Визен режим или гето?

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување
Мистичен напиша:
Стана убедлива дупка, меѓутоа неможеш да правиш споредба на Македонија и Словенија во тоа време, како што неможеш да правиш ни сега, а следстено на тоа и на развојот помеѓу распадот и овој момент.

извини, морам малку да те поправам...

на словенците „им тргна„ од 97 - 98

пред тоа во МК подобро се живееше

ама разни пирамиди и намерни руинирања на фирмите ни ја обраа маста, тоа е за мене реалноста

инсценирани војни со реални жртви, трудови инвалиди шо умираат од глад... тешко е да се верува :cry:

Мистичен напиша:
Дека "ги" носат (Словенците). Прочитај уште еднаш и сфати ја споредбата која ја правам.

Mislish "kade"?Ako e toa mozebi tie gi nosat vo prosperitetnata EU.No sepak ne zaboravaj deka se toa "nivni" evrei.A "nashite" se "uvozni" i gi boli "stojko" za Makedonskiot narod.Tie ne gledaat samo vo $(dolari),kako rabotna "stoka".Pocnuvaki od Lukoil pa preku Pavel Malinovski odejki preku gazdite na Jagunovce i Feni(troshat struja poevtina od kolku shto ja kupuvame),se se toa "gazdi" koj ne ostavaat ni dolarce vo drzavava.E sega "fakt" e deka direktorot na svetska banka Pol Wolfovic e evrein,ama sigurno si velish deka Sandra Blumental(shef za Makedonija) ne e.I tuka si se "zeznal", i taa e bratce.Znaci nie si "uvezuvame" evrei koj ke ni ja krojat ekonomijata pa i politikata "uslovno".Ako pak od druga strana se cudite shto ima vrska ova so vizniot rezim,aj da vi kazam.Ako se "liberalizira" vizniot rezim,da bideme realni deka vo Makedonija teshko ke najdete rudar ili rabotnik vo metalurgija shto bi rabotel za 200-300 evra.Evropa "place" za dobri rudari i rabotnici vo metalurgijata pa im dava po 2 000 evra.Svetska banka pak,od svoja strana ima problemi so plasmanot na "enormni" kolicestva na pari so "nenormalni" kreditni uslovi(visoki kamati),ako gi ukine vizite na koja "budala" bi im delela takvi "nenormalni" krediti?Vo toa e shtosot be "mazinja" Makedonski,samo vie si velite abe ovaj "antisemitov" ABC mnogu e "zabegan" i gi mrazi evreite poveke od "nacist".Ne be drugarcinja,jas voopshto ne gi mrazam "obicnite" evrei,jas samo ne gi sakam nivnite "glavuci".Zamislete go ABC kako zivee vo ist stan so edna "obicna" evrejska familija,deli ista kunja,isto kupatilo,ist frizider i normalno "otvoreno" diskutira skoro cela godina so clenovite na taa evrejska familija za "politicka ekonomija".
Taka ABC navleguva vo "srceto" na evrejskata politicko-ekonomska "dominacija" so Evropa pa i so svetot ako sakate.
Vo "delot" kade sum diskutiral za vizite i za YU evreite,konstatirav(po nivni sugestii) deka Makedonija ke go plati "danokot" zatoa shto gi "ocistila" evreite(so Bukarska finta) i taa ostanuva "belezana" iako voopshto ne e kriva za nivniot genocid.Toa se faktite koj ne mozat da se "odbegnat" i koj ke ne "sledat" malku podolgo od "voobicajno".Aj sega ke prekinam oti malku ja "proshiriv" temava pa ke vi se "izmeshaat" podatocite.:: :wink:

Serdarot напиша:
извини, морам малку да те поправам...

на словенците „им тргна„ од 97 - 98

пред тоа во МК подобро се живееше

ама разни пирамиди и намерни руинирања на фирмите ни ја обраа маста, тоа е за мене реалноста

инсценирани војни со реални жртви, трудови инвалиди шо умираат од глад... тешко е да се верува :cry:
Извини, ама не се согласувам дека не престигнале тогаш.

@АВС
Многу букви си потрошил, за да создадеш пост кој припаѓа на апстракната уметност (литературна).

Помирете се со фактот бе луѓе, за визниот режим кон нас сме си самите криви. Што очекувате навистина вие? Да не пречекаат со раширени раце?
Би ги пречекале ли ние кога би била обратна ситуацијата? Не елаборирајте, одговорете само на последново прашање.

ДА | НЕ

Sakash da recesh deka "samite si stanavme krivi" posle `91?

Распад на СФРЈ - политички, социјални, економски бури, воени дејствија...кој не би сакал да ја спрашти во "ветените земји"? И кој би не примил?

Всушност, си знаеш ти убаво, ама вака ти одговара! :)

Мистичен напиша:
Распад на СФРЈ - политички, социјални, економски бури, воени дејствија...кој не би сакал да ја спрашти во "ветените земји"? И кој би не примил?
-Znaci nie sme si sami krivi za seto toa pa i "voenite dejstvija"?Barem jas ne se gledam za "vinovnik",vo tie "dejanija". :)

Виновник - НЕ
Нуспроизвод кој никоја од економски стабилните држави не го сакаат да им биде на грб - ДА

Па сега ти види... :)

ABC напиша:

Јас, ти, тој и сите ние!!! Наместо да си го живееме животот со работи коишто ни прилегаат на годините и на реалната ситуација, сите ние од 7 до 77 бевме отруени од политика и од терор. Сега, наместо да градиме подобра иднина се бафтаме со глупости од типот “тој и тој“ направи “тоа и тоа“ во “таа ситуација“ значи тој ни е крив. И додека ги бараме кривците животот тече.

Затоа и решив да ја градам мојата иднина некаде на друго место. Немојте да ме сфатите погрешно ама илјада пати поубаво ми е да зборам за работи што даваат надеж дека креативноста кај човекот сеуште постои отколку да си ја чукам главата кој бил октопод и кој какви криминални дејанија направил во времето на војните во бившите Ју простори. Војни ќе има секогаш ама животот е еден!!!

Macedalien напиша:
ABC напиша:

Јас, ти, тој и сите ние!!! Наместо да си го живееме животот со работи коишто ни прилегаат на годините и на реалната ситуација, сите ние од 7 до 77 бевме отруени од политика и од терор. Сега, наместо да градиме подобра иднина се бафтаме со глупости од типот “тој и тој“ направи “тоа и тоа“ во “таа ситуација“ значи тој ни е крив. И додека ги бараме кривците животот тече.

Затоа и решив да ја градам мојата иднина некаде на друго место. Немојте да ме сфатите погрешно ама илјада пати поубаво ми е да зборам за работи што даваат надеж дека креативноста кај човекот сеуште постои отколку да си ја чукам главата кој бил октопод и кој какви криминални дејанија направил во времето на војните во бившите Ју простори. Војни ќе има секогаш ама животот е еден!!!

Montpellier,ubavo gratce na Francuskata riviera,meshavina na kulturi,tradicii,religii,rasi i nacionalnosti,mozam da recam najmnogu "meshavini" na narod vo Evropa zaradi "obucniot centar" na Francuskata legija na stranci.Arapi na sekoj cekor,Alzirci,pigmejci so "tradicionalni" luzni na mazestvenost vrz nivnite faci obleceni vo "specificna" oprema na legionerite.Glavnata ulica,prilicno posetena od turisti,izobiluva so "kulturni" nastani od tipot na :portretisti,zongleri ili patuvacki instrumentalisti.Seto toa "filuvano" so "slobodnite devojcinja" koj gi nudat svoite uslugi vo "bliskite apartmani".Makedonecot se cuvstvuva pomalku "izguben" vo taa sredina,no sepak za dva-tri dena se "naviknuva" na taa atmosvera i kako da stanuva "sostaven del" od igrata,kako so godini da ziveel tuka,kako da go znae sekoj kamen i sekoj stub od "ogromnite" zidini koj go nadvisnuvaat gradot.Sepak se cuvstvuva doza na nesigurnost vo pogledite na lugeto koj ziveat i rabotat tuka,kako da ima "neshto" shto gi sprecuva da se opushtat i relaksiraat vo prekrasnata klima i morskiot vozduh.
-Dva pati sum go posetil Montpellier no "vpecatocite" ostanaa isti.Toa bea poseti "vo nekoe drugo vreme",vo vreme koga bevme slobodni od GETOTO,vo vreme koga mozevme da trgneme kon site pravci i destinacii,vo vreme koga mozevme "perverzno" da spieme na vlezovite od zeleznickata stanica Montpellier so denovi,i koga "ljubeznite" Francuzi koj brzaa na rabota budejki ne so svojot "dobar den gospodine",prodolzuvaa da itaat za da gi ispolnat svoite obvrski.Sami sme si krivi shto "toa" ne mozeme da si go dozvolime poveke,sami sme krivi shto stanavme "cuma" za Evropa,sami sme krivi shto preku nok stanavme "zatvoreni" vo "krug" od koj shto nema izlez barem vo "dogledno vreme".
Znaci "vinovnikot" go pronajdovme,no "nepremostivite zidovi" na GETOTO ostanaa,za da ne potsetuvaat kolku toa sme greshele pa za kazna morame da go pomineme zivotot shto "pominuva" vo "zatvoreniot krug".
Za onie koj uspeale da se "otkacat" od toa i nemaat potreba da go razberat,za niv GETOTO e neshto dalecno i nezamislivo shto im se slucuvalo samo na Evreite i nikomu drug,osobeno ne na Makedoncite koj otsekogash bile "nepokorni" i "slobodni".

Чувај си ги наводниците за други прилики : ќе ти требаат :wink: Едно нешто не разбрав : што има Montpellier врска со напишаново? :roll:

Macedalien напиша:
ABC напиша:

Наместо да си го живееме животот со работи коишто ни прилегаат на годините и на реалната ситуација, сите ние од 7 до 77 бевме отруени од политика и од терор.

Ti li si toj sto tvdel deka ima nacii sozdadeni od kosmopoliti :lol: :lol:

Macedalien напиша:
Чувај си ги наводниците за други прилики : ќе ти требаат :wink: Едно нешто не разбрав : што има Montpellier врска со напишаново? :roll:

Nishto,go zedov samo taka za primer kako grad kade se "meshaat" poveke religii,rasi,nacii,i kako grad shto imav shansa da go posetam i da poziveam vo nego pred da se sozdade GETOTO nareceno FYROM.

Da prodolzime so temata:
-Znaci definitivno nie imame "vizen rezim" i se naogame vo GETO,e sega jas bi formuliral edno prashanje:
Kako da se "trgne" viznata bariera i kako da izlezeme od GETOTO?

џабе си прајме муавет кога то ќе биди еден ден ама ќе биди касно за нас.За тргање тешко би ги трганле визите зашто како прво државата многу малку се гриши за таа работа како и за многу други важни работи кои се од интерес за МКД и за македонците али то е како викаат македончето трпи па ај ке си играме ашици со него.Треба оштро да се дејствува али не знам шо да кажам... земете ја хрватска за пример или пак гупците источно од нас ми се гади името да му го кажам какви беа а сега кај се ејј колку за нив не можиме али .... :evil:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom