Увоз на автомобили постари од 30 години, практика насекаде, а сега и кај нас?

• Креатор на темата Креатор на темата Volkswagen
  • Време на започнување Време на започнување
Dali e mozno da se vnese stara kola ( old timer-i..na primer od 60-tite ) vo drzavava so plakanje na plus nesto, davacki i tako dalje? Dali ima takva moznost spored zakonot?

Dali e mozno da se vnese stara kola ( old timer-i..na primer od 60-tite ) vo drzavava so plakanje na plus nesto, davacki i tako dalje? Dali ima takva moznost spored zakonot?
Има... постара од 25 години треба да биди.

Има... постара од 25 години треба да биди.
So ogled na toa sto mi se bendisue, i koga verojatno ke imam sansa da go kupam, 40 godini ke bide staro sigurno :).

Eventualno da ne znaes kako se dvizat davackite?

I mozes da go registriras i da go vozis neli, ne e samo za izlozuvanje? :)

Е незнам како одат давачките... Битно може да се увезе олд тајмер. Имаше и тема за увоз на олд тајмери. А не е лошо некој да тркне до машински Скопје да праша која е процедурата и колку давачки има.

Е незнам како одат давачките... Битно може да се увезе олд тајмер. Имаше и тема за увоз на олд тајмери. А не е лошо некој да тркне до машински Скопје да праша која е процедурата и колку давачки има.

Значи моажам да донесам Југо од Хрватска постаро од 25 години таму се супер одржувани за 200-300 евра:)

Постои посебна ставка „увоз на школка“ и услов е да нема подвозје и мотор :) Нема врска тука година на производство и сл.

Точно е тоа, знам дека се практикува во САД поради тоа што многу странски производители не се усогласени со многубројни закони во Америка главно поради системите за кочење и емисијата на издувните гасови. Имаат и некои смешни закони, и да е најнов автомобил, ако нема жолти жмигавци не можеш да го внесиш. :)

Ако се воведи законот, мое мислење е дека ако си платиш се што треба нема да имаш проблем. Дури и мене не ми е јасно, ама оптимист сум по ова прашање. :) Ако се најде некој во комисија кој е запален по олдтајмери не би требало да имаш проблем.

Ама во нашата Македонија секогаш ќе се најде некој кој што ќе сака да направе некоја малверзација, по што и добри примероци кои вредат да се внесат тешко ќе се одобруваат. Ќе измислат и други трошоци кои ќе одат со регистрација, демек загадуваат, не се безбедни бла бла... Многу прашања се покренуваат...

Ако се воведи законот, мое мислење е дека ако си платиш се што треба нема да имаш проблем. Дури и мене не ми е јасно, ама оптимист сум по ова прашање. :) Ако се најде некој во комисија кој е запален по олдтајмери не би требало да имаш проблем.

Ќе измислат и други трошоци кои ќе одат со регистрација.
Работата е што се нема најдено некој од увозот на олд тајмери да прави пари. Инаку, до сега мамата ке ја расплачеа.

А дека ке измислат додатни трошоци со регистрацијата, не се секирај. Веке се измислени. Со самата регистрација ја финансираш кампањата за следните избори на владејачката партија, а со плаќањето патарина се финансираат рекламите на Гвујо.

Работата е што се нема најдено некој од увозот на олд тајмери да прави пари. Инаку, до сега мамата ке ја расплачеа.

А дека ке измислат додатни трошоци со регистрацијата, не се секирај. Веке се измислени. Со самата регистрација ја финансираш кампањата за следните избори на владејачката партија, а со плаќањето патарина се финансираат рекламите на Гвујо.

Во нормалниот свет се НАМАЛУВААТ давачките за олдтајмери бидејќи се третираат како културно богатство на една земја. На пример ако ја регистрираш колата за олд-тајмер плаќаш упола давачки за регистрација, но несмееш да ја возиш 80км подалеку од местото на живеење, а кај нас колку измислија едно време два пати да се носат на технички ништо чудно да воведат и поголеми давачки :toe:

Тој Triumph GT6 што е сликан на изложбата во Неготионо е увезен во Македонија по постоечкиот закон, така да функционира значи :wink:

Тој Triumph GT6 што е сликан на изложбата во Неготионо е увезен во Македонија по постоечкиот закон, така да функционира значи :wink:
A имаш инфо што треба да се плати поточно за увоз на олдтајмер? И дали важат истите правила како за увоз на обично возило (од типот на хомологација, акциза, А-тест и тн....)?

Законот е за возила постари от 35 години, а точната процедура треба скоро да ја дознаам и ке ја споделам секако.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom