University of Information Science and Tehnology "St.Apostol Pavle" Ohrid

• Креатор на темата Креатор на темата Ghost_Rider18
  • Време на започнување Време на започнување
http://www.uist.edu.mk/ не гледам што е тука никаква, за твоја информација овој универзитет има направено свој систем во кој секој си има свој профил, каде што комуницира со професорите, ги добива најновите информации, сугестии, ги добива сите поени што ги освоил и слично. Единствениот универзитет во Македонија каде што е имплементиран ЕКТС во секоја смисла, од работа во мала група, спортски активности, секции за се и сешто, принцип на оценување.
За оценувањето се користи следниот принци: имаш можни 100 проценти и редовно изработуваш демашна, проекти, учество и активности и од се бериш по некој процент на средина од семестарот имаш колоквиуми, од кои можеш да земеш 20% или повеќе или помалку тука е во основа бројката, на крајот од семестарот имаш испит од кој се собира најповеќе поени 70% +,-. Ако паднеш на колоквиум тогаш продолжуваш на испит само што ги немаш овие 20%.
Интересно е тоа што за сите испити имаш повеќе дати и можеш сам да си ги искомбинираш како ти одговараат кој кога да го полагаш.
Факултетот е отворен до 11 часот и претставува место каде што редовно се берат студенти разменуваат мислење учат и слично.
За оние секциите секој може да оди во секции има, ракомет, фотографирање, аикидо, голем број на секции за програми за обработка на фотографии, фидеа, за правење игри, и безброј други секции кои што се активни.

--- надополнето ---

http://www.uist.edu.mk/moodle/ оваа е местото каде то секој студент си имасвој профил и ги дознава сите информации поврзани со факултетот.

Еее голема работа. И на мојот е така. Секој има свој профил, mail и корисничко име на системот за електронско учење. На него се поставени сите прирачници, вежби, материјали, поени од колоквиуми итн итн итн.
35 поени прв колоквиум, 35 втор, 10 поени активност, 10 поени редовност, 10 поени семинарска.
Имаме многу активности надвор од редовната настава, многу посети од амбасадори, бизнисмени, политичари и ред други...Одиме на пракса на крај на секоја година, имаме различни проекти, фабрика на знаење, фудбалски, кошаркарски, ракометни натпревари ...
И извини, ама страната воопшто не ја отсликува реалноста. Треба да биде мнооооогу подобро изработена. Нема скоро никакви информации.
Е јбг, може јас имам превисоки критериуми на оценување затоа што кај мене сето тоа е беспрекорно.

Се полага ли приемен за Англиски, Математика, или се гледа од Матурата..?

Еее голема работа. И на мојот е така. Секој има свој профил, mail и корисничко име на системот за електронско учење. На него се поставени сите прирачници, вежби, материјали, поени од колоквиуми итн итн итн.
35 поени прв колоквиум, 35 втор, 10 поени активност, 10 поени редовност, 10 поени семинарска.
Имаме многу активности надвор од редовната настава, многу посети од амбасадори, бизнисмени, политичари и ред други...Одиме на пракса на крај на секоја година, имаме различни проекти, фабрика на знаење, фудбалски, кошаркарски, ракометни натпревари ...
И извини, ама страната воопшто не ја отсликува реалноста. Треба да биде мнооооогу подобро изработена. Нема скоро никакви информации.
Е јбг, може јас имам превисоки критериуми на оценување затоа што кај мене сето тоа е беспрекорно.

ок твојот факултет е најдобар :smir:. Само да прашам овие што се изнајадоа гомна дали уопште биле да видат што како е со факултетот или онака само колку да кажат нешто ???

ок твојот факултет е најдобар :smir:. Само да прашам овие што се изнајадоа гомна дали уопште биле да видат што како е со факултетот или онака само колку да кажат нешто ???

Хахаха, не бре. Далеку од најдобар. Дааалеку.
Целта ми беше да му кажам дека не е вистина тоа што Брокерот го пиша...
Единствениот универзитет во Македонија каде што е имплементиран ЕКТС во секоја смисла, од работа во мала група, спортски активности, секции за се и сешто, принцип на оценување.

Сине, bitch all you want, уште не те видов да дадеш конкретен пример каде би се вработил :)
"Има работа ако си способен, секогаш можеш сам да отвориш свој бизнис, ако си способен, ако си способен, ако си способен.."
Еве, јас не се сомневам дека ти си способен, па, одговори ми, каде ќе се вработиш по завршување на факсов? :)

Ти брат, седи си дома и кењај си по форуми. Еве земи некој научи програмирање и вработи се како програмер без факултет.
А за англискиот немам коментар, не очекував толку ограничени луѓе да има по форумов.

http://www.org.mk/dir/dir.aspx?cat=i6

Во најмала рака, еве овде може да се вработи.
Напомена: ова е мини листа.

Доколку се занимава со некоја истражувачка дејност, може да остане како асистент на факултетот.

Кај ќе најдеш работа во македонија со Математика и Физика?
Професор ќе бидеш?
Ни тоа неможеш.
И шо дека си го усовршил англискиот?
Иди на курс паралелно со друг факс и усоврши го и онака.
Програмирање, исто, моеш сам дома со помош на литература да научиш.

абе брат ако е за тоа можеш дома и англиски да научиш и програмирање и математика.. шо ке ти е факултет на крај нели?

Да не има некој информација кои предмети интерно на матурата треба да се полагаат за запишување на овој факлутет?

Абе стварно овоа што го велите,за ништо сум губел време до сега на школа 8 години.. сум можел од дома да учам и Хемија, и Англиски, и математика etc.. што кур одиме на школа..

Btw слушам муабети дека факултетов не го бивало...или можда е македонскиот синдром на љубомора?

Ајдееее, јазикот и информатиката ја смешавте.
Абе луѓе ,на овој факултет ќе го научиш англискиот за твојата област. Нема да те учат за правна терминологија и ред глупости. Што значи и јас имав англиски на безбедност, па се специјализирав во мојата област.
Глејте научете нешто на факултетов а не гледајте тоа што англискиот демек ќе го усовршите. Ако сакате да го усовршите, ете ви Филолошки:toe:

За милиметар ја утна поентата за јазикот. Поентата е што после ти ќе бидиш способен на оригиналната терминологија, незнам која би била поентата да се преведуваат термините, кога на истите веднаш им се дадени англиски термини. Не е поентата "Абе брат, појди си на курс, ќе научиш англиски". Стварно ги бркате лонците...Не се работи за изучување на јазик, се работи за стручност на тој јазик. Oсобено кога се работи за IT.

И да, што е пресудно дали страницата е шарена или не, за тоа дали е добар факултетот или не? Македонска работа....за сламка се фаќаат.

Се е во ред, само зошто UIST го нема на листата на акредитирани високообразовни институции во Македонија? Зарем не е признаен, иако е државен универзитет?
http://www.mon.gov.mk/component/content/article/597

Не знам колку сте информирани за релативно новите и немили случувања на случувања на универзитетов.

Избркан е (т.е. не му е продолжен договорот, што е еднакво на избркан) најдобриот професор, Gregory Hillhouse.
Тие што се студенти таму знаат дека тој беше столб на универзитетов, а сега одненадеж добива отказ.

Прво, мене како студент таму воопшто не ми е сфатливо како е можно да се избрка тој којшто се бореше најмногу, се трудеше да направи луѓе од нас и да воведе новини во нашиов никаков образовен систем.

Второ, ако целта на универзитетов беше да се изгради во еден од најдобрите универзитети на Балканот, како е можно да се отфрлаат луѓето кои најмногу можеа да придонесат за некаков успех? Hillhouse има исклучително искуство во образование, огромно знаење и неверојатна харизма и авторитет, а беше вистински лидер на универзитетот.

Значи, идејата за универзитетот беше претставена феноменално, а имаше и огромен потенцијал за успех (првата година беше исклучително добра за нов универзитет), но реализацијата е далеку од тоа. Премногу далеку. Се додека во образованието владее македонската љубомора и политиката, нема да успееме. На овој универзитет овие работи излегуваат од нормалната граница.

Избркан е (т.е. не му е продолжен договорот, што е еднакво на избркан) најдобриот професор, Gregory Hillhouse.
Тие што се студенти таму знаат дека тој беше столб на универзитетов, а сега одненадеж добива отказ.
Ништо чудно.
Спремајте се да со дочекате на негово место да вработат некој кој ќе си нема "и" од искуство, само затоа што на тој начин функционира образовниот систем кај нас.
И да не заборавам да те потсетам дека и овој факултет е во Македонија. :)

И да не заборавам да те потсетам дека и овој факултет е во Македонија.

За жал, се уверив во ова многу побрзо отколку што требаше.
А искрено многу надеж влеваше оптимизмот што се ширеше на почеток, особено од професорот Hillhouse.
Колку само кратко трае нешто убаво кај нас. :@ Човеков е активен научник (нуклеарен физичар), ама изгледа нам не ни се потребни научници, т.е. наукава кај нас е на најниското ниво на приоритети.

Спремајте се да со дочекате на негово место да вработат некој кој ќе си нема "и" од искуство, само затоа што на тој начин функционира образовниот систем кај нас.

Воопшто не се сомневам во ова. Иако искуство и не е секогаш најважно; пример, еден од професориве кај нас (професорот по математика) нема многу искуство, ама има огромно знаење и искрено според стилот многу ме потсетува на професорите на MIT (нив може да ги видиме од слободните online предавања).

Во конкретниов случај, најлошото е што веројатно ќе дојде некој со релативно малку знаење и што, релативно земено, 90% од предметиве мораме да се трудиме сами да ги учиме. Не дека на останатите образовни институции не е така, т.е. квалитетниот студент секогаш најмногу работи сам, ама без луѓе кои ќе не насочуваат на добар пат, не сум многу оптимист за успех.

И уште една интересна, а истовремено и страшна, работа е што сум 100% сигурен дека тие кои придонесоа да се избрка професор Hillhouse ќе измислат секакви луди причини за прекинот на договорот. И многумина ќе бидат натерани да веруваат во нив.

Предавањата на универзитетов на англиски се?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom