Вишок ендорфин?

• Креатор на темата Креатор на темата Jassna
  • Време на започнување Време на започнување
Најдов некоја дефиниција за ова
Eндорфините се невротрансмитери кои се произведуваат во мозокот и кои служат за намалување на болката
Тоа значи у Македонија тешко е изводливо да знам која количина имам од овие хемикалии во организмот?

Btw, не смее да се јаде ниту луто ако имаш покачени ендорфини? Забрането е (според истите информации) страв, сонце, оргазам, смеење, чоколадо, луто, вежбање.

Ко
Мерењето се врши со PET (односно, томографска емисија на позиторни) со кои се регистрира нивото на ендорфинот. Не знам дали го има кај нас, ама дефинитивно на тој начин се одредува нивото на ендорфинот:)

p.s. Темата преместена во здравје.

Знам дека сум досаден со моево Тетово, но повелете сигурно некаде го има ова :)

Можеби ќе делува лаички, но ако кортизолот како хормон народски го викаат хормонот на тагата и хормон на стресот, овој е хормон на среќата ... Е сега, кортизолот се испитува како и сите други хормони преку крвта, дали за ендорфинот не постои ваков начин ... барем приближно да се добијат некои вредности преку крвта?

Собрав еден цитат и јас за чоколадото:
Dark chocolate induces the production of endorphine, which gives a sense of pleasure and happiness.
http://www.buzzle.com/articles/dark-chocolate-calories.html

и за акупунктурата
Endorphin Theory of Acupuncture
Endorphins are chemicals in the central nervous system that act as pain inhibitors. Acupuncture triggers the release of hormones endorphin, enkephalin and serotonin that display pain-relieving properties.
http://www.buzzle.com/articles/how-does-acupuncture-work.html

Вишок ендорфин?! woooooooow хе хе хе.. како оцени дека имаш вишок ендорфин, до сеа не сум слушнал вакво нешто. Не треба да се мешаат ендорфинот и серотонинот. ЕНДОРФИНОТ како хормон/невротрансмитер е ендоген опијат сличен на морфиумот од кој пак се добива хероинот (диацетил морфин) кој што е полусинтетички опијат. Опијатите се депресанти на централниот нервен систем. Тие се врзуваат за опијатните рецептори во мозокот и со тоа овозможуваат намалување на болката, пријатно чувство, релаксираност, спокој, топлина, а по некое време и поспаност, смиреност, сонливост. Ендорфинот е многу попотентен од полусинтетичкиот хероин и затоа тој се лачи во мали количини во телото и тоа при тежок физички напор, болка, акутна повреда, конзумирање зачинета храна, оргазам и придонесува за намалување на болката и пријатно чувство. СЕРОТОНИНОТ е невротрансмитер кој се произведува во централниот нервен систем и во некои други органи и има повеќе функции. Тој е одговорен за расположението кај човекот, апетитот, спиењето, учењето и многу други функции.
Намаленото ниво на серотонин предизвикува депресија, анксиозност и промена на расположението. Високо ниво на серотонин овозможува високо ниво на самодоверба, мотивација, среќа, задоволство. На природен начин нивото на серотонин се зголемува преку физичка активност, јадење на омилената храна или земање на она од кое си зависен ( пушење цигара кај пушачите, алкохолот кај алкохоличарите, дрога кај наркоманите) слушање омилена музика, гледање натпревар на омилениот тим, постигнување успех во областа во која работиш, смеење, дружење со луѓето кои ги сакаш и слично. Друг начин на ослободување големо количество серотонин е со земање на стимулатори на централниот нервен систем од типот на мдма(екстази), кокаин, метамфетамин и сл. Тие даваат чувство на еуфорија, силна енергија, желба за комуникација, исчезнување на стравот и анксиозноста, високо ниво на среќа и задоволство. Според тоа, "хормон на среќата и доброто расположение" се однесува пред се’ на серотонинот ако беше тоа поентата на темава, а како изгледаат "вишоци на ендорфин" можете да осетите само преку едно многу незгодно жолто-кафеаво прашоче :)

Има и друг начин.

Б12(обавезно) Витамини А,Ц,Е и Селен и аминокиселини Л-триптофан и фениланин и тирозин со "мек" појадок на пример млеко па потоа ќе добиете МДМА ефект,треба минимум 1500 мг од секоја па добивате серотонин и допамин.

Знам дека сум досаден со моево Тетово, но повелете сигурно некаде го има ова :)

Идам, договори си процент. Ако има и некоја паковка за шиткање да се распрашавме? А?

А не сакам благо, не јадам чоколадо, и какаото прстанав да го пијам од минатата година.

Од чоколадо може само она со ментолче црното само едно ливче „после 7“ ( After 7) - со водка :kesa:
Од благо јадам суво грозје и суви смокви, не дека ми се многу вкусни, туку убаво ми мирисаат.

Само немој да ме пратат Кондово, таму и ендорфинот ке го спакуваат и омекшувач ке направат од мене. :pos2:

Има и друг начин.

Б12(обавезно) Витамини А,Ц,Е и Селен и аминокиселини Л-триптофан и фениланин и тирозин со "мек" појадок на пример млеко па потоа ќе добиете МДМА ефект,треба минимум 1500 мг од секоја па добивате серотонин и допамин.

чекај озбилен си? - ако да, ондак кажи во кое јадење или како да ги внесам во организмот селен, л - трипофан, а што е мдма ефект... а колку се тоа 1500 мг за човековиот организам? - многу, малку, доволно?
- некако не си ми озбилен.

Подфорум здравје е не би си дозволил да бидам неозбилен.

Тоа е точно всушност аминокиселините веќе и се користат за лекување на зависниците од амфетамини(спид,табли).

A discussion of these crucial nutritional elements is fundamental to the issue of substance abuse because the lack of the aminos has been linked to drug cravings, stress, anxiety, and depression. Restoring them helps to restore the vital neurotransmitters that can be damaged with drug abuse. This type of therapy is showing great potential in reversing the brain chemical imbalances caused by substance abuse.

Determining the right combination of amino acids for you is not an exact science (although simple urine testing is available which can expedite the process). Even with testing, you may have to experiment to determine what is right for your body.

It's usually best to take amino supplements on an empty stomach, and depending on which one, at various times of the day to get the desired effect. It's also recommended that you take them with a good multi-vitamin/mineral product as these substances play a role in the overall conversion of amino acids into neurotransmitters.

Значи имаш конверзија од аминокиселина во серотонин и допамин(затоа и Б12).

Не е некоја филозофија појади Млеко и како со леб(2 парчиња) и потоа земи ги витамините,па после половина час аминокиселините кои не мораш да ги купуваш комплет-негде ги делат таблетите па ќе видиш Supplement fact и така ќе земеш доволно амино таблети за 1500 мг триптофан(серотонин) исто и за другите поточно ќе ти испаднат околу 8 таблети со аминокиселини.

Не е штетно ама и немаш потреба-освен ако сакаш да бидеш прееесреќен:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom