Витамини!

Devilish Angel

Лошотија по потреба
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Знаеме дека на сите ни се потребни во секојдневието. Но прашањето е колку воопшто се грижиме и мислиме на тоа во текот на денот, дали совесно ги земаме или па ако ги примиме преку некоја храна ок, а ако не пак ок. Дали воопшто размислувате на витаминизирање на телото во текот на денот? Знаеме дека постојат и вештачки витамини, кои секако неможат да ги заменат во целост природните, но колку толку помагаат.
Е сега муабетот ми беше, дали воопшто вие се грижите за потребната количина на внесени витамини во текот на денот? И дали преферирате тие да бидат внесени преку свежо овошје или зеленчук или па ги земате нивните вештачки замени?

Јас лично секојдневно припазувам на тоа дали сум внесла доволно витамини или не. Секогаш гледам тоа да е на природен начин, премногу сум зависник од овошје, што неможам да се пофалам и за зеленчукот, ама и покрај тоа што не сакам ги внесувам и преку зеленчук. Е сеа ми се дешава некогаш и од тоа вештачките да земам кога немам во близина нешто свежо, ама гледам тоа да е што е можно поретко.

А вие?

Не знам кај прочитав, но пишуваше дека оние шумливи таблети (колку смешен збор) се многу штетни при редовна употреба и прекинав да ги пијам.
Природни витамини внесувам преку овошје (секакво си сакам) и зеленчук, башка се корисни бидејќи содржат многу вода во нив.

Абе јас и за цедевитата прочитав некаде дека била многу штетна за пиење, повеке од две чаши на ден не се препорачува, а колку е убава пустата мх мх мх .. ама ај ... коа е штетна ке се откажеш нели за свое арно :cry:

порано додека активно спортував внесував редовно витамини бидејќи ми беа повеќе од потребни зимото кога ја направив сообраќајката пиев витамини б и калциум и дојдов до предозирање па неможев да се оправам цел месец тие се добри но до одредена мера потоа со поголемо внесување само си наштетуваме на организмот

Ах Девилиш, убаво звучи... Ама јас некогаш заборавам да јадам цел ден, не па да му ја мислам кои витамини сум ги примил и во која количина. :?

Како да се оправам? :|

ејсид почни да конзумираш овошје така најлесно се надокнадува недостатокот и дневните потреби на витамини во крвта најдобро е да конзумираш повеќе видови на овошје како круши, јаболка, портокали, лимони со тоа ќе ги задоволиш своите дневни потреби

Acid напиша:
Ах Девилиш, убаво звучи... Ама јас некогаш заборавам да јадам цел ден, не па да му ја мислам кои витамини сум ги примил и во која количина. :?

Ах, Ејсид, Ејсид, тажно што немаш време да јадеш, но ете пробај и во тоа малку време што го одвојуваш за јадење гледај таа храна да е свежо овошје и зеленчук, Анониумус убаво кажа што повеке овоштие, таму се сите витамини. А овојшјето го има насекаде и можеш да го јадеш во секое време. :wink:

Acid напиша:

ja sekoj den si pijam multivitamin+Mineral A-Z tableti i B komplex taka mozes i ti i posle ne treba da mu ja mislis :wink:

Абе во недостаток на време ок е да се пијат вештачките витамини, но сепак подобро е на природен начин да се внесуваат во телото заради нивното разложување и нивна правилна абсорбација во телото. Читав некаде дека природно внесените витамини и минерали постепено преку крвта и во мали количини (онолку колку што му треба на организмот) се разложуваат и се распоредуваат во телото, а додека па вештачките многу побрзо се разложуваат и не секогаш правилно се распоредуваат во организмот.

Видови витамини:

Витамни растворливи во масти: А, Д, Е и К
Витамини растворливи во вода: Ц и Б комплекс

Витамините А, Ц и Е се таканаречени антиоксиданси кои во организмот ги уништуваат слободните радикалии. Тие се посебно “агресивни молекули” кои во поголеми количини настануваат поради стрес, пушење, конзумирање на алкохол и сл. Комплексот АЦЕ (таканаречен пушачки витамини) ги штити келиите на организмот од разни оштетувања и го зајакнува имунолошкиот систем. Наспроти тоа, Б- витамините се важни катализатори за размена на суспстанциите.

Важни функции:

Витамин А: Одговорен е за здрава кожа, важен е за правилен раст, зрава функција на кожата и слузницата, добар е за видот. Го зајакнува имунитетот и го зајакнува срцето.

Витамин Б1: “витамин за нерви” Ја подобрува концентрацијата, важен е за размена на јаглените хидрати.

Витамин Б2: витамин кој “може се”. Учествува во размената на јаглените хидрати и протеините,потоа кај сите функции го поддржава дејствотона витаминот А.

Витамин Б6: Витамин кој е неопходен за правилна изградба и регулација на мускулните маси, ја поттикнува размената на протеините и аминокиселините. Кај многу жени ги убажува тегобите предизвикани во ПМС фазата и депресијата. Важен е за правилна работа на нервниот систем.

Витамин Б12: го овозможува постојаното обновување на крвта.

Биотин (Б8 ): Делува на здрав, убав и сјаен изглед на кожата, косата и ноктите. Помага во разложувањето на јаглените хидрати и мастите.

Ниацин (Б3): Го прави организмот свеж и витален. Помага во функционирањето и беспрекорна работа на нервниот систем и мозокот.

Протеинска киселина (Б5): Го забрзува растот на коста. Делува на расположението, затоа што го контролира производството на адреналин во организмот.

Фолна киселина: Ја регулира крвната слика и делува на создавање на нови келии. Важна е за нервниот систем и системот за варење. Го смалува ризикот при раѓање на деца.

Витамин Ц: е заштитен витамин. Ги одржава здрави кожата, забите и коските, го зајакнува имунитетот, го детоксицира организмот и помага при апсорбација на железо. Делува на правилно зараснување на рани.

Витамин Д: Делува на правилен развој и јакнење на коските и забите. Неизбежен е за размена на калциум и фосфор, делува во формирањето на коските.

Витамин Е: Заслужен е за виталноста, здравјето и убавината на кожата. Учествува во регенерацијата на келиите и сисмот на крвни садови и капилари, истото така штити и помага при правилно созревање на сперматозоидите.

Витамин К: Помага во правилно зараснување на рани или повреди. Делува на оптималната способност на згрутчување на крвта.

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica][FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Витаминот E не штити од рак и срцеви заболувања

Витаминот Е не штити од рак и од кардиоваскуларни заболувања, а во големи дози, може да ја зголеми опасноста од срцеви заболувања, се вели во студијата, што денеска ја објави американското медицинско списание "ЏАМА".

Истражувањето е спроведено во тек од седум години во северна Америка и Европа на група од 9.541 мажи и жени на возраст од 55 години од кои повеќето имале кардиваскуларни заболувања и дијабетес.

Резултатите од истражувањето се во спротивност со мислењето дека антиоксидантите, како што е витаминот Е, можат да го спречат оштетувањето на ќелиите и развојот на канцерогените ќелии, како и да го намалат присуството на холестерол во артериите.
[/FONT][/FONT]

Devlish, ne stanuva zbor za "rasporeduvanje niz organizmost" tuku za nivno vrzuvanje za hranata (znaci ne isfrlanje), a vrzuvanjeto e so hranata, posle toa se rasporeduva so nea neli :) E vestackite se vrzuvaat potesko so hranata, t.e. samo nekoi 40% od 100 zemeni razlika od prirodnoto vnesuvanje na vitamini. Ubavo e prirodno, mnogu logicno neli, ama ok e i vestacki konema drugo... preku hrana u princip ne se vnesuva nimkogash dovolnoto kolicestvo, posto 1000 mg C vitamin neznam u kolku piperki idat.. a 1000 mg se u edno apce samo.
C vitaminot e najmal problem, negovo predoziranje nema muka, odma toa mokracata ke vi stane zuta, znaci ke go isfrlite, so ostanatite vnimavajte.
Jas sum ko baba na sabajle, od se se kulkam , muka neam - nego pienje vitamini bez jadenje e dzabe, posto ako nema za shto da se vrzat, isto ko da ne ste gi ispile.

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Витаминот А е растворил во масти.

Филозофски фунцкии:

Влијае на развојот на епителот на слизницата и кожата на сите клетки. Неопходен за развој на родоспинот кој го одржува и го прилагодува окото на темно.

Симптоми на авитаминоза

Дегенеративни промени на окото, псоријаза, акни, репродуктивно пореметување, дегенерација на нервите, улцерозен килотис,цироза на црн дроб, респираторни инфекции, хроничен нефририс, гибење на сетилото за мирис, губење на апетит, ослабен имунитет, вагинални инфекции.

Симптоми на хипервитаминоза

Замор, несонива, болки во зглобовите и коските, грчеви, изостанок на менструален сиклус, лупење, сува кожа, губење на косата.
Витаминот Ц може да ги спрели лошите последици предизвикани од хипертаминозата на витаминот А.

Природни извори

Морков, домат, тиква, колераба, телешки и овчи црн дроб, црн дроб од разни видови риби, млеко.

Препочана двена доза

новороденчиња 375 mcg RE
деца 1-3 год. 400 mcg RE
деца 3-6 год, 500 mcg RE
деца 6-10 год. 700 mcg RE 1000 mcg RE
жени и бремени жени 800 mcg RE
жени во период на лактација 1200-1300mcg RE

Важно да се знае:
Со варење, замрзнување и конзервиране се губи дури 50% од витаминот А.
[/FONT]

Konsumiranjeto odredeni kolicini vitamin D moze dvojno da ja namali opasnosta od rak na debeloto crevo, se veli vo studijata na amerikanskiot istrazen centar "Murs" pri uneverzitetot "Kalifornija" vo San Diego.
Spored rezultetite od istrazuvanjeto konsumiranjeto 1000 megunarodni edinici[25 mikrogrami] vitamin dnevno za 50% ja namaluva opasnosta od rak na debeloto crevo.
Istrazuvaneto na "Murs" pretstavuva analiza na rezultatite na 18 drugi istrazuvanja objaveni megu 1996 i 2004god.
Naucnicite istaknale deka vitaminot D koj se rastvara vo mrsnotiite, se sintetizira preku eden derivat na holesterolot pod vlijanie na ultravioletovi zraci, kako i toa deka toj vitamin ima uloga vo apsorpcijata na kalciumot i fosforot vo crevata, kako i vo nivnata reapsorpcija vo bubrezite.:kajg:

Витаминот Ц помага во борба против ракот

Со вбризгување на витаминот Ц во крвта може да дојде со сузбивање на ракот. Американските научници откриле дека витаминот Ц по интравенозен пат помага за убивање на клетките на тумурот.

Ова откритие се докажало после многубројните испитувања, но се смета дека најголемиот проблем е околу количината на витаминот Ц. Стручњаците велат дека без обзир на така добрите резултати витаминот Ц не е ефективно решение за овој проблем.

Во истражувањето покажало како пет од девет случаи на тумур, раширеноста на ракот се смалила за 50%, додека нормалните клетки останале недопрени. При детален преглед околу ова прашање се покажало дека клетките на тумурот се тотално изумрени.

Ова истражување сеуште е во рана фаза. Постојат многу супстанци кои што ги уништуваат клетките на ракот во лабораторија, но кога тоа ќе се примени на човек, отфрлаат - изјавува Henry Scowcroft, виш информатор за Британскиот истражувачки проект за тумури.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom