Visual basic програмирање

nelo

Смрта е сигурна, животот не е!
Член од
29 мај 2008
Мислења
109
Поени од реакции
0
Kako se pravi animacija vo vb6?

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Bidejki sum pocetni i sea pocnav da ucam visual basic nemam poznavanje od rabota so fajlovi i zatoa baram pomos. Inace koristev visual basic 2005 express edition, no za zal bese trial verija i sea mi bara registration key. Inace sea sum u plan da go download Visual Studio 2008. I da te prasam ako mozes da mi kazes kade da go najdam vb6
Torrent?

Kako se pravi animacija vo vb6?
Е за ова колку сум гниел и на крај да тотално се разочарам. Проста мала анимација може да се направи со едноставно исртување на сите рамки од анимацијата врз некој picture box. Крајно бавно и крајно труло. Може да го користиш за мали анимации до максимум 50x50 пиксели.

За понапредна анимација има еден framework, како му беше името... VCM или VMC не сум сигурен. Работи на база на DirectX.

За најнапредна анимација, VB6 директно се поврзува со библиотеката на DirectX, па ако имаш челични живци, изволте.

nelo

Член од
29 мај 2008
Мислења
109
Поени од реакции
0
haha. Pocetnik sum vo vb i sakam da napravam igra, penali. Menito i uste nekolku gluposti gi napraviv ama nezz kako da napravam da se dvizat igracite. Pa zatoa ako moze nekoj da mi pomogne i podetalno da mi objasni. Inace so moive 14 godini se zamisluvam deka sum kevin mitnik, no toa ti - merak.

Член од
25 мај 2008
Мислења
547
Поени од реакции
14
e jas pojma neam ali sea pocnav da ucam visual basic
znam da uklucam da se pojavi text box i slicni ednostavni raboti
dajte kazete nesto sto treba da ucam sledno ili dajte nekoi poednostavni kodovi fala odnapred

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
e jas pojma neam ali sea pocnav da ucam visual basic
znam da uklucam da se pojavi text box i slicni ednostavni raboti
dajte kazete nesto sto treba da ucam sledno ili dajte nekoi poednostavni kodovi fala odnapred
Барај малце торенти: Visual Basic 6 for Dummies. Ова for dummies да не те вреѓа. Книгичево за почетници е одлично.
Кодчиња интересни за секое ниво има овде: http://www.programmersheaven.com/

D

Deleted member 12196

Гостин
Bidejki sum pocetni i sea pocnav da ucam visual basic nemam poznavanje od rabota so fajlovi i zatoa baram pomos. Inace koristev visual basic 2005 express edition, no za zal bese trial verija i sea mi bara registration key. Inace sea sum u plan da go download Visual Studio 2008. I da te prasam ako mozes da mi kazes kade da go najdam vb6
VB 2005 Express edition i VB 2008 Express edition се слободни. Не знам зошто ти бара key.

D

Deleted member 12196

Гостин
n3L0 напиша:
Siguren si deka ne e trial verzija? Zosto jas imav visual basic 2005 express edition i sea mi bara Registration key
visual basic 2008 express edition го симнав пред неколку месеци. Мислам дека не е trial, но не сум сигурен бидејќи мојот компјутер тешко издржува неколку месеци без преинсталирање.

nelo

Член од
29 мај 2008
Мислења
109
Поени од реакции
0
OK е се снајдов. Го најдов vb6 и сеа бркам работа.

nelo

Член од
29 мај 2008
Мислења
109
Поени од реакции
0
Ај ако сака некој да напише нешто повеќе за секвенцијални фајлови и за Random Access датотеки

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Секвенцијален фајл ти е секоја датотека која што се пристапува на секвенцијален т.е. последователен начин. Тоа значи за да го прочиташ 15тиот бајт, мора претходно да го прочиташ 14тиот итн. Читањето како и запишувањето иде строго од лево кон десно, без никакви скокови.

Датотеките со случаен пристап се спротивни на овие. Кај нив е дозволено асоцијативно читање односно директно отчитување на податоци од некоја локација внатре во фајлот (овде има појмови како seek, start position, offset и сл.).

Е сега првите најчесто се некои неорганизирани табели или кратки датотеки со едноставни содржини. Вторите можат да бидат се: индексирани табели, пакети од документи, бинарни фајлови и слично.

Доволно? :)

nelo

Член од
29 мај 2008
Мислења
109
Поени од реакции
0
Па дел од ова што го кажа го знам, а ако знаеш повеќе кажи

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Па дел од ова што го кажа го знам, а ако знаеш повеќе кажи
Во VB6-ка те интересира како да направиш нешто? Ти требаат командите? Нешто конкретно?

nelo

Член од
29 мај 2008
Мислења
109
Поени од реакции
0
Па незнам како да го искодирам File>SaveAs

Kajgana Shop

На врв Bottom