Верба во Бог - страв, стравопочит, респект, спознание или нешто сосема друго?

• Креатор на темата Креатор на темата Donald Sikert
  • Време на започнување Време на започнување
Фала богу што сум Атеист, сега ни Чак Норис неможе да ме натера да верувам во Бог

Toa mu doagja kako odenje po linija na pomal otpor. So prifakanje na gotoviot model na veruvanje ne vlozuvas nikakov trud, a verojatno i ne gubis nisto, a i mozes koga sakas da go napustis bez posledici.

Od druga strana pak vo tekot na gradenjeto na individualnoto "nesto" kje se sretne so niza neprijatnosti, neizvesen e krajot na toa gradenje vo pogled na uspehot i valorizacija od mnozinstvoto, a i tesko se napusta, a i uste potesko se priklonuva kon drugiot model takvata edinka.

Tuka povtorno igra uloga stravot od soznanieto za eventualen neuspeh, odnosno presmetaniot rizik potsvesno kje ja natera edinkata na sozdavanje pripadnost kon nesto koe nosi mnogu pomal rizik.

Dali toj "strav" se nadminuva so obrazovanie, so iskustvo, so druzenje so lugje koi go nadminale toj "strav", ili pak potrebno e generalna promena na mentalitetot na homosapiensot za da mozat da se otfrlat fikciite i mitovite ?
--- надополнето: Oct 5, 2011 7:04 PM ---

Tragikata na nestata e vo ogromniot uspeh na taa terapija, gledano vo svetski ramki. Za zhal.

Сега за сега нема друг начин освен преземање на одговорноста и ризикот, добро опфатено во две изјави -

Be the change you want to see in the world (Gandhi)

Cowardice asks the question - is it safe?
Expediency asks the question - is it politic?
Vanity asks the question - is it popular?
But conscience asks the question - is it right?
And there comes a time when one must take a position
that is neither safe, nor politic, nor popular;
but one must take it because it is right. (King)

Можеби најтрагично е што поединецот во најголем дел од случаите не добива апсолутно ништо со припаѓањето кон имагинарната група, само го држи надеж дека еден ден ќе добие нешто...Ако се земе материјалниот аспект, настрана се друго, и тогаш доаѓаме до поразителни, бизарни резултати...

Којзнае, можеби елиминацијата на стравот од евентуалните реални или замислени последици поради изборот на човекот меѓу индивидуален пат (со припадност на поголема група само по своја потреба и желба) и патот кој системот го “трасирал“ по дифолт ќе биде некаква нова парадигма во еволуцијата на хомо сапиенсот...:)

Ако си се одвоил од менталитет на стадото,може да си или пастир или куче.
Во секој случај ти си знаеш што си.
Подобро нешто живо отколку мртво,нели.
Пастир сигурно не сум.
--- надополнето: Oct 5, 2011 8:15 PM ---
Kako da se izleze od taa matrica na vrednosti?
Ako se izdvois od tolpata vednas kje bides zabelezan kako sto velis i kje bides etiketiran kako razlicen, kje ti bide nametnat grev. Ako tolpata resi da go unisti razlicniot, verojatno kje go unisti. Istorijata go pokazala toa.

Kako najbezbolno da se napusti taa matrica na vrednosti?
Со предизвикување на "вредностите" преку аргументи. Денес барем интернетот дава можност за израз без одкривање на идентитетот пред толпата.
Кога некој вели дека е "грешна" одредена работа, нека повели и нека ми образложи според кој критериум го тврди тоа! Ако тој критериум е религијата, која се крие позади уцената од казна и награда, тогаш нема што понатаму да се дискутира со таа индивудуа.

Ако толпата ми го диктира начинот на живот, тогаш таа толпа неможе да ја има мојата почит. Во моите очи ќе биде суровина која чека некој да ја искористи и да ја води! И секоја можност и прилика ако ми се укаже, ќе биде искористена токму за тоа.

:)
Dali obrazovanieto i sistemot treba da ja odigraat klucnata uloga?Spored mene da, bidejki masata lugje nalikuva na stado, i se odnesuva stihijno vo pogled na nekoja rabota koja go zasega celoto stado. Psihologijata na tolpata ako se prenasoci vo pozitiven pravec moze da dade soodvetni rezultati.
Razmisluvanjeto gledano izgleda navidum ispravno. Iako razmisluvash vo edna nasoka. Ako celokupnoto chovechko postoenje i sve shto toj sozdal,napravil i izmislil za da si go olesni navchinot na zivot i da sozdade podobra idnina za geneaciite, go prestavime kako edna kula-zgrada. Sekoja generacija stavala svoj sprat,opshtestvoto i chovekot odele sve pogore i pogore,vo sekoj segment. Vo nejzino gradenje uchestvuvale ljuge koj postojano tragale i otkrivale raboti za da denes imame tolku razvieno opshtestvo. Ako taja visoka zgrada i postavish ogledalo ke vidish deka kolku shto chovekot sozdaval nagore isto tolku ima spratovi i nadole. Imeno,seto ona shto vo tekot na nashiot zivot sme go prisvoile i zalepile na nas,karakterot koj se igradil i na toa se dodadat nacijata,religijata i na seto toa se dodadat i navikite i olesnuvanjata koj ni gi nudi nivoto na razvienost na opshtestvoto,toa mu doaga kako shto e kosturot na teloto,takov e karaterot i seto ona shto ste go prisvoile od ovoj svet za duhot. Poteshko se vrakja vo prvobitna polozba. Vo duhovna sostojba kako shto e tuku shto rodeno bebe. Shto e toa ili koj se tie shto go teraat chovekot da sodava i da gradi nagore,da ima otvoren um,da se istrazuva i stigne do nekoja sostojba na prosvetlenost,mozebi e istiot onoj shto saka podlaboko da ve zakopa. Zatoa se veli blazaeni se bednite po duh.

Те изгубив кај огледалото надоле, а баш ми се чини како нешто интересно да кажуваш. Ај, те молам, пробај поинаку да објасниш што има надоле. ...пошто крајов со „блажените“ ми се свиѓа.

Со предизвикување на "вредностите" преку аргументи. Денес барем интернетот дава можност за израз без одкривање на идентитетот пред толпата.
Кога некој вели дека е "грешна" одредена работа, нека повели и нека ми образложи според кој критериум го тврди тоа! Ако тој критериум е религијата, која се крие позади уцената од казна и награда, тогаш нема што понатаму да се дискутира со таа индивудуа.

Ако толпата ми го диктира начинот на живот, тогаш таа толпа неможе да ја има мојата почит. Во моите очи ќе биде суровина која чека некој да ја искористи и да ја води! И секоја можност и прилика ако ми се укаже, ќе биде искористена токму за тоа.

У принцип би требало да е така. Кога некој ќе се обиде "религиски" да образложи некоја наводна грешка, лесно е како што кажуваш - во најмала рака нема да дискутираш.

Но, со толпата според мене е различно. Може во нечии очи да биде суровина, да тие очи видат колку е лесно да биде искористена, но во секој случај таа ТОЛПА, ОДНОСНО КОНТРОЛАТА ВРЗ НЕА ПРЕТСТАВУВА ОГРОМНА МОЌ.

Дали контролата се остварува преку религија или преку нешто друго неважно. Ако се спротивставаиш на толпата и нејзините воспоставени норми на живеење, и пробаш да излезеш од таквата контролирана матрица, тогаш со голема веројатност ќе загубиш. А сознанието за таквиот можен развој на настаните е уште толку поразителен.

Мене лично ме радува што се повеќе луѓе се свесни за можностите и слободата на избор, и дека технологијата и науката ќе доведе до неприметна, ненаметлива промена на вредностите на таа воспоставена матрица.

Доколку некој се обиде насила сега д аукине или воведе религија ќе биде со катастрофални последици.
А вака наука, техника, технологија, трпение малку повеќе и за пар децении веројатно ќе чекориме во ново доба.
--- надополнето: Oct 6, 2011 6:32 AM ---
:) Razmisluvanjeto gledano izgleda navidum ispravno. Iako razmisluvash vo edna nasoka. Ako celokupnoto chovechko postoenje i sve shto toj sozdal,napravil i izmislil za da si go olesni navchinot na zivot i da sozdade podobra idnina za geneaciite, go prestavime kako edna kula-zgrada. Sekoja generacija stavala svoj sprat,opshtestvoto i chovekot odele sve pogore i pogore,vo sekoj segment. Vo nejzino gradenje uchestvuvale ljuge koj postojano tragale i otkrivale raboti za da denes imame tolku razvieno opshtestvo. Ako taja visoka zgrada i postavish ogledalo ke vidish deka kolku shto chovekot sozdaval nagore isto tolku ima spratovi i nadole. Imeno,seto ona shto vo tekot na nashiot zivot sme go prisvoile i zalepile na nas,karakterot koj se igradil i na toa se dodadat nacijata,religijata i na seto toa se dodadat i navikite i olesnuvanjata koj ni gi nudi nivoto na razvienost na opshtestvoto,toa mu doaga kako shto e kosturot na teloto,takov e karaterot i seto ona shto ste go prisvoile od ovoj svet za duhot. Poteshko se vrakja vo prvobitna polozba. Vo duhovna sostojba kako shto e tuku shto rodeno bebe. Shto e toa ili koj se tie shto go teraat chovekot da sodava i da gradi nagore,da ima otvoren um,da se istrazuva i stigne do nekoja sostojba na prosvetlenost,mozebi e istiot onoj shto saka podlaboko da ve zakopa. Zatoa se veli blazaeni se bednite po duh.

Не сум сигурен дали добро го разбрав постов.

Ама ај вака нели сметаш дека така претставена зграда ќе била уште повисока без мешање на религијата во нејзината градба?

Велиш тешко се враќа (претпоставувам на духот мислиш) во првобитната положба која пак ја изедначуваш со бебе. Со ова сакаш да кажеш дека се што е прилепено на духот со тек на време како чувство на национална припадност, чувство на религиска припадност (намерно не кажувам верба во нешто супермоќно) како начин на идентификација со монизнството, е чекор напред, во однос на раѓањето кога сме табула раза?

Болдот би те замолил да го подобјасниш, што точно мислиш со тоа?

Фала богу што сум Атеист, сега ни Чак Норис неможе да ме натера да верувам во Бог
Не биди толку сигурен, немој да ти дојде тетка Devina :D

ТИ барај го Чак Норис да го врати Селтикс на врвот :) Очигледно Бог е на страна на езерџиите;)

U stvari lugeto ne go esapat bog za ziv, oni so delata go negiraat, sto sakas poveke od toa? baska ako ona sto go pravat oni e bozja volja posto neli se e bozja volja togas kako bog edno zapoveda da se pravi a drugo pravi posto neli se poteknuva od negovata volja...

Те изгубив кај огледалото надоле, а баш ми се чини како нешто интересно да кажуваш. Ај, те молам, пробај поинаку да објасниш што има надоле. ...пошто крајов со „блажените“ ми се свиѓа.
Пишувањето преку мобилен е навистина тешко.:)
Постави хоризонтално огледало на подножјето од кулата.
Колку спрата нагоре толку има и надоле.
Поентата е следна.
Колку што човекот напредува во технологијата,науката итн. и допира поблиску до небесата и просветленоста,откако го напушти тој свет многу потешко се враќа во почетокот.
Колку повеќе човек настојува да се одели од стадото,читајќи и проучувајќи ги духовното создава јасен и цврст став по тоа што е добро ,а што лошо.Знае кој е и што е или што не е,има пол,име,нација,...итн.Тоа е богатство кое човекот го собрал додека бил на земјата и од истот многу тешко ќе се откаже.

Токму тоа преставува костур(коски) на духот,кој многу тешко избледува по напуштање на овој свет,затоа викам колку спрата има човештвото нагоре,толку спрата има и надоле.

Дали некогаш човекот ќе се покае што го создал тркалото( одам на почетокот на создавањето) исто како бог што се покајал што го создал човекот опишано во приказната за Ное?

Да,крајот е најдобар бидејќи навистина блажени се бедните по дух.:)

ТИ барај го Чак Норис да го врати Селтикс на врвот :) Очигледно Бог е на страна на езерџиите;)
Селтикси се сеуште на врвот.Бројот на титули го покажува тоа.Ни со помож на Чак Норис, лејкерси нема да можат да ги стигнат Селтикси.
Е како ми се гледа финале меѓу овие два тима, мада ке почекаме малце:mad:

Не сум сигурен дали добро го разбрав постов.

Ама ај вака нели сметаш дека така претставена зграда ќе била уште повисока без мешање на религијата во нејзината градба?
Пуста желба, човекот да допре до самиот бог.

Велиш тешко се враќа (претпоставувам на духот мислиш) во првобитната положба која пак ја изедначуваш со бебе. Со ова сакаш да кажеш дека се што е прилепено на духот со тек на време како чувство на национална припадност, чувство на религиска припадност (намерно не кажувам верба во нешто супермоќно) како начин на идентификација со монизнството, е чекор напред, во однос на раѓањето кога сме табула раза?

Болдот би те замолил да го подобјасниш, што точно мислиш со тоа?

Miki1976,
Што си донел од оној свет кога си се родил?
Што ќе однесеш во оној свет?
Колку повеќе се врзуваш за овој свет,толку потешко твојата капка вода ќе се спои со морето.
Еднаш кажав дека размислуваш само во еден правец,пробај малку и во обратен.:)

Miki1976,
Колку повеќе се врзуваш за овој свет,толку потешко твојата капка вода ќе се спои со морето.
Секој човек е Бог, па така ако некој успее да допре до Бог значи допрел до самиот себе...

Miki1976,
А ти размислуваш во двата правца? пуста желба. Што ти донесе од тој свет кога си се родил? Се роди учен и некои готови знаења доби?

Секој човек е Бог, па така ако некој успее да допре до Бог значи допрел до самиот себе...
Само што му фали една пловина од полот и дете кое треба да го воскресне.
Да речеме тоа се случува еднаш во 1000год.Ако се бројат,ако не се мери времето,никогаш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom