Учам за да добијам висока оценка или учам за да научам за мое добро?

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување

Оценка или знаење?

• Вкупно гласачи
    196
Го учам она за кое што сум заинтересирана. А има многу работи кои ми одат на нерви. Сепак убаво е да се знае.

Двете ги комбинирам но повеке го практикувам она учам за да добијам повисока оценка!

Учам тиња предмети колку да положам (како физика и електротехника на ИКИ :tapp:), другото за мое добро/од интерес/од мерак.

Прва година ми е на факултет и искрено за овие 4 месеци дознав некои работи. Како на пример дека знаењето не ти вреди ништо, оценката е она мерило за тоа колку знаеш. И да знам колку што знам имав ист број поени со други колеги. Мене ме испрашаа за 8, ним без прашања им дадоа 9. Поените вклучуваат присуство, поени од колоквиуми, активност итн. и имав ист број поени така што стварно незнам по која основа се случи ова. Веројатно не сум доволно симпатичен? Како и да е, подобра (де)мотивација од оваа не можев да добијам. Така да знаењето не вреди ништо, учете за оценка.

Учам за мене т.е за знаење, за утре кога случајно ќе се вклучам во некоја конверзација да не бидам шупелка.

Оцената според мене не претставува мерило за тоа колку јас знам, тоа е само обична бројка која може колку да те мотивира толку и да те демотивира.

кога сватив дека треба да учам и да го надополнам знаењето касно беше...така да сега учам за оценка да добијам....касно е за знаење...треба од почеток да почнам..:nesum:

Тоа што го сакам го учам за да го научам,но има и такви дебилни предмети што гледам само да поминам некако и никогаш веќе да не ги видам :tapp:

Тоа што го сакам го учам за да го научам,но има и такви дебилни предмети што гледам само да поминам некако и никогаш веќе да не ги видам :tapp:
Ми ги зема буквите од тастатура....
Сакав да кажам, кога јас се интересирам за нешто ќе го научам за мене и не ме интересира оцената...
Ама кога има работи ште не сакам да ги учам :nenene:, пролистувам малку само колку да пројдам за оцена.

zavisi sto ucam,ako e nesto sto me interesira go ucam za da go znam znaci za znaenje a ako e nesto sto mi e tapa go ucam za ocena samo za da pominam:wink:

За оценка ги учам историја и отп зошто се предмети кои воопшто не ги обожавам (особено првиот).
И другите горе-долу ги учам за оценка, но повеќе ги разбирам и ги памтам.

Незнам на тепка си учам што ми е интересно во моментот. Само математика константо :back:

Ако нешто ми е интересно, си го учам за душа :pos: а ако не, што да правам, за оценка си го учам. Кога почнав на факултет тоа што не ми беше интересно го учев колку за да поминам, ама кога сфатив колку малку повеќе труд може да ми донесе многу повисока оценка, почнав да учам и за повисока оценка :icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom