Твоето мислење за операта

• Креатор на темата Креатор на темата almostanangel
  • Време на започнување Време на започнување

Твоето мислење за операта како музика е:

• Обожавам да слушам опера, многу ме релаксира

Гласови: 17 30,4%
  • Сум слушал кратки парчиња или популарни арии, но не е мој тип музика

Гласови: 27 48,2%
  • Мразам опера! Ме живцира, никако не ме смирува!

Гласови: 10 17,9%
  • Опера? А што е тоа?

Гласови: 2 3,6%

• Вкупно гласачи
    56
се зависи од расположение.... некогаш се супер а некогаш неможам да ги поднесам, а баш сакам да гледам во живо да видам каков е филингот :) сум гледал делчиња од овие попознативе као: riggoleto,la bohemm(ако се пишуаше вака),mariage of figaro, оние од вагнер валкирите и сл.
работата е до вкусот :)

Најефикасна музика да се релаксирам е операта. Уживам кога ќе ја слушнам Дивата Марија Калас како ја изведува Хабанера од операта Кармен.

Марија Калас - одлично!
Доброоооооо, ајде сега запнавме, нека биде уметничка формааааааа! =)
Не мислев на музички стил како барок рококо или нешто...
Правец...

Едноставно ја обожавам операта, можеби од причината што таа е една од најтешките жанрови на самата музика...обожавам да слушам оперски дела како Caruso, Ave Maria, La Donna e Mobile, Nessun Dorma, Lucevan le stelle и тн. До почетокот на претходново лето воопшто не слушав опера, но ја засакав кога почнав да земам часови по пеење и иако вежбам разноразни техники за пеење, најмногу сум посветен на оперската техника....

гласав за Мразам опера! Ме живцира, никако не ме смирува! но многу ги почитувам оперските изведувачи поради вокалските способнодти но ете никако не ми лежи тој вид музика

Го Знаели некој Чудово Шо тече у позадина до 1 и 30..?
Колку време Ја Барам веќе Аман

Се ќе слушам,само ова неможам. Нема теоретска шанса ова да ме релаксира,баш контра уше поише ќе се напнам. Не ми е пријатна музика за ушиве,и ја сфаќам како група луѓе шо се дерат и дерат и дерат и дерат 2 саата,или колку и да трае.Дури и жал ми паѓа за нив,се потат за нишо. Шо да се праи..:toe:

Се ќе слушам,само ова неможам. Нема теоретска шанса ова да ме релаксира,баш контра уше поише ќе се напнам. Не ми е пријатна музика за ушиве,и ја сфаќам како група луѓе шо се дерат и дерат и дерат и дерат 2 саата,или колку и да трае.Дури и жал ми паѓа за нив,се потат за нишо. Шо да се праи..:toe:
Кутрите, џабе потрошиле пола од животот вежбајќи секакви скали... оди посоветувај ги да не се мачат да се дерат 2 саати, греота се - и мене дури жал ми паѓа... :icon_frow
Се дереле 2 саати. :pos:
Ама ај океј е, 15 години имаш - нормално е да слушаш по нешто од естрадниве уметници во македонијава со божествени гласовни способности. :)

Btw, Pavarotti - Ave Maria:

Хмм..... Интересна тема каде може многу да се дискутира општо за операта и сите познавања на секој рандом член на форумов околу неа.
Да бидам малку груб од целокупната сериозна музика (што како „жанр најмногу ја слушам) ова е нешто што најмалку му придодавам значење.
Иако обожавам многу увертири на опери, никогаш не сум седнал целосно една да одслушам. Предолго ми звучат. Но... Далеку од тоа дека ми се неубави. Има навистина прекрасни опери. Би го издвоил Верди како најексплоатиран. Одличен е за слушање, поготово за оние кои од прва влегуваат во овој свет и се троа лаици. Мене искрено најомилен и е Вагнер со неговата поготово позната Лоегрин. Има и еден дел што е веќе толку експлоатиран по америчките филмови и свечените моменти - свадбите. Или пак Валкирите... Моќно.
КАко и да е, операта не можам целосно да ја мразам. Има дела кои не се баш пријатни но има и дела кои се далеку повеќе моќни од еден концерт за рандом инструмент и оркестар.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom