Ветерници во Македонија - здрав и еколошки извор на енергија

• Креатор на темата Креатор на темата elninokv
  • Време на започнување Време на започнување
.....provizijata na uvozna struja e SLATKA rabota...:)
...
Ова е точно. Затоа и оваа Влада кога дојде првото што го направи е им наложи на големите компании да купуваат самите струја.И сега сите купуваат од една приватна фирма. А чија е таа?

Zamislete,oni toa go pravat od ekoloski principi,nemaat stravuvanje za budzetski deficit ili najava za nekakva si energetska kriza vo bliska idnina.
Inaku,toa so 367te soncevi denovi vo Makedonija od 365te vo godinata,i kako toa ne trebalo da ostane neiskoristeno e motiviracki defokusirano.
Vprocem se raboti za solarni kolektori so zatvorena cirkulacija na antifrizen fluid koi nemaat nikakov problem so niskite temperaturi koi vo Danska se okolu 4-5 meseca.
Plus eve i so Belene sefteto ke go pravime..oti prosto koga moze slozeno?

Енергија од ветерот засилена со "maglev" технологијата, тоа е иднината на електроенергетскиот систем не само кај нас во Македонија туку воопшто на планетава.
оф топик >>>> Stirling концептот искомбиниран со сончевата енергија е уште попрофитабилен. проверете на Youtube и ќе се уверите.

Енергија од ветерот засилена со "maglev" технологијата, тоа е иднината на електроенергетскиот систем не само кај нас во Македонија туку воопшто на планетава.
оф топик >>>> Stirling концептот искомбиниран со сончевата енергија е уште попрофитабилен. проверете на Youtube и ќе се уверите.

Youtube ???

Одамна требаше да се инвестира во овие ресурси во државата,во услови на недостиг и увоз на електрична енергија.

Одамна требаше да се инвестира во овие ресурси во државата,во услови на недостиг и увоз на електрична енергија.
koj ti dozvoluva bre covek
gledas deka se e lopovi i prevaranti
samo monopol se pravi i eden da zima

I jas mislam deka odamna trebase da se investira vo ovie resursi e sega malku ne mi se sviga toa sto se stranski firmi sto treba da gi gradat ama jebiga koa ne se razbiram u tie raboti traj i gledaj inaku mislam deka kaj mene vo Stip posebno treba da se investira posto kaj nas nema den a da ne duva veter ko celiot grad da ni e na promaja a za toa se stranski investitori imame so nie nemame li nasi makedonci so se razbirat u ovie raboti kaj mene vo Stip ima mislam deka se 2-3 so znaat i so imat napraveno veternici za svoi potrebi a postavivat na sekoj so ke si potraze kolku so pamtam mislam deka so edna veternica vikase deka mozelo da zadovole edna vikendica da snabduva so struja
Ali nema veze kako so rece ne se razbiram i ne navleguvam u detali ali dobro e so konecno ke go iskoristeme veterot vo Stip:toe:

Aj vlozete nekoja paricka vo METC i glejte si rabota?
Tie ke ja srabotat bez da se macite!

auuuuuuu pesimizammmmmm
Eve tikoncept sho ne e energija od veter i e epteen dobar nacin za dobivanje elektricna energija.

колку е цена на KW со ваквиот "сончев" концепт ???? Колку сати во денот, колку денови во годината???

Цената на ветерниците е скапа но оправдлива.
Македонија според мене би требало повеќе да се преориентира на сончевата енергија бидејќи Македонија има сончева светлина во изобилство додека ветерот кој може да биде искористен го има само на неколку локации во републикава.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom