Вистини и заблуди околу конзумирањето вода

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
115
Флашираната вода е подобра од онаа од чешма! Ова е само еден од митовите на нашето време во кое живееме.

Кога станува збор за купечката вода, таа е подобар избор од обичната вода од чешма, но кога се наоѓаме на патување во некоја друга земја.

vistini-zabludi-voda.jpg

Водата од чешма е побогата во важните минерали, како што се калциум, натриум, магнезиум и цинк, дури и кога ќе се прочисти преку филтер. На купечката вода најчесто и недостасува флорид, кој е доста важен за здрави заби.

Но доколку сепак не сакате да се откажете од вашата омилена вода во амбалажа, избегнувајте ги оние типови на вода на кои пишува "прочистена", освен ако не е дополнително збогатена со минерали.

Кафето и чајот делуваат на губење на течностите

Напитоците кои содржат кофеин, како што се кафето, чаевите и колата, нема да ве дехидрираат ако ги пиете умерено, што значи до пет чаши на ден. Било која врста на пијалок ќе ги нахрани вашите клетки на кои им е потребно течност и ќе придонесе до хидратација на организмот. Единствено треба да припазите на калоричните напитоци.

Не можете да дехидрирате додека пливате

Додека пливате во базен или море, можете всушност многу лесно да дехидрирате. Кога се смалува количеството на крв со средишниот дел на организмот, мозокот го активира чувството на жедност. Но, водата во базенот создава хидростатичен притисок буткајќи ја крвта од средишниот дел на организмот така што се создава голема жедност.

Спортските напитоци, само за спортисти

И обичните смртници, а не само спортистите, може многу да им користат спортските напитоци. Посебно кога "машки" ќе се испотиме, како кога се сончаме на плажа, бидејќи тогаш во голема количина губиме течности и сол од организмот, а спортските напитоци може многу да допринесат при хидратацијата на организмот.

Пијте вода пред јадење и ослабнете

Водата која ја пиете пред и за време на јадењето нема да ве спречи од прејаденост ниту ќе и помогне на храната да помине побрзо низ организмот. Почесто јадете храна која е богата со вода, како што е овошјето и зеленчукот, бидејќи ќе ви се создаде чувство на ситост. Лубеница, праски, крастациви и патлиџани се одличен избор.

Водата збогатена во витамини е подобра

Водата која е збогатена со витаними може да ви пружи сосема доволна доза на витаминот Ц, но нема да го разреди крвотокот како што тоа може да го направи другата вода. Таквата вода обично не го содржи целиот спектар на витамини кој му се потребни на организмот.

Фамозните осум чаши вода на ден

Ни на нутриционистите не им е јасно како настанал митот за осум чаши вода на ден. Оптималната дневна доза за внесување на течности зависи од прехраната, тежината и специфичната хемиска структура на секоја личност. За да ја откриете својата оптимална доза, потребно е да се мерите секое утро, во текот на три до четири дена. Доколку секое сабајле сте полесни за половина килограм, значи дека претходниот ден не се внеле доволно течности.

Совет: Започнете го денот со чаша вода со што ќе ги стабилизирате сите функции во организмот.

Pa bez voda nema zivot i e mnogu potrebna vo metabolitcikite procesi vo nasiot organizam

Можеме за темава да ја земеме онаа емисија на СИТЕЛ како се викаше...добра шема со добра вода да ни бидам спонзори.:):)

1.Sprecuva glavobolka
Tricetvrtini od mozokot se sostoi od voda,sto znaci ako imame glavobolka od alkohol treba posebno pred spienje voda da se napieme ke gi ispere otrovite i povtorno ke donese sveza tecnost vo mozokot.
2.Reducira infekcii
3.Poubava koza imame
Dokolku sakame elasticna koza neophodno e da pieme sveza voda,sprotivnoto doveduva do susenje na kozata opustanje i ja pravi osetliva.
4.Ja odrzuva koncentracijata
5.Gi sklonuva podocnjacite
6.Kako i pojavata na grcevi
7.Go sprecuva sobiranjeto voda
Koga se cuvstvuvame nadueno , kako sto nie zenite pred menstruacija taka se cuvstvuvame pa pienje voda na kraj pamet ne ni paga,no naprotiv toa e najdobrata terapija.Ako ne pieme dovolno voda,teloto ke nastojuva da ja zadrzi sekoja dragocena kapka.
8.Los zdiv
Los zdiv e klasicni znak da treba da vnesuvame pogolemi kolicestva voda.

Пијте доволно вода ако сакате да бидете лични како Штранга!!

Водата придонесува за квалитетни влакна, кожа, тело, како и регулира притисок, срце, дишење.

Многу малку пијам вода и избегнувам да е од чешма! Има премногу хлор!

ja odamna ne pijam voda od cesma na deveti kat sum i mn hlor ima.si pijam gorska i prolom

Треба да се пие што е можно повеќе вода, околу 3-7 литри на ден зависи од тежина, но не смее да се заборави дека се исфрлаат минерали со честото мокрење и истите треба да се надополнуваат.

За да пресметате колку вода е пожелно да внесувате во текот на денот едноставно поделете ја вашата телесна тежина (кг.) со 30. Резултатот кој ќе го добиете е изразен во литри.
примерче: 70(кг.) / 30 = 2.3 (литри вода)

Voda najveke pijam koga treniram i posle toa zaso se potam kao govedo so se vika. Pomaga da se vrati telesnata temperatura i da se vrati izgubenata tecnost od organizmot zaradi potenjeto.

na sestrami recept: PIJTE PO 5 LITRI VODA SEKJ DEN...ako sakate ramno stoma4e

Праксата водата да се пие од шишиња, а не од чешма, е лоша за здравјето на забите, предупредуваат австралиските стоматолози. Студијата на Австралиското здружение на стоматолозите покажа дека во последната деценија дошло до... ... драстично зголемување на расипани заби особено кај младите. Тоа, според лекарите е последица на се почестата практика, да се пие вода од шишиња, наместо од чешма.
Водата од чешмата, содржи флуор што ги јакне забите глеѓ, додека кај соковите и водата од шишиња тоа не е случај. „Флуорот од водата е неопходен за здравјето на забите”, предупредуваат од здружението.
Студијата покажала дека кај 15-годишниците во Австралија расипувањето на заби е зголемено за 71%, во споредба со 1996 година.
Заклучокот е дека водата од шишиња, како и слатките сокови, ги поништуваат позитивните ефекти што забележани по средината на седумдесетите години, кога во водата започнало задолжително да се додава флуор.

Abe ne znam kako lugevo ne mozat da pijat voda od razlicni podracja. Ako e cista i za pienje togas cepajte. Ne treba sekogas da bideme svileni bubicki pa da se pazime od svasta (ne pijam ja od bunar, od cesma, od izvor....). Treba da se priviknuvame na se'. Taka imunoloskiot sistem ke ni bide pojak.

jas pijam voda od segde ( osven od bunar ) i neam gajle..za nisto voda si e voda kako ja vnesuvame vo sebe taka i ja isfrlame

:drk: :drk: :drk: :drk: :drk: Voda od cesma ne koristam za pienje poveke nikogas, zs ednas staviv takva voda vo akvariumot i za eden saat site ribi mi ispoumrea, pa sega koj saka neka koristi voda od cesma, i + toa poskape za 98%.
DA IM E ZIV KONJOT

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom