Вашата девојка по професија е доктор уролог

Извини, ум и психе во принцип се исто, иако второво во некоја постара литература се однесува и на душата. Мислев на анимус/анима - мажествената и женствената страна на потсвесното во секој од нас (но тоа се некои концепти во психологијата кои слабо ги познавам). Ептен забегав надвор од темава. :)

Душа не постои, освен ако зборот не го сфатиш симболично, како збир на емотивните карактеристики на една индивидуа. Ако психе се однесува на тоа, тогаш тој аспект е и те како условен од полот на индивидуата.

Последно уредено:
Душа не постои, освен ако зборот не го сфатиш симболично, како збир на емотивните карактеристики на една индивидуа. Ако псохе се однесува на тоа, тогаш тој аспект е и те како условен од полот на индивидуата.

Ако можеш малку елаборирај околу непостоењето на душата и поткрепи со некакви научни трудови, кредибилни наводи и сл. Пишав дека "психе" е некоја застарена терминологија која јас, на пример, ја имам сретнато во некои стари учебници по психологија. Поздрав.

Ако можеш малку елаборирај околу непостоењето на душата и поткрепи со некакви научни трудови, кредибилни наводи и сл. Пишав дека "психе" е некоја застарена терминологија која јас, на пример, ја имам сретнато во некои стари учебници по психологија. Поздрав.

Ќе избегаме потполно од темата (јака тема додуша, штета да се упропасти :rolleyes:) ама каков научен труд ми бараш за непостоењето на душа? :) Непостоење не се докажува, уште помалку во вакви self evident случаи. Можеш ти да наведеш еден единствен научен труд кој го докажува постоењето на душата како ентитет различен од човечкото тело?

Интересно како една тема за уролог партнер не донесе до непостоењето на душата и што е тоа психа.... со ова само се потврдува будистичката - ако се запрашаш зошто стоиш, седиш, правиш тоа што го во овој момент, со упорна дедукција ќе стигнеш до тајните на универзумот.

Интересно како една тема за уролог партнер не донесе до непостоењето на душата и што е тоа психа.... со ова само се потврдува будистичката - ако се запрашаш зошто стоиш, седиш, правиш тоа што го во овој момент, со упорна дедукција ќе стигнеш до тајните на универзумот.

ти стигна до тајните на универзумот?

Ќе избегаме потполно од темата (јака тема додуша, штета да се упропасти :rolleyes:) ама каков научен труд ми бараш за непостоењето на душа? :) Непостоење не се докажува, уште помалку во вакви self evident случаи. Можеш ти да наведеш еден единствен научен труд кој го докажува постоењето на душата како ентитет различен од човечкото тело?

Не можам, но јас никаде не се ни произнесов дека сум апсолутно сигурна во нејзиното постоење или непостоење. А во отсусвто на некакви опипливи докази, ќе си живеам во филм дека мојата "душа" (ма како и да се дефинирало тоа) е бесполова. Поздрав. :)

ти стигна до тајните на универзумот?
Да, приближувајќи се со дедукцијата длабоко во микрокосмосот, доживеав светлина од која се оформи Свети Никола и ми кажа да не јадам месо.

Ќе избегаме потполно од темата (јака тема додуша, штета да се упропасти :rolleyes:)
Браво бе, ти вчера дојде и одма си земаш за право да кажеш дали е јака или слаба темата....:mad:
Ајде разлаз, имате теми за душа, имате теми за докажување кој колку знае, кој колку научил..овде не е место за двобој на знаење...гитла:P

Не можам, но јас никаде не се ни произнесов дека сум апсолутно сигурна во нејзиното постоење или непостоење. А во отсусвто на некакви опипливи докази, ќе си живеам во филм дека мојата "душа" (ма како и да се дефинирало тоа) е бесполова. Поздрав. :)

Значи ти веруваш дека има нешто што можеби не постои, ама си сигурно дека тоа нешто е бесполово?

И после ќе се лутиш кога некој лош чичко (многу полош од мене, јас сум срце) ќе ти напише дека жените не се многу бистри?

Zar ti e potreben nekakov si naucen trud (test na nekoja treta osoba so svoi iskustva i dozivuivanja na koja ti mozebi ke imas malku porazlicni dozivuvanja) za da primetis edna tolku ocigledna rabota kako sto e na primer postoenjeto na bleskavoto sonce nadvor?
Koga ke gi zatvoris ocite sto si ti? Ti treba li potkrepa od nekakvi tugi naucni trudovi?
P.S. Inace jas sum samo eden beznadezen oldfashion romanticar koj slucajno ima dusa. Ne oti se razbiram mnogu mnogu od filozofii.

Браво бе, ти вчера дојде и одма си земаш за право да кажеш дали е јака или слаба темата....:mad:
Ајде разлаз, имате теми за душа, имате теми за докажување кој колку знае, кој колку научил..овде не е место за двобој на знаење...гитла:P

Во право си, ова е тема за исфрустрирани домаќинки ко се плашат дека мажите им имаат швалери. Веднаш си одам од темеата.
Автоматски споено мислење:

Ne oti se razbiram mnogu mnogu od filozofii.

Кој би рекол? Воопшто не се приметува.

Значи ти веруваш дека има нешто што можеби не постои, ама си сигурно дека тоа нешто е бесполово?

И после ќе се лутиш кога некој лош чичко (многу полош од мене, јас сум срце) ќе ти напише дека жените не се многу бистри?
Пријателе, она бар си знае дека се филма, ја користи способноста на неокортексот да фантазира, од друга страна ти си уверен дека знаеш и со тоа сеуште несвесен за своето филмање.

Не сум сигурна, пишав дека си живеам во филм. Ти дадов можност да аргументираш подетално, пошто сум жена, нели, а ние во принцип сакаме преџвакување и симплификација на нештата преку призма на супериорниот пол - машкиот. Повели, образложи ми, do the mansplaining. :)

Во право си, ова е тема за исфрустрирани домаќинки ко се плашат дека мажите им имаат швалери. Веднаш си одам од темеата.
Автоматски споено мислење:

Кој би рекол? Воопшто не се приметува.
Ma ne, jas toa samo ocajno se trudam maaalku od malku da zvucam filozofski za da ne se custvuvam kako nepismen romanticar.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom