Darling
High Value
*нема.Поголеми Југословени од Македонците немало.
8/10 книги на српски. Чудно само како Зборникот на Миладиновци и Сердарот биле популарни во 1984 и зар не се пишувале и читале македонски романи.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
*нема.Поголеми Југословени од Македонците немало.
8/10 книги на српски. Чудно само како Зборникот на Миладиновци и Сердарот биле популарни во 1984 и зар не се пишувале и читале македонски романи.
Од кај знаеш дека на српски ги читале? Ај за другите не знам, ама за Илијада прилично сум сигурен дека е со наш превод.Поголеми Југословени од Македонците немало.
Од кај знаеш дека на српски ги читале? Ај за другите не знам, ама за Илијада прилично сум сигурен дека е со наш превод.

Па затоа пишав Илијада сигурно и таа била на македонски. Имам роднина работеше во библиотека, баш ќе ја прашам следно видување.Веројатно според издавачките куќи. Само три наслови се од Македонска книга. Другите се Загреб или Белград. Не знам, ама не верувам дека овие издавале на македонски јазик.
Инаку во Приштина - "Камасутра" била повеќе продавана од речникот на Албански.![]()
Македонските издавачки куќи толку пари добивале за издавање и тоа се издавале само македонски наслови и автори. Сите светски класици и наслови биле издавани во Загреб и Белград. Од моите дома имам библиотека која брои илјадници наслови купени во 70 ти и 80 ти. 90% се печатени во Загреб на српскохрватски.Поголеми Југословени од Македонците немало.
Ок, сум направил превид. Али како што ти рекоа и погоре српски/хрватски издавачки куќи сигурно не печателе на македонски.Па затоа пишав Илијада сигурно и таа била на македонски. Имам роднина работеше во библиотека, баш ќе ја прашам следно видување.
Прво околу редоследот. Од тие што ни се преведени (а генерално сите битни и големи дела негови се преведени), јас би одел вака: Кум, Сицилијанецот, па Последниот дон. Постхумано му се издадени и Омерта (Законот на молчењето) и Фамилијата, овие ги немам читано, така да не би можел нешто подетално да ти кажам за нив. Не се нешто поврзани, но така се издадени по редоследот што ти го пишав, и има некои референци пример, во Сицилијанецот се спомнуваат ликовите од Кум во подоцнежни години. Последниот дон е скроз различно, така да таму па асполутно не менува нешто многу кога ја читаш. Чисто да знаеш дека и таму настаните кои се опфатени се случуваат хронолошки после тие од Кум и Сицилијанецот (Фалконе случајот, војната меѓу двете сицилијански фамилии).@FilipMKD007 го прочитав твојот коментар за Марио Пузо, па ме заинтересираа неговите книги. Гледам во Матица се достапни неговите наслови, па ме занима дали има некој редослед за читање и некаква поврзаност или сите се со посебна приказна?
"Кум" опфаќа се што има во филмовите или е сосема различно?
Ко што прочитав - автофикција е романот, цел напишан во стихови и нема ни една точка, запирка или било каква друга интерпункција. Нема ни големи букви. Го има преведен на македонски, не се сеќавам точно дали беше издание на Арс Ламина или на ПНВ Публикации, ама го има, дефинитивно.Не знам што книги пишува Милена Марковиќ, али ако судиме по нејзиниот сценаристички 'дар', ја би бегал од неа што подалеку.
Секој филм/серија што ги имам изгледано од нејзино перо и во режија на нејзиниот маж Олег Новковиќ биле лоши. Последниот беше “Враќањето на Жикината династија”, претходно сериине “Мочвара” и “Нечиста крв” и филмот “Жив човек”. Можда на хартија пишува подобро отколку за екран, ама не би трошел пари за неа. Ако ја купиш, ќе пуштиш осврт после читање, but you have been warned of her capabilities.Ко што прочитав - автофикција е романот, цел напишан во стихови и нема ни една точка, запирка или било каква друга интерпункција. Нема ни големи букви. Го има преведен на македонски, не се сеќавам точно дали беше издание на Арс Ламина или на ПНВ Публикации, ама го има, дефинитивно.
Инаку, ги читав текстовите со анализи од уредниците на Велике приче. Имаше еден во кој се зборуваше за „Пиреј“ од Петре М. Андреевски. Еден од членовите на редакцијата бил заинтересиран за романот по листата на Манчевски и решил да го побара дали е издаден на BSC. И бил, на хрватски, со превод „Pirika“. И успеал да го најде на некој хрватски сајт, ама додека ја нашол жиро сметката за да го купи, некој друг го купил пред него. Во анализата велат - ете толкав оддек имала самата акција, што буквално се бараат наслови под дрво и под камен. Читатели праќале писма до издавачи со молби да се реиздаде некое исцрпено издание кое го пишувале на листата и сл.

Штом толку многу книжевници од екс Ју ја ставаат во ТОП 10, покрај едни Андриќ, Селимовиќ, Ќопиќ, Десница, Маринковиќ, Пекиќ, Павиќ, Црњански... Ме заинтригира.Секој филм/серија што ги имам изгледано од нејзино перо и во режија на нејзиниот маж Олег Новковиќ биле лоши. Последниот беше “Враќањето на Жикината династија”, претходно сериине “Мочвара” и “Нечиста крв” и филмот “Жив човек”. Можда на хартија пишува подобро отколку за екран, ама не би трошел пари за неа. Ако ја купиш, ќе пуштиш осврт после читање, but you have been warned of her capabilities.![]()