Вистини и заблуди околу конзумирањето вода

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Во тетово водата за пиењ е многу убава.и е многу чиста.И не пијам флаширана вода.

Зависи кој каде живее. Кај мене нема проблем со водата зимата. Додека лете и се менува вкусот (нели водата нема вкус, е има) и си пијам купечка.

пијам 1 л вода сакам повеќе ама неможам се чуствувам како отечена и ме боли стомак а пред јадење никогаш вода не пијам ни додека јадам мислам дека така цревата си ги мијам и не ја осеќам храната(секако тоа ми се случува зашо сум голем љубител на храната и додека јадам само на тоа сум фокусирана) а и не верувам баш тоа дека водата многу помага во слабеење

Пијам колку ми се пие , најчесто пијам од чешма..И јбг ми се допага повеќе од флаширана..

Ич не пијам вода,ниту една чашка.
Баш пред некој ден си мислев како до сега не сум дехидрирала:tv:
А флашираната вода ми е ептен невкусна,нкако ретка и блутава...

Mi kazaa deka vodata trebalo da se pie pola cas pred ili po jadenjeto za da ne se rastvorat kiselinite koi ja razgraduvaat hranata. Mene mi zvuci ova logicno, mislite deka e tocno?

vivatap

Vivatap e odlicna alternativa za flasiranite vodi. se slagam deka narodot ne e dovolno educiran deka flasiranata voda ne e vistinkoto resenie, no za sreka na nasiov pazar ima odlicno resenie bez griza da pieme zdrava i cista voda. za poveke www.vivatap.com.mk
Флашираната вода е подобра од онаа од чешма! Ова е само еден од митовите на нашето време во кое живееме.

Кога станува збор за купечката вода, таа е подобар избор од обичната вода од чешма, но кога се наоѓаме на патување во некоја друга земја.​

vistini-zabludi-voda.jpg

Водата од чешма е побогата во важните минерали, како што се калциум, натриум, магнезиум и цинк, дури и кога ќе се прочисти преку филтер. На купечката вода најчесто и недостасува флорид, кој е доста важен за здрави заби.​

Но доколку сепак не сакате да се откажете од вашата омилена вода во амбалажа, избегнувајте ги оние типови на вода на кои пишува "прочистена", освен ако не е дополнително збогатена со минерали.​

Кафето и чајот делуваат на губење на течностите

Напитоците кои содржат кофеин, како што се кафето, чаевите и колата, нема да ве дехидрираат ако ги пиете умерено, што значи до пет чаши на ден. Било која врста на пијалок ќе ги нахрани вашите клетки на кои им е потребно течност и ќе придонесе до хидратација на организмот. Единствено треба да припазите на калоричните напитоци.​

Не можете да дехидрирате додека пливате

Додека пливате во базен или море, можете всушност многу лесно да дехидрирате. Кога се смалува количеството на крв со средишниот дел на организмот, мозокот го активира чувството на жедност. Но, водата во базенот создава хидростатичен притисок буткајќи ја крвта од средишниот дел на организмот така што се создава голема жедност.​

Спортските напитоци, само за спортисти

И обичните смртници, а не само спортистите, може многу да им користат спортските напитоци. Посебно кога "машки" ќе се испотиме, како кога се сончаме на плажа, бидејќи тогаш во голема количина губиме течности и сол од организмот, а спортските напитоци може многу да допринесат при хидратацијата на организмот.​

Пијте вода пред јадење и ослабнете

Водата која ја пиете пред и за време на јадењето нема да ве спречи од прејаденост ниту ќе и помогне на храната да помине побрзо низ организмот. Почесто јадете храна која е богата со вода, како што е овошјето и зеленчукот, бидејќи ќе ви се создаде чувство на ситост. Лубеница, праски, крастациви и патлиџани се одличен избор.​

Водата збогатена во витамини е подобра

Водата која е збогатена со витаними може да ви пружи сосема доволна доза на витаминот Ц, но нема да го разреди крвотокот како што тоа може да го направи другата вода. Таквата вода обично не го содржи целиот спектар на витамини кој му се потребни на организмот.​

Фамозните осум чаши вода на ден

Ни на нутриционистите не им е јасно како настанал митот за осум чаши вода на ден. Оптималната дневна доза за внесување на течности зависи од прехраната, тежината и специфичната хемиска структура на секоја личност. За да ја откриете својата оптимална доза, потребно е да се мерите секое утро, во текот на три до четири дена. Доколку секое сабајле сте полесни за половина килограм, значи дека претходниот ден не се внеле доволно течности.​

Совет: Започнете го денот со чаша вода со што ќе ги стабилизирате сите функции во организмот.

jas veke 4 godini si pijam gorska, ama se pocesto citam deka flasiranata voda bas i ne e mnogu dobra, kojznae sto e tocno :toe:

Mi kazaa deka vodata trebalo da se pie pola cas pred ili po jadenjeto za da ne se rastvorat kiselinite koi ja razgraduvaat hranata. Mene mi zvuci ova logicno, mislite deka e tocno?

Апсолутно точно, и тоа не половина час туку еден до два часа после јадење не треба да се пие вода. Исто така денот треба да се почне со најмалку една чаша вода на гладно за да се исперат сите токсини од желудникот.

Кафето и чајот делуваат на губење на течностите

Напитоците кои содржат кофеин, како што се кафето, чаевите и колата, нема да ве дехидрираат ако ги пиете умерено, што значи до пет чаши на ден. Било која врста на пијалок ќе ги нахрани вашите клетки на кои им е потребно течност и ќе придонесе до хидратација на организмот. Единствено треба да припазите на калоричните напитоци.

Факт е дека кафето е диуретик и делува на бубрезите и го зголемува исфрлањето на течностите исто ко пивото. Јес дека нема да умре некој од дехидрација поради пиење кафе ама на многу жешко време треба да се избегнува кафето и да се пие вода.

А за тоа што велиш дека секоја врста пијалак хидратира ОК, ама ништо нема да хидратира толку добро како пијалокот наречен вода (освен ако некој не земе да пие физиолошки раствор :) )

Треба да се пие што е можно повеќе вода, околу 3-7 литри на ден зависи од тежина, но не смее да се заборави дека се исфрлаат минерали со честото мокрење и истите треба да се надополнуваат.

Па баш заради тоа не е потребно да се пие 7 литри вода. Исфрлаш минерали, а премногу работа им праиш на бубрезите. Како што не е убаво малку така не е убаво и многу.

пијам 1 л вода сакам повеќе ама неможам се чуствувам како отечена и ме боли стомак а пред јадење никогаш вода не пијам ни додека јадам мислам дека така цревата си ги мијам и не ја осеќам храната(секако тоа ми се случува зашо сум голем љубител на храната и додека јадам само на тоа сум фокусирана) а и не верувам баш тоа дека водата многу помага во слабеење

Помага делумно при слабеење и тоа по неколку механизма. Едниот е што го растегнува стомакот и чувствуваш заситеност, друг дека при растегањето на стомакот и дванаесетопрстникот се подобрува перисталтиката и пасажот на цревата и храната побрзо се исфра те има помалку време да се абсорбира...

:drk: :drk: :drk: :drk: :drk: Voda od cesma ne koristam za pienje poveke nikogas, zs ednas staviv takva voda vo akvariumot i za eden saat site ribi mi ispoumrea, pa sega koj saka neka koristi voda od cesma, i + toa poskape za 98%.
DA IM E ZIV KONJOT
Гение а ја остави ли водата да отстои најмалку 12 часа пред да ја ставиш во аквариум ??

Кај баба ми има многу убава вода од чешма и јас таму никогаш не пијам од шише.Но кај нас е многу нечиста и не пијам од чешма туку од шише.

не плашете се ако видите хлор во водата за пиење, плашете се ако не го видите

А шо прајме со водата од чешма која има премногу бигор, не верувам дека е тоа здраво
Во некои делови од земјава нема, но во Скопје има премногу.

Во Скопје од водата страдаат и жителите и апаратите. Жителите од бубрези, машините (за перење, бојлер) се полнат со креч -оние кои работат со греачи. Не е добро ама тоа е, друго чаре немаме.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom