Ветеринарно катче

• Креатор на темата Креатор на темата Скулгрл
  • Време на започнување Време на започнување
Bi sakal da pobaram sovet dokolku nekoj moze da mi pomogne. Imam germanski ovcar star 12 godini, kuceto si bese se ok, se do Oktomvri 2014 godina, koga preku nok mu se pojavija enzimi po kozata ( pajganje na vlaknoto predizvikano od cesanje, a potoa na mestoto ostanuva vlazna koza so crvenilo). Najprvo pocna da se pojavuva na zadnite noze i opaskata, a potoa kon gradite. Go nosev na tri veterinari istite mi kazaa deka imalo vospalenie na debelo crevo od premnogu proteinska hrana. Tretiot veterinar napravi nekoe cistenje na debeloto crevo, mu dade nekoja inekcija i tableti mislam deka bea antibiotici koi gi primase 20 dena, a sekojdnevno i da go mackam so metilensko plavo-mastilo na mestata kade sto se pojavuvaat enzimite. I pokraj primenata terapija, situacijata ne s epodobri, enzimite i ponatamu gi kontroliran do metilensko mastilo, no prodolzuva intenzivnoto cesanje i silna mirizba. Ako nekoj imal slicno iskustvo, bi zamolil da se spodeli. Pozdrav
Ова повеќе звучи на кожен проблем. Мириса затоа што најверојатно е воспалено и тоа доста. Побарај и второ, ако треба и трето мислење. Имаш постаро куче кои има послаб имунитет и му е потребна стручна помош. Овде не можеме да дијагностицираме, само можеме да те упатиме. Исто така, разговарај со ветеринарот за исхраната. Сениор е, така да потребна му е посебна исхрана.

Се е до исхраната...проблемот што го имав со аналните жлезди повеќе го нема, но тоа е резултат на појачана сирова исхрана...хранете ги вашите миленици со пресна храна, барем 2 пати неделно...
@SaltNPepa добар совет ми даде за проблемот што го имав пред некое време....тоа што остана некажано е...4 инекции му стави ветеринарот, дури се зачуди, вика на магаре ова да го ставев ќе се смиреше....а моето куче беше како ништо да не било, како да не е седатирано. Дури се крстеше...инаку ова му беше прво идење на ветеринар...значи јас имам големо познавање од исхрана и веројатно има изградено многу силен имунитет. Вистинска реткост е тоа да се сретне, а мој заклучок е дека е до исхрана....значи храната е се!

Се вратив од школо и забележав дека окото на Беки е подзатворено. Се обратив кај ветеринар преку фб и чекам одговор, но постирам тука во случај некој побрзо да одговори и да дејствувам што поскоро. Не мислам дека е од умор, на инфекција ми личи...
IMG__20150235__011046.jpg

Ај да прашам и јас т.е за слично искуство некој да кажи оти ќе ми значи. Значи зедов куче скоро 2 години старо, веројатно чувано дома. Е сега јас го чувам надвор, пуштено во двор, му наместив во гаража прекривски да не лежи директ на земја, и на нив спиеше, но како што знаете времево беше срање во минативе 2-3 дена. Се си беше ок, весело, јадеше се што ќе му дадам, освен денеска. Дојде братучед ми, му измери температура, 40.5, го провери кај краниците, пошто кучево онака ко да поткашлуваше денеска, со мала мачнина во дишењето, и ми рече дека левиот крајник му е отечен (воспален, не ме држете за збор) од настинка. Му стави инекција комбинирана чиј ефект била 2 дена и рече дека нема да има гајле ќе му помини. Сега го фаќам температурата му е потсмалена, но м еинтересира од пред малку една дешавка. Онака дури кашла некогаш ко да напина за повраќање, па поврати малку течност со малку крв во истата. Го исконтактирав повторно и ми рече дека нема гајле, нормално било од надразнетоста.

Дали некој има слично искуство? Онака да пиши, пошто го мислам. Во меѓувреме го преместив на долниот спрат, во заграден дуќан, му постелив и една стара фотелја му ставив, на неа лежи, го покрив со партали, и тука му е далеку далеку потопло. Во меѓувреме му давам само комбинирана вода, не ладна.

Да, скоро секогаш се случува да повраќаат кога имаат воспалени крајници. Ги боли, тие не знаат на друг начин да плукнат како ние. Не му се сеќирај, ќе биде на антибиотик неколку дена и ќе биде кукурек. За тоа време, давај му помека храна, јогурт, ориз, пилешко. Само јогурт немој директн од фрижидер ќе го досредиш и десниот крајник

Луѓе... Папагалчето од прееска ми е накострешено во пердувчињата, тешко дише и ги затвара очињата... Има пролив што може да му е и како да му помогнам?! :(

Луѓе... Папагалчето од прееска ми е накострешено во пердувчињата, тешко дише и ги затвара очињата... Има пролив што може да му е и како да му помогнам?! :(

Обично се накострешени ако му е ладно..

Некој совет освен млака водичка шо да му давам на кучево. Температурата му е скроз спадната уште пред неколку дена. Подјадува, можеби не толку количински по три пати на ден, но поручекот и ручекот да речам си ги јади. Е сега јогурт не пија, исто и чај пробав.

Уште го држи крајникот од пред некој ден, си ја има енергијата, само шо при некоја поголема физичка активност пример да поттрчни, му иди да кашла.

Некој совет освен млака водичка шо да му давам на кучево. Температурата му е скроз спадната уште пред неколку дена. Подјадува, можеби не толку количински по три пати на ден, но поручекот и ручекот да речам си ги јади. Е сега јогурт не пија, исто и чај пробав.

Уште го држи крајникот од пред некој ден, си ја има енергијата, само шо при некоја поголема физичка активност пример да поттрчни, му иди да кашла.
Супер го храниш, ориз, пилешко мевце, макарони. Јогурт ако си му дал директ од фрижидер може затоа нејќел. Терајте со терапија, ќе му помине.

Имам едно прашање,односно две.Таман кога малку се одморив од секирации,бидејки го стерилизиравме кучето и се опорави,на нашето малтезерче,инае има 7 месеци,на задната нога ,бут,му забележав мал печат со некаква жолтеникава флека,влакното паднато и го чеша.Што може да е тоа?
Другото прашање околу исхраната,го нашучивме со пилешко и ориз и сега не саката да јаде кучешка храна,што да правиме?

Имам едно прашање,односно две.Таман кога малку се одморив од секирации,бидејки го стерилизиравме кучето и се опорави,на нашето малтезерче,инае има 7 месеци,на задната нога ,бут,му забележав мал печат со некаква жолтеникава флека,влакното паднато и го чеша.Што може да е тоа?
Другото прашање околу исхраната,го нашучивме со пилешко и ориз и сега не саката да јаде кучешка храна,што да правиме?
Пожелно е да му ги проверите аналните жлезди ас имам сличен проблем со еден од моите миленоци. Знаат да бидат стварно проблематични. Нормално за тоа ќр морате да одите на ветеринар, ако се полн ќе треба и да ги исперат и наполнат со антибиотик.

За храната ќе си гладува некое време 2-3 дена сигурно, ќе му нудиш само дехидрат ќе го одбива да ама лога ќе види дека нема ништо друго сакал или не ќе почне сам да ја јаде.

Пожелно е да му ги проверите аналните жлезди ас имам сличен проблем со еден од моите миленоци. Знаат да бидат стварно проблематични. Нормално за тоа ќр морате да одите на ветеринар, ако се полн ќе треба и да ги исперат и наполнат со антибиотик.

За храната ќе си гладува некое време 2-3 дена сигурно, ќе му нудиш само дехидрат ќе го одбива да ама лога ќе види дека нема ништо друго сакал или не ќе почне сам да ја јаде.
Фала,точно тоа е ,сега само што се вративме од ветеринар,проблем со аналните жлезди,и и се појавил екцем .
А за исхрана ни препорачаа пилешки грклани за да се среди,и сега сум збунета,ако продолжиме со варена храна,никогаш нема да зајаде дехидрат,а пробавме од најскап до најефтин,тврдоглава е ко магаре.

како бе така со готвена домашна храна ќе лечите анални жлезди. Не ми е јасно мене ми беа само на готвена храна па на едното се воспалија. Со дехидрат и варен басмати ориз (строго по упатството) ќе постигнеш миленикот да ти има потврд измет за да може сам да ги празни жлездите (дехидратот мешај го со оризот може ќе го залажеш да го јаде повеќе ако не ништо друго нема да му даваш сакал нејкел ќе пројаде.
Благодарност до @SaltNPepa за рецептава засега има ефект кај мене

како бе така со готвена домашна храна ќе лечите анални жлезди. Не ми е јасно мене ми беа само на готвена храна па на едното се воспалија. Со дехидрат и варен басмати ориз (строго по упатството) ќе постигнеш миленикот да ти има потврд измет за да може сам да ги празни жлездите (дехидратот мешај го со оризот може ќе го залажеш да го јаде повеќе ако не ништо друго нема да му даваш сакал нејкел ќе пројаде.
Благодарност до @SaltNPepa за рецептава засега има ефект кај мене
E како ке ме боли глава од нејзинава исхрана,излудев веке.
Иако најдов на интернет по хрватски сајтови,навистина се препорачуваат пилешки грклни за анални жлезди,идеални биле за лечење.
И ајде отидов да побарам во Веро,немаат,и сега и ставив дехидрат и варен ориз,се прави будала ,цел ден ништо не јадела оди до тањирот,помирисува и се враќа.

Здраво, имам пекинезерче старо 5 години. Веќе некоја недела ипол има висока температура, околу 40. После сите сликања, ренгени, крв, докторите викаат дека има бронхопнеумонија. Прима многу јаки антибиотици и секој ден е со инфузија, но температурата не престанува да се качува. Не сака да јаде и да пие вода - па мора да му даваме со шприц. Дали некој имал слично искуство?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom