Високообразовани, вратени, неискористени

• Креатор на темата Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
AZa kerkata e, i ne e samo taa edinstvena ima mnogu drugi kako nea, tamu nadvor nekade
--- надополнето: Nov 2, 2011 4:07 PM ---

Pa za vo privatni firmi, baraat ekonomski, praven, ili nekoj tehnicki fakultet, za zal kaj nas poceke se ucat opstite fakulteti, sto ke pravi so istorija ili geografija pr. mora znaci da raboti nadvor od struka, a zosto i e togas fakultetot ili magistraturata. Vo Zavodot za vrabotuvanje ima i 30 doktor na nauki, nevraboteni, toa e za sramota. Sega magisterskite gi definiraat kako vtor ciklus na studii i ne e potreben prosek, kerka mi k oga se zapisuvase morase da ima nad 8.5. Zatoa ova se slucuva,
site so diploma vo raka - Za rabota ke macime maka
Ne ja biduva rabotava, pa sto se vratile tie sto studirale u stranstvo,kao demek poveke vredat od nasive fakulteti??!! koga za tie ovde sto zavrsile nema, mislam deka celiot problem e vo prvo privatizacijata koja uopste ne bese levicarska iako SDSM se narekuva levica vrska nema so levica, posle so stanncanjeto kadri koa za apsurdot da bide pojak uste se forsira za kupuvanje na vreme.
A za vrabotuvanje ne pomaga ni partiska kniska, toa go znam od licno iskustvo, nego jaka vrska, motiv da ima rabotodavecot od tebe za da te vraboti, sigurno nikoj nema od sozaluvanje da te vraboti to est da te plaka za rabotata ma da si i naj profesionalec vo oblasta. Znaci nema socijalizam nema hristijanstvo samo egoizam epa posle vojna borba omraza netrpelivost ....
negativen sum??? Epa tesko e da se kazuvaat lagi barem za mene.

A za vrabotuvanje ne pomaga ni partiska kniska, toa go znam od licno iskustvo, nego jaka vrska, motiv da ima rabotodavecot
Исто и од мое искуство знам не помага, не само партиска книшка туку ни партиска активност низа години....а имам и полно колешки кај кои не помогнала истата.

Исто и од мое искуство знам не помага, не само партиска книшка туку ни партиска активност низа години....а имам и полно колешки кај кои не помогнала истата.

Pari na raka, Mara za raka

Pari na raka, Mara za raka
Кажи на кого да ги дадам одма ги вадам од картица, без око да ми трепне, и тоа сме нуделе, ама не знаеш на кого да понудиш, и како ќе те сфати, и тие се плашат за својата функција;) а некој може и да те зафркне да ти ги земе парите да те вработи привремено и оп послем да те избркаат од работа по некоја година, не се сите за верување денес..
--- надополнето: Nov 2, 2011 4:28 PM ---

Повеќе трчање на следните избори. Друго нема.

Ти трчаше ама за тимот што изгуби :icon_lol:.

Добро бе ако завршиле факултет во странство златни јајца да не не несат за разлика од тие што завршиле тука. Стварно останаа неискористени :icon_lol:.

Ти трчаше ама за тимот што изгуби :icon_lol:.

Добро бе ако завршиле факултет во странство златни јајца да не не несат за разлика од тие што завршиле тука. Стварно останаа неискористени :icon_lol:.

Има некој струки што ги нема во Македонија. :D
Колку за информација.

Има некој струки што ги нема во Македонија. :D
Колку за информација.

Ништо што со двомесецен интензивен курс што не може да се научи па цел факултет требало.

images

Za koe visoko obrazovanie zboruvame be vo Makedonija.Praven fakultet disperzirani studii vo cela Makedonija ima 25.Dali znaete koja ogromna brojka za vakva mala drzava e ova.Dali znaete vo rok od nekolku godini kolku dipomirani pravnioci ke ima sto ke nema ni vo komunalna higiena da mozat da se vrabotat.Visoko obrazovani pa vrateni znaeme kako se vrabotuvaat vo denesno vreme vo Makedonija ic za toa muabet da ne rpavime vistinskite kapaciteti i luge so ambicii sedat doma i apsolutno nemaat nikakov plan sto ustavi ke rabotat.Ako sam ne si otvoris biznis pa da cepkas neso so bilo da vagas nekoj denar nikoj dolgotrajn o nema rabota da ti najde.Vikaat stranstvo bilo spasot ama nemozime site stranstvo da odime i menazderi na banki ili na advokatski kancelarii da bidime kolku napori trebaat za tie raboti.Takvo dojde vremeto luge no koga biravme(birase nekoj) trebase da ima na um deka Kapitalizmot e mnoguu surov opstestven sistem na pazarot na trug nad tebe ke najdes nekoj so ni 10% od tvojata sposobnost nemaat a se na rakovodni mesta.Nema so da se zboruva go baraa go dobija da zivee kapitalizmot mladite neka trpat vazno drzavava da e silna kako nikogas dosega

има работа, само децава мислат дека од факултет веднаш на директорско место треба да седнат, никому не му се брише прашина како за почеток..менталитетот ни е чудо, на запад и синот на газдата ќе чисти, ќе разнесува пошта додека е млад и зелен, овде оп, поголем газда од газдата сакаме, ее, нема така..

има работа, само децава мислат дека од факултет веднаш на директорско место треба да седнат, никому не му се брише прашина како за почеток..менталитетот ни е чудо, на запад и синот на газдата ќе чисти, ќе разнесува пошта додека е млад и зелен, овде оп, поголем газда од газдата сакаме, ее, нема така..
Zatoa ovde firmive propagaat oti mladive "sefovi" negkade se i bez fakultet pa pojma nemaat sto praat vazno da se soberat pedesetina iljadi evra za edno audi ccc

System SUCKS
yeah right
зш не напишеме
WE ALL SUCK
имам еден пријател што студираше во Бугарија медицина, се жали дека никаде немало работа без партиска книшка, не велам не, во државни места не може без партиска книшка НО
преку кур ми е да го слушам како секој дена се опивале, правеле оргии, незнам колку бугарки легнал, колку не се врткал на студии, колку само на заебанција го поминал факсот...... а нареден пат да ми кажува дека државата не се грижи за интелектуалците како него
во овој случај едно е јасно: завршил медицина на страна, ако стварно го бива има приватни болници, има приватни клиники, зошто таму не оди?
ова е само еден пример од илјадниците, во услови на капитализам, било каде во светот студентите сами си го тераат патот до успехот: волонтирање, докажување и доусовршување
само во Македонија се чека на државата, само кај нас е некој друг крив и никогаш ние
да се разбереме, не викам дека кај нас се сјае и се е како што треба, напротив многу работи не се, исто како и самите ние, преку курца ми е од луѓе што секогаш критикуваат а никогаш не биле самокритични.

ваквата статија е далеку од објективна, отсликува само еден дел од проблемот, другиот останува во сосема темно место

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom