Трема и нејзино совладување

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување
Да, точно дека тремата се совладува со текот на времето и искуството. Јас попрво би рекла дека се совладува бидејќи учиме од сопствените грешки. Откако ќе пропуштиме и изгубиме многу работи ќе може да почнеме да размислуваме како да ја совладаме тремата.

Имав голема трема кога требаше да полагам приемен на факултет. Мислев дека се изгубив и заборавив дури и како се викам кога ја видов таа толпа. Ама си реков мораш да го направиш ова, сконцентрирај се и победи ја тремата. Седнав изброив до 10, вдишав длабоко и толку. Мислам дека финтата беше во тоа што се исклучив од се и потоа ми беше лесно.
Се е до нас, односно јас мислам дека психата и потсвеста имаат голема улога општо за се.

Баш така. Уште фали добро спиње, по некој добар збор од личност која ти значи многу и малку повеќе доверба во себе и никој неможе да ми застане на патот.

Дечки блазе си ви, кога можете така лесно да го совладате тоа одвратно чѕвство...се сум пробала ама не ми пали бе луѓе, излгеда затоа шо немам самодоверба и не верувам во самата себе :toe:

За тремата да се појави не е потребно само да имаш јавен настап. Таа се појавува пред состанок, испит, писмена работа, интервју за работа, излегување, одење на некоја свеченост, кога запознаваме нови луѓе и др. Израз е на стравот дали ќе се претставиме онака како што сакаме, дали ќе оставиме вистински впечаток. Тремата знае да не` направи нервозни и напнати, знае да не` направи неспретни, знае да блокира.

Што со луѓето кои намерно избегнуваат ситуации поради стравот од тремата?
Како се совладува тремата? Со напор или со отстранување на причините?
Во кои ситуации имате трема, како сте се чувствувале и како излегло се`? Дали сте се труделе да ја совладате и како?
Сигурно имате искуство со ова, па дајте некој пример.

Многу едноставно. Мечка страв мене не страв. :D
btw во тој момент си размислувам дека што и да се случи животот продолжува понатаму. Си размислувам дека сум најдобар и дека не можам да погрешам. Едноставно верувам во себе.

Трена имам во 2 ситуации (барем во 2 сум приметил дека имам).

1. Кога недела дена после испит колегата ми пишал маил дека има објавено резултати. Од моментот на читање на пораката до моментото кога ќе се видам на списокот имам невидена трема-без разлика дали сум паднал или положил откако ќе се видам на списокот уфффф камен ми паѓа од срце;

2. Кога разменувам моб. или договарам кафе-средба со девојка која ептеен мнооогууу ми се допаѓа. Истото и кога го пијам кафето со неа. Сите знаете за какво чуство станува збор оние пеперутки во стомакот слаткиот страв што го имате додека да се осгурате дека и вие на неа и се допаѓате:wub:. Е па додека сето тоа н помине ја сум у пичку матер нервозен :vozbud:!

ne ni znaev sto e toa trema do pred nekoe vreme, barem nikogas ja nemav tolku silno pocuvstvuvana,tamu kade sto bev podnela baranje za rabota mi se javija da odam na razgovor.... sledniot den ojdov tamu i od informacii me prevzema edna koja trebase da ja sledam do kancelarijata na direktorot , taa odese pred mene jas po nea niz eden dolg hodnik koj mi se ucina kilometar dolg,srceto pocna silno da mi lupa,racete da mi se potat i treperat,se cuvstvuvav malaksana,nozete pocnaa da mi se presekuvaat,mislev deka ke se srusam vo sekoj moment,koga odednas se setiv disi , disi , vdisuvav i izdisuvav dlaboko i vednas mi bese podobro,koga vlegov mislev deka i imeto ke ne mozev da si go kazam, no tremata vekem ja nemase.

Glavniot vinovnik za ovaa neprijatno cuvstvo mislam deka e adrenalinot.Koga se naogame vo nekoja stresna situacija naseto telo se obiduva da se bori pri sto proizveduva hormon adrenalin,koj ni pruza sila i energija za da od taa borba vo koja se naogame da izlezeme kako pobednik.

ґґNastap bez trema e kako ljubov bez cuvstva ґґ Roby Wiliams

Со тоа што не мислам на тоа како ќе поминам и што ќе направам, туку на она што ќе го добијам после тоа

Во кои ситуации имате трема, како сте се чувствувале и како излегло се`?

Имам трема само пред оние што добро ги знам а и тие мене, а од она што ми е непознато и допрва треба да го запознам немам трема

Трема е секад тука,бар кај мене,може да се надмине веднаш,само ако сфатиш некој работи.Алкохолот некад помага да ги сфатиш тие работи.
Никако алкохол на испит и на интервју за работа :D

:icon_redf + :beer: = :je:

trema??? trening trening....i se naucuvas da ja smiruvas:)

Тремата со искуство се совладува. А да и со покачување на самодовербата.
Јас сум тремаџија кога е во прашање оставање прв впечаток. За полагање испити оддамна ја имам надмнато тремата.

Да да се совладува и тоа како, али само акло се сака. Треба опшуштање, и самиот еднаш да си речиш дека мора да биди така. Никогаш сум немала огромна трема, да закочам многу, али ми се имаат потено рацете, сум се вцрвенувала ... И така.

Трема...нема човек кој нема трема.
Трема е всушност страв од неуспех,кога ни се крева адреналинот.
Порано се сеќавам имав многу трема кога требаше да ме снимаат за оние детските емисии,а сега само пред писмена или испрашување...ме фаќа паника дека ќе заборавам СЕ,дека ќе кажам нешто безвезно и ќе ми се руга цел клас.
А тремата може да е победи или намали со едноставно "ЈАС МОЖАМ!" и со повеќе самодоверба.

Да ви кажам една британска финта за да ви помине трема, посебно ако се обраќате пред поголема група луѓе... Замислете ги по долна облека и продолжете да си зборите. :icon_lol:

Уффф мразам кога имам трема. Го мразам она чувство кога ми се блокира мозокот и ни најпропстата работа не ми текнува.Зошто се појавува?Обично ми се појавува кога треба да правам некој сериозен муабет или пак во школо за време на испрашување најчесто...Во тој момент се чувствувам неспособна ни две реченици како што треба да сврзам, али сепак не дозволувам да ме совлада.Бројам до 10 и назад воздвивнувам длабоко и продолжувам понатака со помислата дека јас можам и дека нема потреба од трема...Така најчесто ми се зголемува самодовербата и можам да продолжам понатака..

И јас порано бев ептен голема тремаџика, иако не викам дека сега сум сосем опуштена, ама барем сум си пронашла некои колку-толку успешни методи да ја совладам тремата...
Точно е дека тремата се совладува и исчезнува низ годините и искуството со некои ситуации кои се јавуваат како повторливи (тестови, состаноци, настапи), ама сепак се доволно силни и повторно и повторно изнудуваат доза на трема и блокирање на мозокот, самодовербата и сл.
Во ваков случај, во очекување на -нешто важно- дефинитивно е добро кога се разговара со некој во кој имаш доверба - тоа се личностите пред кои веќе сме се докажале и добро е кога на „проблемот“ со тремата му се пристапува со смисла за хумор, што е многу полесно при разговор со некој друг, кој во моментот има малку побистар поглед на работите...
Втор чекор, кој сепак е многу исто важен како и првиот, ама некако попресуден, е разговорот со самиот себе...Соголување на вистината - зошто имам трема? Си признаваш и подоцна се сеќаваш на милион други ситуации кои делувале исто застрашувачки, а сепак испаднале добро на крај, значи - си успеал еднаш, зошто не и двапати?
И според мене, воопшто не помага она what's the worst that could happen? Најубаво е да си замислиш откако ќе помине -она тешкото- како се смееш за себеси и својата трема со пријателите...Значи само со позитивни мисли напред!
И така, јас ви ги открив моите тајни (рецепти :icon_lol:), а вие со среќа во надминувањето на тремата! :helou:

За тремата да се појави не е потребно само да имаш јавен настап. Таа се појавува пред состанок, испит, писмена работа, интервју за работа, излегување, одење на некоја свеченост, кога запознаваме нови луѓе и др. Израз е на стравот дали ќе се претставиме онака како што сакаме, дали ќе оставиме вистински впечаток. Тремата знае да не` направи нервозни и напнати, знае да не` направи неспретни, знае да блокира.

Што со луѓето кои намерно избегнуваат ситуации поради стравот од тремата?
Во кои ситуации имате трема, како сте се чувствувале и како излегло се`? Дали сте се труделе да ја совладате и како?
Сигурно имате искуство со ова, па дајте некој пример.

Па јас сум тремаџика, али не го покажувам тоа, само јас си знам како ми чука срцето, а пред другите сум кул. Е сега никогаш не би избегнала некоја ситуација, поготово ако сакам да ја доживеам, ради трема. Најверојатно секој различно ја совладува тремата, некој и не ја совладува. Енивеј, јас тремата пред луѓе ја совладувам така што им кажувам дека за некоја работа со нив (разговор, бакнување и слично) имам трема и после се' е врти на шега и тремата исчезнува, а пред некои настани... Тоа е потешко, али сепак се бодрам самата себеси, си викам Мици, ју ар д бест и кога ќе почне настанот да се одвива и кога ќе сфатам дека ме бива (или дека не ме бива:) ) тремата исчезнува во секунда. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom