Вечно млад?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Која е формулата за да се задржи младиот дух?

Има ли начин долго да се остане млад? (да се ужива во најубавите години од животот)

Има ли начин за негување на младешкиот дух?

Во сериозна дилема сум.

на времето отворив една тема, ама ради мал интерес го прекинав внесувањето на дефакто книгата Тајните на подмладувањето на форум

Која е формулата за да се задржи младиот дух?

Има ли начин долго да се остане млад? (да се ужива во најубавите години од животот)

Има ли начин за негување на младешкиот дух?

Во сериозна дилема сум.

НЕМА, парите лажните надежи за подобар иден живот си го прават своето, секој ден општеството се движи се побрзо и побрзо и за да го следиме мора непрекинато да "го бркаме" меѓутоа ни поминува и младост и се, проблемот е што за разлика од порано сега сакаме се повеќе и повеќе пари повеќе секс, повеќе успех, подобра работа, поголем авторитет. Денес проблемот со повеќето млади според мене е тоа што мислат дека уживаат во најубавите години, мислат дека ако одат и ако се испијанат и издрогираат тогаш уживаат што не е точно не знаеме и не можеме да уживаме затоа што сме зафатени некоја турбулентна машина која што не трга на кај неа.
Има луѓе кои живеат како што сакаат и си го негуваат младиот дух, но до кога кога ќе почнат да работат ќе бидат малтретирани од некои шефови кои сакат кариера или сопственици кои сакаат да бидат најбогатите во државата, е тогаш сето тоа уживање преминува во преживување и нервирање.
Ќе ти препорачам да ја прочиташ Сликата на Дориан Греј - од Оскар Вајлд, и тој ја имал оваа дилема и ја решил мислам ако ја прочиташ книгата и ако добро ја анализираш мислам дека и ти ќе си ја решиш дилемата.

20-25 најкритични години се кога не сакаш да се помириш со фактот дека старееш ама ќе помине тоа и ќе дојде момент кога ќе прифатиш и едноставно ќе си го живееш живетот без многу да се замараш за тоа... барем така е кај мене како малку постар од 25. :) И доколку сакаш игри и натпреварувања во било кој спорт (или игра од било кој тип воопшто) никогаш нема да остареш се додека го одржуваш тој натпреварувачки дух и издвојуваш време за такви ривалства. :)

Има разлика меѓу млад дух и младо тело. Духот е оној што вистински не прави млади, пример може да имаме 16 годишен тинејџер кој е сериозен и се однесува старински и е многу негативен и имаме 40/50/60 годишен човек кој се однесува како дете, нонстоп весел и со позитивна енергија. Годините се само број и духот е оној што покажува дали сме млади или стари. За да останеме со млад дух треба да го правиме она што нас не прави среќни но истовремено и најблиските односно оние што ги сакаме. Рекреацијата игра многу важна улога, треба да сме одморени и полни со енергија кога правиме нешто а тука влегува спортувањето и здравата исхрана. Потоа работата/училиштето треба да ги сфаќаме не толку сериозно и да додадеме мала доза на забава затоа што досадата и меланхолијата се главни причини за една личност да биде несреќна и под стрес. (стресот предизвикува и физичко и душевно стареење) Лично јас како 18 годишник планирам да водам здрав начин на живот без цигари, дрога.. (алкохол во мала мерка) и нормално да спортувам. Иначе ако се интересира некој за долговечна физичка младост имам слушнато дека се правеле експерименти за да се направи еликсир на младоста кој би го продолжил животот за 50-60 години.

...ima... ama ne e za sekogo ... nacin , da se zadrzi i mladiot duh ..i mlado telo ... da se stopira procesot na stareenje na kletkite, a so toa i na teloto ... ama... ama ... ne e za ovde i ne e za sekogo...ne seuste... toa e nesto mnogu povekje od zdrav zivot i zdravi naviki , pravi sto sakas , pak ke ostares ... osven ako ne ja znaes tajnata na vecnite ... tajnata na onoj sto ziveel povekje od 54 000 godini ... vo isto telo ... a vo tri golemi civilizacii na zemjata...mozebi nekoj znae za kogo zboruvam ...
zatoa smesni mi se vestite koga ke slusnam ...pocina najstariot covek na svetot na 100 i kusur godini... haha ne ni znaete sto se ima na zemjata... a kolektivnoto perenje mozok za mene odamna e minato...

каква вечна младост бе? !?
се со свое време- и секоја животна возраст со своја убавина -важно е да се прифати онаа нашана- подобро стар-отколку мртов, која е многу слична и блиска до поговорката „подобро биди неверен, отколку верен АМА БЕЗ желба„
воопшто не ми пречат годините, и дај Боже да ми се накалемат уштееееееее многу -ќе си ги носам со гордост :salut:

Сакале или не од староста не се бега и неможеме да ја повториме младоста, т.е. да бидеме повторно млади. Но бар можеме да го зачуваме нашиот младешки дух. Најпрво треба да си го средиме надворешниот изглед, да изгледаме младолико, а потоа за да се чувствуваме млади, треба да го живееме животот на онаков начин на кој го живеат младите:)

Кога ќе имам доволно пари ќе си прочистам крв и ќе направам шема со хормон на раст...Тоа со сигурност подмладува...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom