Visual basic програмирање

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Објасни што ти е програмчето.

nelo

Смрта е сигурна, животот не е!
Член од
29 мај 2008
Мислења
109
Поени од реакции
0
Слично на Notepad

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Со обичен TextBox или RichTextBox?

nelo

Член од
29 мај 2008
Мислења
109
Поени од реакции
0
Со обичен

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Зачувувањето би било лесно:
Open "fajl.dat" For Output As #1
Print #1, txtBox.Text
Close

Ама отварањето може да ја дупи работата. Треба бинарно да го отвориш фајлот и бајт по бајт да го отчиташ и конкатенираш во текст боксот. Овде ја зборавив малку синтаксата и ке треба да нуркам низ ова кодовите што ги имам па потоа да ти кажам. Може чека 2-3 дена пошо имам испити утре и четврток?

nelo

Член од
29 мај 2008
Мислења
109
Поени од реакции
0
Уживај бе брат, не мора да се мачиш, ке се снајдам. Па ако заглавам негде ке ти пишам покасно.
Учи, учи! hehe

nelo

Член од
29 мај 2008
Мислења
109
Поени од реакции
0
Имам изградено копче на пр. cmd1 и 3 анимации. Сега сакам да направам кога ке кликнам на копчето да се појавува една анимација, кога ке кликнам пак друга итн, ама по редослед кој јас не го знам. Дали може тоа да се направи и ако може како?

Член од
23 август 2007
Мислења
17
Поени од реакции
0
Имам изградено копче на пр. cmd1 и 3 анимации. Сега сакам да направам кога ке кликнам на копчето да се појавува една анимација, кога ке кликнам пак друга итн, ама по редослед кој јас не го знам. Дали може тоа да се направи и ако може како?

може...ќе ги снимиш во различни форми и на секој нареден клик ќе напишеш на пример Form1.Hide Form2.Show итн.

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
За да не го знаеш редоследот ќе си направиш случајно да генерира број. Користи RND мислам дека беше (Random) да генерира број помеѓу 0 и 1, а ти со твој математички израз ќе добиеш број поголем од 1 а помал од 3 . . .

nelo

Член од
29 мај 2008
Мислења
109
Поени од реакции
0
Ај ако може подетално пошо не ги сфаќам работиве:nesvest:

D

Deleted member 12196

Гостин
За да не го знаеш редоследот ќе си направиш случајно да генерира број. Користи RND мислам дека беше (Random) да генерира број помеѓу 0 и 1, а ти со твој математички израз ќе добиеш број поголем од 1 а помал од 3 . . .
c=int(rnd() * 3 + 1) - генерира случаен број од еден до три.

D

Deleted member 12196

Гостин
PictureBox1.Image = Image.FromFile("C:\Moi sliki\слика" & random".bmp")
Сликата треба да е Bitmap.
Во загради е адресата на сликата.

D

Deleted member 12196

Гостин
Еве ти код за три анимации.
Анимациите носат име:
ani1
ani2
ani3
со екстензија .gif
Сместени се во папка sliki во партиција D:\

[FONT=Courier New, monospace]Dim[/FONT][FONT=Courier New, monospace] c = Int(Rnd() * 3 + 1)[/FONT]
[FONT=Courier New, monospace]PictureBox1.Image = Image.FromFile([/FONT][FONT=Courier New, monospace]"D:\sliki\ani"[/FONT][FONT=Courier New, monospace] & c & [/FONT][FONT=Courier New, monospace]".gif"[/FONT][FONT=Courier New, monospace])[/FONT]

Ова е исто за Битмап слики

[FONT=Courier New, monospace]Dim[/FONT][FONT=Courier New, monospace] c = Int(Rnd() * 13 + 1) [/FONT]
[FONT=Courier New, monospace]PictureBox1.Image = Image.FromFile([/FONT][FONT=Courier New, monospace]"D:\sliki\card"[/FONT][FONT=Courier New, monospace] & c & [/FONT][FONT=Courier New, monospace]".bmp"[/FONT][FONT=Courier New, monospace])[/FONT]

Член од
6 мај 2008
Мислења
320
Поени од реакции
9
@n3L0:
Ako te interesira pravenje igri bi ti preporacal Microsoft XNA Game Studio 2.0. Mozes da programiras vo VB.NET ali bolje ke ti ide ako pocnes so C# (poise poddrska ima za C#) a ako sakas epten hardcore da programiras fati C++. Ja pocnav malce so DX9 da praam nesto ali instantno se otkazav posto ne bese toa so ocekuvav. Eve ti link da go simnes.

Inace za File>Save kodot bi idel nesto vaka:

Imports System.IO
Public Class Form1

Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
TextBox1.Multiline = True
TextBox1.Height = Me.Height
TextBox1.Width = Me.Width
'ovie se za na pocetok da se resizuva textboxot kolku sto e golemo prozorceto
End Sub

Private Sub SaveToolStripMenuItem_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles SaveToolStripMenuItem.Click
SaveFileDialog1.Filter = "Text files (*.txt)|*.txt|All files (*.*)|*.*"
SaveFileDialog1.ShowDialog() 'ova e prilicno jasno, go otvara file save dialogot koga ke kliknes na save od menito
End Sub

Private Sub Form1_Resize(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Resize
TextBox1.Height = Me.Height
TextBox1.Width = Me.Width
'ova e za da se resizuva textboxot koga go resizuvas prozorceto
End Sub

Private Sub SaveFileDialog1_FileOk(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.ComponentModel.CancelEventArgs) Handles SaveFileDialog1.FileOk
'ovdeka e ustvari samoto sejvuvanje na fajlot
Dim file As File
file.WriteAllText(SaveFileDialog1.FileName, TextBox1.Text) 'SaveFileDialog1.FileName e patekata sose imeto na fajlot, TextBox1.Text e sodrzinata koja ke se zacuva vo fajlot
End Sub
End Class

*Ova e vo VB.NET

Eve go i programceto, ti treba .NET 2.0 za da raboti

Attachments

nelo

Член од
29 мај 2008
Мислења
109
Поени од реакции
0
Фала за одговорите. Тоа за File>Save се снајдов, а ова за анимациите треба да покршам уште малце глава:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom