Вашите готварски бламажи

Правев сос за тестенини од доматно пире и ситно сецкан пржен кромид лук и некои мирудии ко оригано на пример и сеа првиот пат коа го праев супер ми испадна дури и ми го пофалиjа и ме напнаа пак да им напраам арно ама вториот пат кисел и фаците на моите дома беа priceless. Изгледа повеќе требало да го пржам кромидот. Ептен се усрамив

Прва утка = правев сама тулумби. Тестото ок некако испадна, ама кога требаше да се пржат, наместо во длабок сад со мноогу масло, ја си ги динстав ко да се копани. И нормално, загореа само озгора, а внатре меки да не речам живи.

Скришум све џитнав :) А среќа не ми беше спремен шербетот... Имав 11 години, сепак се брои ентузијазмот!
Имам утнувано еден куп теста за пица, кифли, дур да се научам да месам на помеко. После тоа си ја практикував на баба ми главната фора - штипни го тестото и треба да е меко ко ресичката на уво. Ни повеќе ни помалку :) И ете, сеа кога правам панцероти, кифлички, испаѓааат супер со овој совет.
Палачинки, исто, проблеми со тесто стално имав, дур не утврдев дека е и до тавата проблемот. Спанаќ имам правено без зејтин, кромидот со вода го динстав, којзнае каква зелена манџурија испадна тогаш, ама ме испофалија, дека млада демек а се трудам...

Најсмешно ми беше кога од недопечено тесто, пандишпан конкретно, направив огромна топка и ја обликував, ја пикнав во фрижидер за длабоко, и после ја сечев како кришки демек тестенце благо, за со сладолед.
Добро е што не испоумрел некој :P:LOL:

Немам многу гафови, оти ниту јадев ниту готвев.

Бев у сериозна врска и дечкото многу ги фалеше крофните на мајка му и ми идеше накурац :cautious: и јас се јавив на мама и ја прашав како се прават крофни.
Првото што ми го кажа е дека јас нема да знам да ги направам и дека тоа не се објаснува по телефон. Инсистирав и замесив нешто како каша од брашно и чекам да стаса, тоа абер си нема и ставив уште брашно и почнав да месам.
Се случи зона сумрака: тестото беше како жвака и ... останав заробена со тесто меѓу рацете, никако не можејќи да се ослободам. Цел стан го направив со тесто, и од тогаш ми нема текнато да правам крофни!

Совет до сите домачици: ако месите нешто, почнете со една рака, а брашното ОТВОРЕНО да биде на дофат.

Ако ви се случи некоја незгода во кујната, мисла-водилка нека ви биде дека еден ден ќе се смеете на тоа.:icon_lol:

Земав да правам пирошки али направив може едно 2-3 пати повеќе тесто од потребното па завршив со 6 затворени пици секоја со големина на помала векна леб и 2 леба :).

Али лебовите беа душа од внатре.Вториот стигнав да почнам да го јадам дури 4 тиот ден вечерта и уште беше мек горе доле.

Реков да замесам лепче. Земав се извадив и гледам квасец во фрижидер. Го отварам се рони, и си викам ако не ме заебе ова нема што друго. И би.. Стаса малце а го чекав 1 саат, стокмив убави форми кога почна да ме фаќа паника кога видов како се пече. Ги извадив, и што да кажам од внатре тесто од надвор убава кора. Фатив кеса непроѕирна ги ставив кај чичко ми во канта најдоле, брцав ко циган. Измив се садови и ќе си ќутам сеа. :facepalm: :mad: Пуста мрза, затоа утре ќе си купам квасец убав и ќе пазам од сега на се што мајка ми остава и како. :facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::mad:
Утре се надевам ќе имам среќа! :tapp:

Наместо шеќер во кафето сум ставил сол..... вкусот беше :sick:
:)

Оловни тулумби. Еднаш и никогаш повеќе.
Ги пуштам во тенџере да се пржат и од толку пеНа не се ни гледаа :D
И наместо поруменети излегоа црни а внатре тесто живо.
Nevermore:pos:

Мене пак секое готвење ми е гаф...
Еднаш ми се изтури пола шише зејтин во тенџерето кога требаше да правам пуканки...Па еден дел истурив на масата обидувајќи се да го вратам во шишето. После се откажав и ги направив пуканките со еден тон зејтин...Можете да замислите како изгледало тоа, нели?:tapp:
Еднаш пак, сум била некаде 7 години. Се вративме од Охрид. Дома имаше грозје, па решив да правам сок од него...Зедов еден мал сад и почнав да го гмечам грозјето и да си ги „мијам“ рацете во него. Па така сериозна и велам на баба да проба малку...:ROFLMAO:
Еднаш, поточно лани пред нова година ќе правев топло чоколадо...Па си бапнав едни добри 10 лажици чоколадо во ѓезвето...А бе, убавини...Како пудинг стана...Си го изедов...
Пред некои 3-4 години имав една многу интресена, но истовремено и гадна случка... Ми се пиеше многу сок, но имаше само оклу една чаша. Зима беше, па ладно беше времето. Си помислив дека ќе ме боли грлото од ладен сок, па го ставив во ѓезве да се стопли. После го треснав и отидов да какам. Кога се вратив сокот вриеше. Решив да ставам вода внатре...Го направив тоа...Не можам да ви опишам. Тоа едноствано беше вкусот на топла мешавина од сок кој врие и ладна вода...Грозно! Но барем имаше една добра страна тоа...Повеќе не ми се пиеше сок...:sick:

Кога бев некаде 14/15 години ставив на шпор тенџере со зејтин и мрежичка (после тоа направија и фритези) насецкав компир и уклучив на 3ка да се згрее зејтинот. Доаѓа другарка ми и вика ај на прошетка...ај! Се вратив после саат, од прозори чади мислиш во денешно Скопје се наоѓаш :) Ми текна, зејтинот! Влегувам внатре оган до таван, а кујна и дневна до толку беа поцрнети што татко ми мораше 10тина пати да фарба да се покрие црнилото :(
Тоа никогаш нема да го заборавам, а ситници од пресолено, сплеснато, блуткаво, прегорено е нормално за секој што готви секојдневно, и не го сметам за блам :icon_lol:

Добро бе да му е*** мајката да му се нае**** у три лепе п***** м*****..
Втор ден FAIL обид да направам бакрдан. Веќе ни пробувам, нити јадам тоа. Се направив како што требаше, на крај денеска гледам водата испарила, еден тон од брашното несврзано и ме фати нервоза, доле тенџерото се направило дебел слој од тоа кора... Ма да ти е***** м****. Веќе тоа не фаќам да правам.

Пред некој ден бидна и првото виткање на сарма. Ја спремив супер, погодив вкус, добро завиткав... Ама по саат време варење ми текна дека заборавив ориз да ставам. :unsure:

Пржам еднаш биено сирење и наместо во брашно сум го избрбелал во шеќер у прав.Арно ама пошо беше р'тос солено едвај приметив дека сум ја заебал работата.Налет се тоа убава румена боја доби сирењето.
Друга случка, пржам јајца и по обичај ставам се што ќе сретнам во фрижидер, така начекав зрна од кориандер и ај реков да видам што вкус ќе има.Само наместо 2,3 зрнца јас ставив една рака и така јајцата во канта заминаа пошто готов бев да повратам.
koriander.gif

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom