Sungerot Bob
Живеј го животот
Македонската кујна изобилува со прекрасни Македноски јадења. Па едно од овие традиционални Македонски јадења е турли тавата.

500гр. свинско месо
1 црвен кромид
1 бел кромид
3 моркови
3 тиквици
1 парче целер
200гр. боранија
50 - 100гр. бамја
2 компира
2 патлиџани
Зеленчукотисецкајте го на коцки. На масло пропржете го кромидот и црвениот кромид, па додадете го морковот и целерот и уште малку пропржете. Потоа додадете го месото и пропржете малку да омекне. Додадете го останатиот зеленчук освен бамјата и доматите. На ова додадете малку вода и нека се прокрчка на тивок оган. Сега додадете ги доматите и бамјата, долијте со уште малку вода и оставете 15тина минути да прокрчка. Убаво зачинете и ставете се во земјена тава, покрите со фолија и печете 30 минути на 200 степени. Извадете ја фолијата и допечете уште 15тина мин.
Дали јадете Турли тава?
Во кој ресторан најубаво ја прават?
Како вие ја приготвувате Турли тавата?


500гр. свинско месо
1 црвен кромид
1 бел кромид
3 моркови
3 тиквици
1 парче целер
200гр. боранија
50 - 100гр. бамја
2 компира
2 патлиџани
Зеленчукотисецкајте го на коцки. На масло пропржете го кромидот и црвениот кромид, па додадете го морковот и целерот и уште малку пропржете. Потоа додадете го месото и пропржете малку да омекне. Додадете го останатиот зеленчук освен бамјата и доматите. На ова додадете малку вода и нека се прокрчка на тивок оган. Сега додадете ги доматите и бамјата, долијте со уште малку вода и оставете 15тина минути да прокрчка. Убаво зачинете и ставете се во земјена тава, покрите со фолија и печете 30 минути на 200 степени. Извадете ја фолијата и допечете уште 15тина мин.
Дали јадете Турли тава?
Во кој ресторан најубаво ја прават?
Како вие ја приготвувате Турли тавата?
