Турли тава

• Креатор на темата Креатор на темата Sungerot Bob
  • Време на започнување Време на започнување

Дали јадете Турли тава?

• Вкупно гласачи
    52
  • Гласањето е завршено на .

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Локација
Гостивар
Македонската кујна изобилува со прекрасни Македноски јадења. Па едно од овие традиционални Македонски јадења е турли тавата.

турли тава.jpg

500гр. свинско месо
1 црвен кромид
1 бел кромид
3 моркови
3 тиквици
1 парче целер
200гр. боранија
50 - 100гр. бамја
2 компира
2 патлиџани

Зеленчукотисецкајте го на коцки. На масло пропржете го кромидот и црвениот кромид, па додадете го морковот и целерот и уште малку пропржете. Потоа додадете го месото и пропржете малку да омекне. Додадете го останатиот зеленчук освен бамјата и доматите. На ова додадете малку вода и нека се прокрчка на тивок оган. Сега додадете ги доматите и бамјата, долијте со уште малку вода и оставете 15тина минути да прокрчка. Убаво зачинете и ставете се во земјена тава, покрите со фолија и печете 30 минути на 200 степени. Извадете ја фолијата и допечете уште 15тина мин.

Дали јадете Турли тава?
Во кој ресторан најубаво ја прават?
Како вие ја приготвувате Турли тавата?
:)

Едно од прекрасните јадења,за жал сега снајките поретко ја прават,
полесно им е мусака и односот е секако 10 : 1 во корист на компир-месо,
затоа што треба да се подготвува со многу зеленчук,да се шета по пазар,
а тоа бара многу време,а времето треба и за лакирање нокти и турски серии.
Но ова е сепак летно јадење, а сега треба повеќе замрзнати артикли или од конзерва.
Не знам дали воопшто ја прават во некој ресторан, не и таму атрактивна,се бара скара.
А рецептата ти е супер,е сега треба и месото да се погоди,кога би било од домашно м...

Да, ама ова типично летно јадење кое го подготвувам од април до ноември
1/2 кг пиперки
1 кг домати
2 модри патлиџани
1/2 кг месо
малку масло и сол
Се се чисти е сече и без претходна подготовка и без додаање на вода се пече во рерна во покриена тава

Турли тава во принцип се прави со свинско и телешко мешано во тавата, плус зеленчук што ќе ти дојде при рака, ставено од вечер да се крчка на тивко до сабајле.

Добро познат на времето се сеќавам дека ме искара за турли тава дека фактички кога би измешал се во едно, ништо од вкусовите и хранливите состојки немало да остане. Или нешто слично велеше, ми останало во глава ме потсети со темава.

Обожавам и готвам редовно, се што е со свинско - зеленчук - тава редовно ми е на мени :)

Јас ова јадење го викам што се најде во фрижидер тоа се става во тава. Едино буранија ми е погадно од ова. Може и заради буранијата не ми е убава, а и морков неможам да поднесам.

Јас ова јадење го викам што се најде во фрижидер тоа се става во тава. Едино буранија ми е погадно од ова. Може и заради буранијата не ми е убава, а и морков неможам да поднесам.
Според мене ако не е морковот и бамјата Турли тавата ко да не е Турли тава :)

Мајка ми у принцип турли тава прави кога има миљарда замрзнати ствари у замрзнувач....јадења од вчера, завчера и пред недела дена.....нема што да им прави да не ги фрла......и готви.

Ретко, ретко ја прави по прописи :D

Како и да е...вака или онака...ептен кул јадење и многу го почитувам :)

@anco во зима треба повеќе замрзнато и конзерва? Ма од конзерва не нема сега, него нема никад!!!

Криво ми е кога се делат јадењата на зимски летни, знам дека е во зависност од сезоната, што може да се најде во моментот на пазарот, што не... јас имам можност и во сред зима да ја правам, и да ви кажам ќе зеам да ја направам неделава. Инаку немам некоја рецепта строга, освен дека бамија е MUST! Друго се од око, не работам со мерки :)

Уф, уф, турлитава како тоа гордо звучи и лиги ми потече, мајка ми го прави по рецептот на баба ми кое е одамна почината и сега по нејзиниот рецепт прави како аманет ,а јас му викам на мајка ми стави ја повеќе бамја многу обожавам ,а татко ми ми вели ,,ејјј синко чекај малку кај си залетал знаеш ли колку чини бамја на кило а`` :D инаку баба ми од егејска Македонија поточно с.Баница и баба ми вели турлитава потекнува од прилеп а рецептот како дознала не ми кажа и останува мистерија :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom