига чергата. Многу убаво кажано - секоја чест! :cuc:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom