Верувате ли во психијатрија/психологија?

• Креатор на темата Креатор на темата Magde.
  • Време на започнување Време на започнување

Дали верувате дека психијатријата и психологијата се науки?

• Вкупно гласачи
    87
Дали си 100% сигурна?

Си била на психолог? Или од желба да станеш психолог не` убедуваш сите во тоа?
Сум била на психолог,задоволна бев.
Сепак не можеш да им ставиш епитет„лоши и не ефикасни’’ само заради еден,нели?
:smir:

Не можеш да им докажуваш на форумџииве што учат факултет психологија дека нивната професија е глупост. Убаво е што си имаш мислење, ама се во граница.

Магде студира психологија... И сигурно повеќе знае од тебе
(се извинувам Магде што зборам во твое име, ама ми е во контекст на постот):smir:
Може он да ме убедува цел живот ако сака,јас сум свесна позади кои аргументи стојам,знам дека психијатрите и психолозите прават грешки,знам дека експериментираат ама се тоа е за доброто на иднината на човештвото.
Пред 20 и кусур години како што им слушано од постарите речиси и да немало луѓе кои конзумираат антидепресиви нивото на кримналот не било ни на 10% од денешново имало квалитет во меѓучовечките односи следствено на тоа немало ни потреба од психолози.

Проблемот е што времињата и психата на човекот се менуваат,затоа сега се повеќе потребни психолкозите од порано.Пред дваесет и кусур години немало дрога,промискуитет,толкав број на самоубиства,убиства,силувања...
Некои луѓе се соочуваат со ова,ним им треба помош исто како што на „нормалните“ им треба вакцина за заушки(пример)

Јас се надевам дека го сфати одговорот на твоите недоразбирања со психологијата. И како што самиот кажа методите на психолозите успеваат.
Лековите помагаат да, ако тоа го сметаш за метод ок. Што се однесува до девојчето со шизоофренија имам само три збора memory keepers daughter.
Колку што јас знам антидепресивите се некој вид на блага дрога. Кога дрогираш 5.1 милион луѓе и кога со сигурност знаеш дека 1.7 милио од нив не смеат да ја земаат таа дрога, а најверојатно и многу повеќе(ова за психијатри за да нема зауна).
Што се однесува до психолозите мене не ми пречи да си работи нека измислуваат нови методи и триста чуда, само нека биде јасно дека нема статистички докази дека нивните методи помагаат.

Лековите помагаат да, ако тоа го сметаш за метод ок. Што се однесува до девојчето со шизоофренија имам само три збора memory keepers daughter.
Колку што јас знам антидепресивите се некој вид на блага дрога. Кога дрогираш 5.1 милион луѓе и кога со сигурност знаеш дека 1.7 милио од нив не смеат да ја земаат таа дрога, а најверојатно и многу повеќе(ова за психијатри за да нема зауна).
Што се однесува до психолозите мене не ми пречи да си работи нека измислуваат нови методи и триста чуда, само нека биде јасно дека нема статистички докази дека нивните методи помагаат.
јас зборев за методите и техниките кои јас ги напишав.
А се што јас сум научила во психологијата (во школо од професор по психологија, а не интернет кој е милион пати поневеродостоен) е статистички и методолошки докажано.

јас зборев за методите и техниките кои јас ги напишав.
А се што јас сум научила во психологијата (во школо од професор по психологија, а не интернет кој е милион пати поневеродостоен) е статистички и методолошки докажано.

Интернетот не е веродостоен ако земаш информации од блогови и слично. Ама као зимаш информации од истражувачки организации пред се докажани тогаш тоа е нешто друго.
Во психологијата на школо никој од нас не учел како да лечи луѓе и да врши разно разни методи за самопомош и помош на други. Барем не се учеше јас кога бев таму.
Сите статистики кои ги има како наука се оние во однос на патернот на човековото однесување и тие не ги спорам. Како што реков едно е да го знаеш проблемот, а сосема друго решението.

Проблемот е што времињата и психата на човекот се менуваат,затоа сега се повеќе потребни психолозите од порано.Пред дваесет и кусур години немало дрога,промискуитет,толкав број на самоубиства,убиства,силувања...
Некои луѓе се соочуваат со ова,ним им треба помош исто како што на „нормалните“ им треба вакцина за заушки(пример)
Времето е наша размисла колку нешто ќе трае (пример човечки живот), тоа не се менува туку наш мисловен концепт е дека се менува. И човековата душа не се менува туку само се здобива со нови искуства и знаење. Имало и пред дваесет години девијации ако не биле застапени овие тогаш тоа било нешто друго. И за психолозите секој со свое мислење мене лично психолог не ми треба, не затоа што мислам дека сум нормален или ненормален туку друг филм си терам :icon_lol:.
А да и антидепресивите се дрога, ама не толку многу блага.

Психологија и психијарија за мене се едни обични срања на денешницата. Тие луѓе не те советуваат туку ти солат памет за да земат некој денар.

Мислам дека со помош на добар психијатар/психолог ке се најде решение и ке се решат проблемите.
:salut:

Дали си 100% сигурна?

Си била на психолог? Или од желба да станеш психолог не` убедуваш сите во тоа?

Океј, твое мислење.

Бев, видов и воопшто не сум задоволна. Испадна дека всушност тој имал мака, и тој се жалеше, а не јас.
На некоја страна претходно напишав какви се уствари нашите психолози со плав картон....никакви!

А ако стварно сакаш да посетиш психолог кој си го работи тоа што го учел и го прави тоа наавистина добро, пиши ми по ПП ќе ти дадам контакт телефон и повеќе информации.

Јас лично верувам дека се науки бидејќи сепак тие на некој начин се поврзани со човекот т.е. мозокот.
Фала богу ако мојш да си ги контролираш своите потреби ,ставови и барања немаш потреба од психијатар или психолог , меѓутоа ако си псхички растроен т.е. нестабилен,се плашиш за одредени работи да ги направиш или пак имаш некоја голема траума што сакаш да исчезне мислам дека ќе ти треба. Во претходниве постој прочитав демек шо ќе ти се тие да ти кажуваат како да раководиш со својот живот. Можда да,тие се никој и ништо меѓутоа кога веќе немаш кому да му се обратиш или пак знајш дека неможи некој близок да ти помогне во врска со то,сепак мислам дека има потреба од псхиијатар или психолог. Со самото тоа што луѓето прифатиле да одат автоматски прифатиле и некој друг да им се меша во животот, така да никој со сила неможи да те натера да одиш таму и да му кажиш се за себе ако не сакаш.
И навистина незнам зошто повеќето луѓе гледаат со потсмев или дека некој е ментален штом оди на психијатар или психолог. Можда во нашава земја то не е многу честа појава или што би рекла балкански менталитет, ама како и да е во западниве земји поголем процент одат, па никој не ги гледа како ненормални.

Психологија и психијарија за мене се едни обични срања на денешницата. Тие луѓе не те советуваат туку ти солат памет за да земат некој денар.

Врз основа на што го имаш донесено заклучокот дека психологијата и психијатријата се обични срања на денешницата? Која е твојата дефениција за психологија и психијатрија?

Инаку на темава гласав за да, психијатријата и психологијата се конгнитивни науки кои се разликуваат една од друга.
Психологот е особа која примарно се бави со проучување на нормалното однесување, а психијатарот со абнормалното. Постојат и преклопувања во работата, психологот може да учествува во дијагностицирање на психичките девијации и лечење само со психотерапија, но не и фармакотерапија.

Искрено многу не им верувам на психијатрите и психолозите. Секој човек сам на себе треба да си е психолог. Ако сам не си ги решиш проблемите не очекувај некој друг да ти ги реши.
Како да им верувам на психолозите кога знам доста од нив своите проблеми не си ги решиле, не ги решиле проблемите на нивните членови од фамилијата, пак ќе ги решат од некој друг. Пример знам жена психолог има татко хроник пијаница, (е ајде што не ја излечи неговата зависност од алкохолот), знам жена психолог што има брат џанкер (е ајде што не ја излечи неговата нарко-зависност), друга знам заминала 55 години, а останала стара немажена мома...

А и зошто доста имаат завршено психолошки факултет, но воопшто еден ден немаат работено по струката туку работаат сосем друга работа, а им се прават на луѓето како многу јаки психолози???

Искрено многу не им верувам на психијатрите и психолозите. Секој човек сам на себе треба да си е психолог. Ако сам не си ги решиш проблемите не очекувај некој друг да ти ги реши.
Како да им верувам на психолозите кога знам доста од нив своите проблеми не си ги решиле, не ги решиле проблемите на нивните членови од фамилијата, пак ќе ги решат од некој друг. Пример знам жена психолог има татко хроник пијаница, (е ајде што не ја излечи неговата зависност од алкохолот), знам жена психолог што има брат џанкер (е ајде што не ја излечи неговата нарко-зависност), друга знам заминала 55 години, а останала стара немажена мома...

А и зошто доста имаат завршено психолошки факултет, но воопшто еден ден немаат работено по струката туку работаат сосем друга работа, а им се прават на луѓето како многу јаки психолози???

не влагај у туѓ занает. Лесно е да тресеш глупости вака и да тераш муабети пред кооперација.

,,,i ednata i drugata disciplina baraat stroga disciplina do preporakite na psiholozite i psihijatrite,no problemot nastanuva vo onoj moment koga posle takvite tretmani i seansi,sudirot so vlijanijata na nadvireshniot svet e tolku golem da lugjeto so vakvite problemi povtorno podlegnuvaat na pritisocite,,, shto se planski razraboteni,,,od okolinata a i institucionalno vo deneshno vreme se pravat sostojbi na celna dezoeentijacija i anksiozni sostojbi kaj mladata najranliva,,,pa i postara populacija preku se ona ,,, na nekoj nachin shto ni se sluchuva i kaj nas vo Makedonija,na nekoj nachin vo igra e i masovna kontrola vrz populacijata,so voveduvanje na istata vo konfliktna vnatreshna samosebe sostojba a i neprepoznavanje na pizitivnite vrednosti i nivno oddeluvanje od nametnatata sostojba,,,
,,,,na ovaa tema mozhe ushte mnogu da se analiziraat sostojbite no nikogash ne gi otfrlajte nadvoreshnite faktori kako nositeli na psihomentapnite sostojbi,,,
,,,so odredeni genetski naslednik karakteristiki i osobini,,,sepak se ragjame kako bel chist neispishan list,,,na koj shto otposle se ispishuva tekstot is razno razni faktori i dejanija,,,zatoa tretmanite kaj psiholog i psihijatar ne hi davaat ochekuvanite rezultati,,,
,,,i ednata i drugata se itekako vazhni i teshki nauchni disciplini,,,

не влагај у туѓ занает. Лесно е да тресеш глупости вака и да тераш муабети пред кооперација.
Не влагам у туѓ занает. Никој занает не го понижавам/омаловажувам... Ама сакам да кажам дека повеќето проблеми сам си ги решавам...Ама пак не сакам никој што е психолог/психијатар и мене да ме омаловажува!!! Не викав за на форумов и на социјалните мрежи туку и за во реалност...

Да најдеш добар психијатар е исто како да чекаш седмица на лото.
Сепак треба да се проба и мислим дека може човек веднаш да почувствува дали ти одоговара лекарот, дали ке може да се воспостави добра соработка...но, на жалост, психијатрите што се во државниве институциции кубурат со време, нервозни се, па и да сакаат, неможат да ти посветат доволно внимание..а приватно да одиш кај нив, веднаш те гледаат како прилив на пари и ке продолжуваат со сеанси додека не те направат тантала.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom