Трговски центри vs. Чаршии

Поинтересно место за прошетка и пазарување?

• Трговски центар (затворен простор за пазарување- Ramostore, City Mall)

Гласови: 43 58,9%
  • Чаршија (отворен простор за пазарување - Стара Скопска Чарчија, Широк Сокак со чаршијата)

Гласови: 30 41,1%

• Вкупно гласачи
    73
затворен простор за пазарување - тоа ти е безистен.

Не можеш да споредуваш пазар и чаршија со трговски центар....
Истата гардероба што се носи од Кина преку Турција и Бугарија и од Косово преку Албанија ја има на Бит Пазар и тоа 3-4 пати поефтина.

Ама јас мислам на трговски како новиот во Скопје што го отворија, а во катната гаража нема ништо според мене, само 5 бутици едвај.
Бизнис центарот исто, нема бутици таму, само кафичи, тие бутиците на 3ти спрат за ништо не чинат. ;)

Не можеш да се споредуваш со град каков што е Скопје.Главен град е и точка,ме мрзи да објаснувам.
Значи имаме бизнис центар и тоа катната каража битно има бутици.

Истата гардероба што се носи од Кина преку Турција и Бугарија и од Косово преку Албанија ја има на Бит Пазар и тоа 3-4 пати поефтина.
Да, претежно дуќанчиите ( сопствениците на бутици ја прекупуваат од таму, и до Шутка) и овде ја продаваат поскапо :) туку ова е офтопик :)

Јас не мислам дека едното е подобро од другото, потребни се и двете. И чаршии и трговски центри. Трговските центри се одлични кога брзаш или кога не сакаш да губиш време и нешто мораш одма да купиш, затоа што се покомпактни, не се раштркани и точно знаеш што каде можеш да најдеш, додека чаршиите се повеќе за лагано излагање и шетање и барање ствари, односно кога немаш определна цел за купување.
Делумно се сложувам со раштрканоста. Но еве рецимо оние трговски центри кои се направени во 90тите кај нас, се без никаков план. Ти за да видиш каде точно се наоѓа продавничката (не е продавница пошо овие се баш толку мали што си зедов за слобода да ги ставам во деминутив) треба да одиш уздуж и попреко низ т.ц. за да ја најдеш. Да не зборам за оние кои прв пат ги посетуваат - има навистина добри продавнички но ете судбината ги натерала да бидат у некој забити крај и не можат да бидат видени од новите муштерии. Така тие имаат обврска да се рекламираат преку медиуми, да даваат силни пари за тоа.

На темава... порано бев да не речам обожавател на трговските центри (ГТЦ, Рамстор, Веро) се до оној момент кога ми прекурчи више да се замарам со некои брендови (као демек квалитет) и почнав да мрчам за цените неспоредливо високи со оние што ги наоѓам на одделни продавници (надвор од трговскиот - пошто нели, помала рента помала цена). Да не зборам за продуктите од потрошен калибар (за консумирање - јадење/пиење). Една другарка ми рече закафето Старбакс колку го чекала со месеци да го пие. После одредено време (претстојуваше некаде во странство) ја прашав, дали сеуште и` се допаѓа. Добив еден едноставен одговор - како наше златно турско кафе никаде нема. Значи... Сум повеќе за да има повеќе експериментални местенца, различни национални, традиционални кујни. МЕкдоналдс и сличните нему секогаш сум ги презирал. Добро отскокнав малку од темата ама боглавно ова е тоа.

Трговски е подобра варијанта највеќе ради времето, во Македонија имаме жешки лета, ладни зими така да трговските се права ствар

Трговските центри, да не речам моловите, се стерилни, правени според амерички калап и менталитет, и никогаш не можеш во нив да ја почувствуваш чаршиската атмосфера. Во чаршија има ценкање, но ни приближно масовни гужви и тепачки како во новоотворените шопинг центри. Кога денес не ме прегази стампедо во Скопје Сити Молот, арно поминав:D Во чаршија си барем на отворен простор, дишеш водух, онаму ќе колабираш. Истото е и во Рамстор, надвор студено, внатре пука жешко (или обратно).

Па искрено и не пропушташ баш многу, би сакал да ја избегнам таа “атмосфера“ кога морам да се пробивам низ гужвата и да губам време беспотребно, кога одејки низ чаршијата од шахтите (претежно кај нас ова) изглегуваат најразлични лоши мириси а ценкањето е врв на примитивзмот според мене а разгледувањето постојано „под камера“ на продавачот. За температурата пак си грешка, баш во трговските е поприлагодена :)

Ние кај нас немаме трговски центар/mall :place:

Гласам за двете.
Има и кај тебе во Охрид бе брат.
420485_4083177032714_29808318_n.jpg

Не можеш да се споредуваш со град каков што е Скопје.Главен град е и точка,ме мрзи да објаснувам.
Значи имаме бизнис центар и тоа катната каража битно има бутици.

Кога веќе спомнавме Прилеп, до кај е City Center?
untitled1-2.jpg
BIMAS%202012%20pro134.jpg

Oтсекогаш уште од мало дете повеќе сум обожавал да шетам и пазарувам/купувам(по потреба) повеќе од чаршии и пазари, а послабо од трговските центри !
На времето во Скопје го имаше само ГТЦ, но во последниве неколку години изникнаа повеќе големи трговски центри ....... Рамстор, Веро... но сепак повеќе преферирам и позабавно ми е шетањето и купувањето од чаршија и пазари, отколку купувањето и шетањето низ трговските центри, кои ми делуваат некако клаустрофобично затворени се ко лименки, а низ чаршија си шеташ на отворено и полагодно е !

Баш и јас пред некој ден за ова шетајќи низ чаршија размислував...Јас сум за чарчија некако ми има душа, покомотна е(различни работи се распространети насекаде), има стотици улички кој те водат насекаде а сепак си во чаршија.
Во чаршија можеш да поминеш и без пари а топ да си поминеш а во ова трговските некако .....си имаат цена

Баш и јас пред некој ден за ова шетајќи низ чаршија размислував...Јас сум за чарчија некако ми има душа, покомотна е(различни работи се распространети насекаде), има стотици улички кој те водат насекаде а сепак си во чаршија.
Во чаршија можеш да поминеш и без пари а топ да си поминеш а во ова трговските некако .....си имаат цена

100 пати боље е низ чаршија, како прво во чаршија можеш како што и ти самиот си кажа да си поминеш добро и со помалку пари, можеш и чисто само да си прошеташ, можеш да седнеш да каснеш и да се напиеш нешто за мали пари(кафенце на пр.), па и да си купиш нешто имаш триста тракатанци низ чаршија во кои ќе ти летнат очите и сакал нејќел ќе дојдеш дома со празен џеб, барем мене така ми се случува и ми се има случувано, најчесто одам за прошетка не планирам ништо да купувам ама еден куп работи ќе ми фатат око и парите аш ........... додека во трговските центри си како во конзерва затворен, плус таму е далеку далеку поскапо се, плус низ чаршија ќе видиш претежно обични луѓе/обичен народ, додека низ трговските центри ќе видиш 90% се градски кремчиња, фраерчиња, шмизличиња, пуфли и сл. !

Кога веќе спомнавме Прилеп, до кај е City Center?
untitled1-2.jpg
BIMAS%202012%20pro134.jpg

Токму тука живеам и го погоди човекот што ќе те извести за тоа. :)

Друже,ќе трае подолго време сигурно повеќе од 2-3 години.... сеуште не е допраен ни вториот кат,секојдневно работат значи сме со надеж дека ќе го завршат за неколку години.

Не си вервам на очите шо читам бе. Ај за почеток ми беше глупава самата споредба ама па да читам луѓе да тврдат дека чаршија е подобро.
Она шо го имаме ние и шо го викаме Чаршија (Скопска, Битолска иили кизнај каква) не е ни за музеј бе. Она е дел од светот забораен во времето и просторот. Она не заслужва ни музејски експонат да биди а камо ли да функционира за трговија. Да не прам муабет за состојбата на градбите уште повеќе па да не наметнувам тема за просторот во нив, услови за носење на роба и слично.
Ако некој сака отворен простор и шетање полека полека постојат аутлети. Не гледам шо му фали на аутлет (освен шо не е в центар).

не спомнувајте чаршии да не му текне на Коце да изгради чаршија во барок стил

затворен простор за пазарување - тоа ти е безистен.

Не можеш да споредуваш пазар и чаршија со трговски центар....

Зашто да не може да споредуваш и двете се градат со единствена цел за “Продажба на стоки и услуги“.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom